HSP BiH: Na zajedništvo s HDZ-ovima -spremni

ljubuski.info

U procesu preslagivanja snaga na hrvatskoj političkoj sceni kao i otvaranja pregovora oko eventualnog zajedničkog nastupa stranaka na razinama u kojima je to od vitalnog nacionalnog interesa spreman je sudjelovati i HSP BiH.

Naime, stranačko rukovodstvo pravaša u otvorenom je pismu nedavno pozvalo na proširenje HNS-a i ulazak HSP-a, ali i drugih stranaka koje tradicionalno i nisu bliske HDZ-u BiH, a kako stvari stoje, na tomu se neće stati, već se pokušati inicirati ostvarivanje neke vrste saveza, no na ravnopravnim osnovama i prvenstveno u kreiranju listi za državni i federalni Parlament. Prvi čovjek HSP-a BiH Zvonko Jurišić potvrdio je kako suradnja s HDZ-om BiH, ali i HDZ-om 1990. kroz HNS nije odbačena, a prvenstveno bi se to moglo pokazati korisnim u izbornim jedinicama, odnosno županijama u kojima Hrvati nisu većina i kroz koje bi zajedničkim djelovanjem mogli ostvariti dva ključna cilja. Prvi je osvajanje većeg broja izravnih i kompenzacijskih mandata, a Jurišić pritom navodi kako bi se zajedničkim djelovanjem u tim sredinama uz animiranje birača mogli približiti "magičnoj" jednoj trećini zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Veći broj zastupnika

To bio u konačnici, ističe, omogućilo Hrvatima da utječu na proces glasovanja i po prvi put nakon Daytona preokrenulo situaciju u kojoj su hrvatski zastupnici zbog svoje malobrojnosti bili nemoćni, pri čemu je spomenuta jedna trećina itekako bitna u drugom krugu glasovanja za svako zakonsko rješenje. Slično bi se moglo pokušati i na primjeru federalnog Parlamenta, a drugi cilj bi mogao biti osvajanje većeg broja zastupnika u županijskim skupštinama na područjima u kojima su Hrvati relativna manjina, poput onih u Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji. U igri bi također mogle biti i institucije na području entiteta Republika Srpska.

No, u sredinama u kojima su Hrvati većina treba, poručio je Jurišić, ići odvojeno i natjecati se za povjerenje birača, što je čak i poželjno jer će ljudi kroz pluralizam imati alternativu što bi moglo dovesti i do izlaska većeg broja birača, čime bi se postupno stajalo u kraj dugogodišnjoj apstinenciji.

Na ravnopravnim osnovama

"Međutim, treba reći da svaki savez mora počivati na međusobnom uvažavanju i povjerenju, a ne kao do sada da se HNS iskorištava za promidžbu samo jedne stranke. Ukoliko postoji iskrena spremnost, mi smo voljni razgovarati o savezima u onim sredinama u kojima bi pluralizam hrvatske scene doveo do štete. U tom slučaju spremni smo za suradnju sa svim hrvatskim strankama, pa i HDZ-om BiH i HDZ-om 1990.", potvrdio je Jurišić, kazavši kako su ovi izbori vrlo značajni i zbog popisa stanovništva pa bi trebalo smoći snage okupiti se oko strateških interesa, a osvajanje većeg broja mandata u Parlamentu u kojem dominaciju imaju Bošnjaci i Srbi jedan je od primjera. U tom kontekstu pismo koje je HSP uputio članicama HNS-a trebalo bi voditi drukčijim odnosima unutar te institucije čija bi vrata morala biti otvorena svim hrvatskim strankama i u kojoj će se oko strateških interesa raspravljati uvažavajući identitet svake stranke, upravo kao u vrijeme izrade Kreševske deklaracije.

Koncepcije budućih nastupa

Sjednica Hrvatskog narodnog sabora planirana je za 31. siječnja i na njoj bi se trebale naći dvije koncepcije buduće suradnje. Jednu zastupa vrh HDZ-a BiH koji traže klasičnu koaliciju na svim razinama, čemu se u prvom redu protivi HDZ 1990. Potonja stranka želi prvo reformu HNS-a i njegovo pretvaranje u nadstranačku instituciju, a nakon toga se o savezima na razinama u kojima su Hrvati manjina može razgovarati.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari