Stanje sigurnosti u 2013. godini - zadovoljavajuće

zgrada

MUP ŽZH je objavio "Informaciji o stanju sigurnosti na području Županije Zapadnohercegovačke u 2013. godini" iznoseći statističke pokazatelje iz oblasti javnog reda i mira (u daljnjem tekstu: JRiM), sigurnosti prometa i kriminaliteta, iz kojih je moguće izvući zaključak o stanju sigurnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj u 2013. godini.

Javni red i mir (JRiM)

U 2013. godini evidentirano je 257 prekršaja protiv JRiM-a, što predstavlja povećanje za 5 % u odnosu na 2012 godinu, u kojoj su evidentirana 244 prekršaja.
U strukturi prekršaja protiv JRiM prevladavaju tučnjava (88 prekršaja ili 34 %), naročito drsko ponašanje (53 prekršaja ili 21%) te nepostupanje po zakonitom naređenju službene osobe ili omalovažavanje službenih osoba prilikom vršenja službe (40 prekršaja ili 16 %).
Kod svih prekršaja protiv JRiM-a, odmah po saznanju da je prekršaj izvršen, policijski službenici su intervenirali, ponovno uspostavili javni red i mir, te izvršili prekršajnu obradu nad počiniteljima prekršaja.
Protiv 381 počinitelja prekršaja (od kojih je 29 maloljetnika i 59 povratnika), poduzete su represivne mjere, odnosno podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka na nadležnom Sudu, ili im je izdan prekršajni nalog.
Prilikom izvršenja prekršaja protiv JRIM-a ukupno 80 osoba, od kojih je 5 maloljetnih, zadobilo je lake tjelesne ozljede (2012. godine 104 osobe su zadobile lake tjelesne povrede, od kojih je 8 maloljetnih).
U prošloj godini nije se dogodilo nijedno narušavanje javnog reda i mira velikih razmjera; također, nijedna osoba nije zadobila teške tjelesne ozljede prilikom narušavanja JRiM.
Pored redovitih mjera održavanja JRiM-a, policijski službenici osiguravali su sva značajnija vjerska, kao i druga javna okupljanja.
U prošloj godini osiguravali smo 358 javnih okupljanja, pružili smo 162 izvanredna osiguranja te 99 asistencija raznim općinskim i županijskim tijelima uprave, a poduzeli smo i brojne druge mjere i radnje s ciljem održavanja javnog reda i mira.

Sigurnost prometa

Prošle godine evidentirano je 608 prometnih nezgoda, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja povećanje za 80 nezgoda (15 %) – inače, u posljednjih 16 godina godišnji prosjek iznosi 1286 nezgoda.
U prometnim nezgodama smrtno je stradalo 5 osoba, odnosno 5 manje nego 2012. godine – usporedbe radi, u posljednjih 16 godina u Županiji Zapadnohercegovačkoj godišnje je, u prosjeku, u prometnim nezgodama smrtno stradavalo 17 osoba.
U prometnim nezgodama teške tjelesne ozljede zadobile su 32 osobe, isto kao i godinu ranije, a lake tjelesne ozljede zadobilo je 357 osoba, odnosno 17 osoba više nego u 2012. godini.
Iz usporedbe parametara sigurnosti u prošloj i pretprošloj godini s višegodišnjim prosjekom moguće je izvući zaključke o trendovima – vidljivo je da su posljednjih godina svi trendovi pozitivni, što prvenstveno možemo zahvaliti planskom radu policije, kako po pitanju prevencije tako i po pitanju represije.
Glede prevencije, izdvajamo županijske akcije pojačane kontrole prometa: "Kamioni", "Motocikl 2013", "Školarac" i "Zima" te akciju koju smo proveli u suradnji s AAMK BiH: "Ispravno vozilo - sigurniji promet".

Poduzeli smo slijedeće represivne mjere:

  • na nadležnim Sudovima podnijeli smo 290 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinitelja prometnih prekršaja (2012. godine podnijeli smo 369 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka),
  • počiniteljima prometnih prekršaja uručili smo 23.081 prekršajni nalog (godinu ranije, počiniteljima prometnih prekršaja uručili smo 20.885 prekršajnih naloga),
  • Županijskom tužiteljstvu podnijeli smo 24 izviješća o počinjenom kaznenom djelu protiv osoba, osumnjičenih da su izvršile kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa,
  • iz prometa smo isključili 1191 motorno vozilo, od čega 1171 neregistrirano vozilo,
  • iz prometa smo isključili 1277 vozača (939 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 305 vozača zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, 33 vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod izrečenom zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom).

Analizirajući strukturu najtežih prometnih nezgoda, vidljivo je da su najčešći uzroci istih prekoračenje dopuštene brzine i vožnja pod utjecajem alkohola; također, vidljivo je da u velikom broju najtežih prometnih nezgoda sudjeluju mladi vozači.

Kriminalitet

Na području Županije u 2013. g. evidentirana su 372 kaznena djela (u daljnjem tekstu: KD), što je za 65 KD (15 %) manje u odnosu na 2012. godinu.
Od 372 izvršena KD rasvjetljeno je i dokumentirano 269 KD (72 %), a prošle godine rasvijetlili smo i 10 KD počinjenih ranijih godina.
Protiv 319 osoba, osumnjičenih za izvršenje KD, podnijeli smo izvješća o počinjenom kaznenom djelu nadležnim Tužiteljstvima.
Od 319 osoba, osumnjičenih za izvršenje KD, 12 osoba su maloljetnici (4 %), a 60 osoba (19 %) su recidivisti (povratnici u vršenju kaznenih djela).
U strukturi izvršenih kaznenih djela prevladavaju kaznena djela protiv imovine – evidentirano je 202 različita KD protiv imovine, što predstavlja 54 % od ukupnog broja izvršenih KD.
Od evidentiranih kaznenih djela najviše je izvršeno teških krađa – 83 KD, a potom krađa – 54 KD.
U okviru akcije kodnog imena "Meteor" i u okviru drugih akcija, prošle godine pronašli smo i oduzeli 272 motorna vozila, od kojih su neka bila rastavljena. Za manji dio tih vozila još se utvrđuje podrijetlo, a za veći dio je utvrđeno da potječu iz teških krađa, od kojih je većina počinjena na području Bosne i Hercegovine a ostatak u zemljama Zapadne Europe.
Također, pronađeno je i 9 motornih vozila, otuđenih na području naše Županije.
Radeći na sprječavanju nedopuštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, prošle godine izvršili smo 20 uspješnih akcija u kojima smo zaplijenili znatnu količinu opojne droge, a pronašli smo i jedan laboratorij za uzgoj indijske konoplje.
Protiv 21 osobe podnijeli smo izviješće o počinjenom kaznenom djelu zbog Neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a protiv 3 osobe smo podnijeli izviješće o počinjenom kaznenom djelu zbog Posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.
Veći broj akcija realizirali smo u suradnji s drugim policijskim i sigurnosnim agencijama - FMUP-om, MUP-om RS-a, OSA-om, drugim županijskim MUP-ovima iz FBiH te MUP-om RH.

Od ostalih sigurnosno interesantnih podataka, važno je spomenuti da je prošle godine počinjeno 7 samoubojstava, isto kao i godinu ranije.

Zaključak

Uzimajući u obzir sve navedene podatke stanje sigurnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj smatramo zadovoljavajućim.
Iz navedenih podataka vidljivo je da se nije dogodio nijedan prekršaj protiv JRiM velikih razmjera, te da nijedan od evidentiranih prekršaja nije imao teške posljedice.
Glede sigurnosti u prometu već nekoliko godina bilježimo pozitivne trendove, što je vidljivo iz usporedbe podataka koji se odnose na prošlu godinu s podacima koji se odnose na višegodišnji prosjek.
Možemo izraziti zadovoljstvo i stanjem kriminaliteta – evidentirano je znatno smanje broja izvršenih kaznenih djela, nemamo nerasvijetljenih najtežih kaznenih djela (ubojstva i sl.) a postigli smo i zavidan stupanj rasvjetljenosti izvršenih kaznenih djela.

Temeljem analize prikupljenih podataka Uprava policije MUP-a planirat će buduće preventivne i represivne aktivnosti, u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti u Županiji.

MUP ŽZH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari