U izbornoj godini vladajući mijenjaju zakon o trošenju javnog novca

ljubuski.info

U izbornoj 2014. godini vladajuće političke stranke krenule su u izmjene Zakona o javnim nabavama BiH. Opravdano se strahuje kako je cilj uzeti još više novca iz državne i blagajni javnih poduzeća kojim će se financirati predizborne kampanje širom otvarajući vrata korupciji i kriminalu.

Podjela novca

Članovi Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su jučer u komisijskoj fazi prijedlog ovog zakona i on je upućen u javnu raspravu.
Jedina zamjerka koju su predsjedatelj Povjerenstva Dragan Čović te članovi Mladen Ivanić, Hasan Bećirović, Muhamed Bradarić, Krunoslav Vrdoljak i Dragutin Rodić našli su "određene jezične i gramatičke pogreške" pa je predložena dodatna lektura. Nakon sjednice je priopćeno kako se rješenjima koja su predložili iz Vijeća ministara BiH "preciznije definira odgovornost svih koji provode postupak, unaprjeđuju mehanizmi prevencije zloporaba u javnim nabavama, smanjuju troškovi sudjelovanja u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvode moderne tehnike i postupci javnih nabava". Ovim prijedlogom, koji je dan ranije u prvom čitanju usvojio Zastupnički dom PS BiH, uvodi se u zakon više od 65 novih članaka.

Rajko Kecman, član predsjedništva Udruge Tender, koja pozorno prati cijeli ovaj proces, ističe kako već danas imamo postupke javne nabave kojih se ne bi postidjele ni najkorumpiranije afričke zemlje, a novi zakon će, prema njegovim riječima, značiti doslovno katastrofu. Prema podacima Tendera, oko tri četvrtine svih javnih nabava izravno su, daleko od očiju javnosti, dogovorene između predstavnika neke od institucija ili javnih poduzeća i podobnih privatnika. Time se, prema podacima Tendera, u privatne džepove, dogovorima "u četiri oka", slilo oko milijardu maraka, ili toliko novca koliko je u protekle dvije i pol godine uloženo u izgradnju cesta u Federaciji BiH. Postoji i prijedlog Zakona o javnim nabavama BiH koji je uradio Tender, u koji su, tvrde iz ove udruge, ugrađena najbolja iskustva iz susjednih Hrvatske i Srbije te direktive Europske unije i kojima se korupcija svodi na minimum.
"Sve smo detaljno obradili. Tom zakonu se divi Europa" – ističe Kecman.

Deseci zamjerki

Osnovne zamjerke na ovaj zakon su da on nije usklađen ni s Direktivama EU-a o javnim nabavama iz 2004., zatim 2007. te 2009., kao ni s predloženim iz 2011.

Ističe se kako definiranje uloge portala javnih nabava, uvid u spise ponuđača po donesenoj odluci o izboru, definiranje vidova komuniciranja, povjerenstava za javne nabave nije uopæe primjereno uraðeno. Mjere za sprjeèavanje korupcije (antikoruptivni planovi, prijavljivanje, zaštita i stimuliranje prijavljivaèa) kao ni uloge Konkurencijskog vijeæa uopæe nema u zakonu, kao ni obveznosti donošenja godišnjih planova nabava. Meðu problematiènim dijelovima zakona je i to što nema obveze navoðenja podugovaraèa te ogranièenja njihovog sudjelovanja do 50 posto kao i zabrana zamjene drugim podugovaraèem.

Nitko nije kriv

Među više od 40 zamjerki koje je Tender našao je i to što uopće ne postoji obveza naknade štete ponuđaču od države BiH prouzrokovane nepravilnim ili nezakonitim radom Povjerenstva za rješavanje žalbi. Mogućnost izjavljivanja prigovora ugovornom tijelu je izostavljena, dok je vođenje prekršajnih postupaka u prvom stupnju na nadležnim sudovima, a ne na Komisiji za rješavanje žalbi tako da će, zbog zatrpanosti svih bh. sudova predmetima, takvi predmeti zastarijevati.

Predrag Zvijerac [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari