Počinje "bitka" za Eronet

fotelja

Veliki broj javnih poduzeća je bez nadzornih i upravnih odbora zbog čega je uvelike otežano poslovanje, a Vlada Federacije ništa ne čini po tom pitanju.

Premijer Nermin Nikšić (SDP) je na jednoj od nedavnih sjednica najavio kako bi se trebalo početi rješavati ovaj problem, no i dalje se ništa ne čini. Glavni razlog je nepostojanje političkog dogovora oko imenovanja. Naime, otkako je u Vladi Federacije "puklo" u ljeto 2012. kada je otvorena famozna priča o rekonstrukciji vlasti, problemi se izravno reflektiraju i na javna poduzeća.

Stranačke podjele

Neka od njih, poput mostarskog Eroneta, bila su sastavni dio pregovora o rekonstrukciji, jer se HDZ BiH po svaku cijenu želio domoći ovog profitabilnog poduzeća. Štoviše, Eronet je bio jedan od glavnih uvjeta za preživljavanje famozne "četvorke" (SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990.).
SDP je trebao omogućiti HDZ-u BiH da njihovi ljudi uđu u to poduzeće i to prvo kroz popunjavanje mjesta u Nadzornom odboru, no to se nije dogodilo.

Uslijed političkih trgovina, Nadzornom odboru Eroneta je duže od godinu i pol istekao mandat. Time je onemogućen razvoj ovog visokoprofitabilnog poduzeća preko kojeg se lome politički interesi novih i starih političkih partnera.

Idu natječaji

Ministar prometa i veza Enver Bijedić (SDP), koji je često prozivan kako blokira imenovanja u Eronetu i drugim poduzećima iz njegovog resora, kaže kako se radi na rješavanju navedenih problema.
"Na ovoj Vladi ćemo ići s prijedlogom da se u Željeznicama produži mandat Nijazu Puziću do provođenja natječajne procedure. Raspisan je natječaj za nadzorne odbore Cesta i Autocesta FBiH i izabrana komisija koja će izabrati kandidate. S raspisivanjem natječaja ide se i u Eronetu. Pokušavamo napraviti dogovore po vertikali i horizontali da bismo imenovali nadzorne odbore i izabrali stručne osobe koje će znati voditi ta poduzeća", kaže ministar Bijedić.

Upitan je li postignut politički dogovor oko Eroneta, Bijedić kaže kako nisu vođeni nikakvi pregovori. "Pojedini mediji su isticali kako ministar neće imenovati nadzorne odbore. Ja želim da se raspišu natječaji i da se razgovori otvore te da riješimo ta pitanja", dodaje Bijedić.
Odgovarajući na pitanje je li HDZ BiH još uvijek u kombinaciji za ulazak u ova poduzeća, ministar Bijedić kaže kako su to pitanja za čelništva stranaka uz napomenu "kako je ipak sve moguće".

Sanja Bjelica Šagovnović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari