U Posušju ovoga ljeta prvi Festival klapske pjesme

skupna

U Posušju će 8. i 9. kolovoza ove godine biti održan prvi Festival klapske pjesme u Hercegovini "Posušje 2014.".

Odluku o organizaciji natjecateljskog festivala klapa donijeli su na jučer održanom sastanku u Posušju predstavnici Općine Posušje, Vlade Zapadnohercegovačke županije, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, županijske Turističke zajednice te posuških klapa "Grga" i "Zvizdan".

Novčane nagrade

Festival, čiji će nositelj biti Općina u suradnji s nekoliko udruga, za sada će imati dvije večeri i dvije natjecateljske kategorije, večer muških klapa te večer ženskih i mješovitih klapa. Pobjednici, o kojima će odlučivati stručni žiri, dobit će, između ostalog, i novčane nagrade za prva tri mjesta u obje kategorije, a svake večeri će i publika izabrati svoj pobjednika. Festival će se održati ispred zgrade stare škole, gdje se i inače održava dosta projekata u okviru "Posuškog ljeta".

"U Hercegovini danas djeluje više od 20 klapa koje su iznimno kvalitetne, a neke i redovito sudjeluju na festivalima klapa u Omišu i Perastu. Sama ta činjenica pokazuje da je, nakon značajnog broja koncerata i klapskih smotri, sazrjelo vrijeme da se i u Bosni i Hercegovini utemelji međunarodni festival klapa. Posušje, u kojem djeluju čak tri klape, pokazalo je organizacijom niza projekata kako može i ovaj projekt realizirati na visokoj razini", kazao je predsjednik posuške podružnice Napretka Ljubo Begić.

Načelnik Posušja Branko Bago dao je maksimalnu potporu ovom projektu.
"Raduje me ovaj projekt o kojem smo počeli razgovarati prije Nove godine i u kratko vrijeme smo nakon inicijative došli i do ovog sastanka. I to govori koliko smo svi zainteresirani za ovaj festival. Siguran sam da će festival klapske pjesme biti novi prepoznatljivi simbol Posušja, ali i ponuditi dodatni turistički potencijal općine. Isto tako sam uvjeren kako neće izostati ni financijske pomoći sa svih razina vlasti u BiH, ali i od gospodarstvenika."

Unaprjeđenje kulture

Na sastanku je nazočila i županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Helena Lončar koja je također izrazila zadovoljstvo što će u ovoj županiji biti organiziran jedan ovakav kulturni događaj, koji zaslužuje potporu i sa županijske razine, s obzirom da pridonosi unaprjeđenju kulturnog života u ovoj županiji.

Na jučerašnjem sastanku imenovan je i Festivalski odbor koji će volonterski raditi na organizaciji festivala. U ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Odboru su predsjednik podružnice Ljubo Begić, koji je ujedno i predsjednik Odbora, član Središnje uprave Napretka Vanja Gavran, koji je i inicijator ovog projekta, u ime Općine rukovoditeljica Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Ivanka Arapović Galić, u ime Turističke zajednice Zapadnohercegovačke županije voditelj ureda u Posušju Ante Begić, predstavnici klape Grga Tomislav Bašić i Zvizdan Slaven Pekas i član udruge "Pauk" Petar Penava. Festivalski odbor svoj prvi sastanak imat će za desetak dana, nakon čega se očekuje i raspisivanje natječaja za klape kao i ostale informacije vezane za organizaciju festivala.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari