Paraobavještajne strukture prisluškivale Vesnu Budimir?

en face

Već sedam dana državna tužiteljica Vesna Budimir u središtu je pozornosti – prošlog četvrtka prijavila je Tužiteljstvu BiH i policiji svoje sumnje da je netko prisluškuje, a u utorak je predsjednik Federacije Živko Budmir predložio za sutkinju Ustavnog suda FBiH.

Sumnje i provjera

Karijera Vesne Budimir besprijekorna je, a ona uživa visok rejting i autoritet u pravosuđu. Što će, međutim, pokazati istraga o tome da je netko prisluškivao, još nije jasno. U Tužiteljstvu BiH kažu da je pokrenuta opsežna istraga koja je još u tijeku i dok se ne sklope sve kockice u mozaiku, nikakve detalje ne mogu iznositi u javnost.

Budimir je prijavila da su u automobil koji koristi postavljeni prislušni uređaji i službeno iznijela sumnju da su prisluškivači postavljeni i u njezinom stanu. Sve to prijavila je nakon što je dobila jednu uznemirujuću SMS poruku koja je izazvala njezinu sumnju da je netko prisluškuje.
Istražitelji Federalne uprave policije, na osnovi naloga Tužiteljstva BiH, odmah su preuzeli automobil i gotovo ga rastavili na dijelove u potrazi za "bubicom". Kako doznajemo, prisluškivači nisu pronađeni, ali je, bez obzira na to, za svaki slučaj automobil i dalje u posjedu Federalne uprave policije.

Inače, Vesna Budimir je šefica Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine. Nakon što su joj svojevremeno stigle ozbiljne prijetnje, dobila je policijsku zaštitu pa je stalno prate dvojica policajaca. Automobil koji koristi i koji je još na analizi vlasništvo je Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Tužiteljica Budimir je istražiteljima Tužiteljstva BiH dala izjavu, ali za javnost, iz razumljivih razloga, ništa ne želi govoriti.

Misterija i zagonetke

Cijeli ovaj slučaj iz dana u dan dobiva na misterioznosti i pun je zagonetki koje istražitelji odgonetaju. Izvjesno je jedno – s obzirom na funkciju na kojoj se nalazi i ogromno iskustvo u pravosuđu, ona ne bi tek tako prijavila da je prisluškuju.
S druge strane, budući da u automobilu nisu pronađeni prislušni uređaji, otvaraju se mnoga pitanja. Prema nekim izvorima, vrlo je moguće da je "bubica" sklonjena prije nego što je vozilo otišlo na detaljan pregled.
Neslužbeno doznajemo da posljednjih dana nekim privatnim kanalima pojedini visoki dužnosnici traže od stručnjaka Federalne uprave policije da prekontroliraju njihove službene i privatne automobile.

Prema zakonskim propisima, nalog za prisluškivanje bilo koje osobe može dati samo Sud BiH i dužan je o tome obavijestiti osobu nakon što se prisluškivanje završi. Dobro obaviješteni tvrde da Sud BiH nije dao naredbu za prisluškivanje Vesne Budimir što znači da je njezine razgovore "lovio" i njezino kretanje pratio netko – treći. Naši izvori kažu da bi to mogle biti paraobavještajne službe kakvih ima u BiH ili da su je "neka izvaninstitucionalna središta moći željela zaplašiti kako bi se povukla iz određenih istraga". Čak se u političkim i pravosudnim krugovima može čuti da je postavljanje "bubica" u funkciji njezinog izbora za sutkinju Ustavnog suda BiH.

Kako god bilo, priče o nezakonitom prisluškivanju građana dobile su na intenzitetu i snazi, utoliko više što se i snimke prisluškivanih telefonskih razgovora plasiraju u javnost iako po zakonu nose obveznu oznaku tajnosti. Kako takve snimke izlaze iz dobro čuvanih arhiva, nitko ne objašnjava i nitko za to ne odgovara.

M. Osmović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari