"Devedesetka" ipak ostaje u vlasti u ostalim županijama

plakat

Iako su nakon odluke Županijskog odbora HDZ-a 1990. u ZHŽ-u o izlasku iz koalicijske vlasti s HDZ-om BiH pošle spekulacije kako će isto postupiti i drugi županijski odbori tamo gdje dva HDZ-a zajedno sudjeluju u vladama, čini se da će zapadna Hercegovina ostati jedini primjer. U ostale tri županije – Posavskoj, Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj HDZ 1990., doznajemo, gotovo sigurno dalje ostaje u vlasti do izbora, ali uz poruku kako će svoje djelovanje planirati kao samostalan i autentičan politički subjekt kojeg više ne veže propali sporazum s HDZ-om BiH te kako nema prepuštanja.

Iz izjava dužnosnika stranke vidljivo je kako se ne želi povlačiti pred HDZ-om BiH, već svim snagama pokušati raditi što bolji posao u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, pripremajući se za ovogodišnje izbore. Situacija u ZHŽ-u je ipak bila specifična s obzirom da su u vlasti bila tek dva HDZ-a te se radi o jednonacionalnom području.

Sporazum je prekršen

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Posavske županije Pejo Damjanović otkrio je kako su nakon poteza HDZ-a BiH koji je praktično stavio izvan snage sporazum razmišljali kojim modalitetom ići u ovoj županiji. Zaključeno je kako neće biti izlaska iz vlasti pod svaku cijenu.
"HDZ BiH je ovim potezom u Hercegbosanskoj županiji, izbacivši HDZ 1990. iz vlasti i uvodeći stranke koje nisu članice HNS-a, prekinuo, odnosno stavio izvan snage sporazum. Prema njemu je bilo predviđeno da u jednoj županiji HDZ 1990. ima premijera i to se pogazilo. Na Središnjem smo odboru razmatrali modalitete kako ići dalje, je li bolje svugdje izići iz vlasti ili ne. Zaključili smo kako nećemo pod svaku cijenu napuštati, iako se, ako se procjeni, i može izići", pojasnio je Damjanović, istaknuvši kako bi takvim potezima na nekim mjestima možda sami sebi pravili štetu.

Aktivno sudjeluju

Što se Posavine konkretno tiče, stranka u ovom trenutku do daljnjeg ostaje dio vlasti, barem dok ne budu imali neki jasniji razlog i povod za drukčije. Damjanović ipak upozorava kako su odnosi s HDZ-om BiH loši te da ta stranka jednostavno ne poštuje sporazum.
Iako u skorijoj budućnosti ne misli praviti neke radikalne poteze, "devedesetka" je, naglasio je Damjanović, samostalna stranka koja će samostalno izići na izbore te misli kako nema nikakve šanse da to bude zajedno s HDZ-om BiH

HDZ 1990. neće izlaziti iz vlasti ni u središnjoj Bosni, potvrdio nam je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. SBŽ-a Anto Bilić, kazavši kako je stav odavno poznat – "devedesetka" aktivno sudjeluje i sudjelovat će u Vladi i Skupštini SBŽ-a kao samostalan politički subjekt boreći se za hrvatskog čovjeka, ali uvažavajući prava drugih. Bilić se osvrnuo i na specifičnost ove županije kazavši kako u njoj jednostavno za Hrvate više nema prostora za međusobne političke obračune kao u drugim županijama te se sve stranke s hrvatskim predznakom moraju uvažavati kao samostalni politički subjekti. Pritom je trenutačnu suradnju s HDZ-om BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nazvao korektnom. Što se, pak, tiče ovogodišnjih izbora u županiji, Bilić tvrdi kako treba sačekati predstojeću sjednica Središnjeg odbora stranke, uz naglasak kako će HDZ 1990. aktivno djelovati u HNS-u.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari