Vodeći političari umiješani u korupciju

primopredaja

"Borba protiv korupcije je jedan od najvećih problema u BiH te je dobro da se to potencira u institucijama Europske unije. Međutim, takve poruke ne dopiru do političara u BiH" - rekao je predsjednik Federacije BiH i Stranke pravde i povjerenja (SPP) Živko Budimir.

Potcrtao je kako ne može postojati takva korupcija ukoliko u nju nisu umiješani vodeći političari.

"To već ptičice na grani crvrkuću u BiH da se upravo iz tih krugova i provodi korupcija. Uvjeren sam da neće doći do promjene dok ne promijenimo ljude koji su nositelji koruptivnih aktivnosti u BiH" - istakao je Budimir.

U smislu podrške Europskog parlamenta vezano za daljne napore, koji se tiču ustavnih promjena Budimir je ocijenio pozitivnim potrebu za formiranje vrhovnog suda BiH, a što se također navodi kao jedan od rijetkih pozitivnih primjera u amandmanu Vlade FBiH, koji je prihvatio Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta u sklopu Rezolucije o BiH.

Iako je Stranka demokratske akcije SDA kako kaže predsjednik Kluba SDA u Federalnom parlamentu Ismet Osmanović, opredijeljena za oštru borbu protiv korupcije svih oblika organiziranog kriminala smatra kako "neusvajanje seta antikoruptivnih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne znači da oni koji nisu podržali ove zakone ne podržavaju borbu protiv korupcije".

Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH, kao predlagaču seta antikoruptivnih zakona, Osmanović zamjera što se "nisu sporazumjeli ni s jednim partnerom", što je "jedna nemoguća parlamentarna praksa".

Komentirajući da je upravo te zakone, koje je u listopadu 2013. godine predložila Vlada Federacije BiH, Europski parament ocijenio pozitivnim, navodeći da "žali što vaj paket zakona nije dobio većinu glasova u Parlamentu Federacije", Osmanović priznaje kako je "veći dio propisa ovih zakona dobar i da zaslužuje apsolutnu podršku", ali ističe nužnost "međustranačkog usaglašavanja i popravka određenih dijelova zakona".

"SDP je u najmanju ruku obradovan što je Evropski parlament pozdravio jednoglasnu odluku Vlade FBiH da u parlamentarnu proceduru uputi set zakona o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala" - kazao je predsjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Jasenko Selimović.

Na taj način je, ističe, "Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta prepoznao napore SDP-a, kojem je data direktna podrška da u ovom projektu istraje do kraja. Kao zakonodavni organ Evropske unije, Evropski parlament vidi set antikoruptivnih zakona kao dobar početak za sistemsku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u BiH" - kaže Selimović.

HDZ 1990, istakla je Slavica Josipović, predsjednica Kluba HDZ 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, "ocijenio je da se antikoruptivni set zakona treba ponovo vratiti na doradu jer ne sadrži sve ono kako bi ti zakoni trebali biti regulirani".
Josipovićka nije optimist da se nešto može uraditi u smislu ovih zakona sve do izbora, kada će, tvrdi, narod odlučiti o pozicijama bh. političara.

Predsjednik Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara zaključio je da je "sigurno da Europski parlament prepoznao korupciju i kriminal kao osnovni problem u BiH. Borba protiv korupcije treba biti prioritet, što je uvjet za stvaranje pozitivnog ambijenta za stvaranje novih radnih mjesta i svega ostalog što treba raditi u vremenu teške ekonomske krize, Međutim, sadašnja vlast nije sposobna predložiti pravi sustav borbe protiv korupcije" - kazao je Čavara.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari