Prosvjetni djelatnici su dobili prve presude protiv Vlade ZHŽ!

en face

Preko 1200 prosvjetnih djelatnika u ZHŽ-u tužilo je ministricu Helenu Lončar i Vladu ZHŽ zbog protuzakonitog smanjenja plaća i neisplate naknada i regresa unatrag dvije godine.

Zadnji neuspio sastanak s premijerom Zdenkom Ćosićem i ministricom Lončar održan je 11. prosinca prošle godine, pa je sindikat osnovnih škola prošli tjedan uputio zahtjev za novim sastankom.

Predsjednica sindikata Vesna Ćorluka je priopćila da je sindikat spreman ponuditi rješenje, rokove i način za ispravljanje protuzakonitosti i da se sadašnje stanje popravi.

Kolika je ukupna vrijednost duga govore riječi Vesne Ćorluka: «Vrijednost protuzakonitog umanjenja plaća iznosi oko 3,5 milijuna KM, tu je regres za prošlu godinu, doprinosi, honorari i porodiljske naknade za zadnjih pola godine.»

Ona je također potvrdila da je na Općinskom sudu u Širokom Brijegu donijeto prvih desetak prvostupanjskih presuda  i sve su u korist prosvjetnih djelatnika.

Ako se zbroje sva dugovanja prema prosvjetnim djelatnicima, ona trenutačno prelaze brojku od 5 milijuna KM. Sudski će troškovi tu brojku dodatno uvećati.

Sadašnja dugovanja Vlade ZHŽ iznose prema podacima federalnih institucija oko 66 milijuna KM i što je najgore Vlada ništa konkretno ne poduzima za saniranje stanja. Tijekom prošle godine Vlada nije platila doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje što od prije tri godine predstavlja krivično djelo i dodatno se zadužila za 7,8 milijuna KM.

Za ovakve rezultate Vlada ZHŽ abolira sebe i optužuje Vladu F BiH.    

javno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari