Sindikat: Nacrt zakona predložen tek da bi se ukinuo besplatan prijevoz učenicima

u uredu

U četvrtak, 23. siječnja u Širokom Brijegu održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu, na posve demokratski način. I to je sve što se tiče demokracije jer nekih stvari se nije smjelo niti dotaknuti, a kamo li o njima razgovarati.

Oni koji su nazočili raspravi imali su pregršt primjedbi na predložene izmjene i dopune Zakona. Na svakom članku obuhvaćenom ovim Nacrtom uočene su brojne nepravilnosti, i jasno je da su jučer predložene izmjene zakona napravljene kako bi se prikrila nesposobnost vladajućih struktura da osiguraju zakonom propisano. Čini se da je Nacrt zakona predložen tek da bi se ukinuo besplatan prijevoz učenicima i da bi se osigurala dva-tri radna mjesta za podobne.

Neka važna pitanja koja muče i roditelje i djecu i prosvjetne djelatnike nisu bili tema rasprave. A zašto nisu?

Tko to još brine o neoličenim zidovima dok je cijela kuća zahvaćena požarom? Zašto se nije razgovaralo o besmislenom, nezakonitom skraćivanju prvog razreda devetogodišnje osnovne škole, kad je već svima jasno da je ta odluka čisti promašaj? Već tri godine na kršenje dječjih prava upozoravaju učitelji, stručni suradnici, relevantne institucije na državnoj i međunarodnoj razini. Kada će to biti temom?

Zašto nije bilo riječi o pravilnicima za zapošljavanje? Pravilnik, koji je donesen prije nekoliko godina nije se smio ukidati. Mogao se samo korigirati. Ovako naša Vlada, zbog nepostojanja jedinstvenog pravilnika o zapošljavanju, ponovno troši sredstva proračunskih korisnika na izgubljene tužbe zbog kršenja zakona prilikom zapošljavanja.

Kada će se progovoriti o obvezi poštivanja važećih zakona i kolektivnih ugovora umjesto traženja načina da se zakoni i ugovori prilagode određenim osobama i situacijama? Moraju li te zakone poštivati samo oni koji nisu na vlasti? Ministri su razvili sustav donošenja raznolikih pravilnika i naputaka za postupanje,a izmjenama i dopunama pojedinih članaka važećeg Zakona o osnovnom školstvu samo proširuju svoje ovlasti koje nikako nebi smjele biti koncentrirane u rukama pojedinca. I onda se pitaju zašto im ne vjerujemo!!

Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj ponovno upozorava:

Nijedan zakon vezan za školstvo, koji je u suprotnosti interesima djece, roditelja i učitelja, ili se učitelji i roditelji nisu uključili u njegovo donošenje, ne može uspjeti. Upravo o tome moraju promisliti oni koji nestručno i stihijski odlučuju o obrazovanju u našoj županiji. Nije potrebno ništa izmišljati niti otkrivati toplu vodu. Treba samo osluhnuti one kojih se ti zakoni tiču, konzultirati vlastitu pamet i uključiti zrno savjesti. Samo tako se može postići minimum istinske demokracije i pravičnosti, koje su nam u ovom trenutku više nego potrebne.

Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama u ŽZH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari