Županija u 2013. godini nije uplaćivala doprinose na plaće

besparica

Iako je u 2012. godini prema informacijama Porezne uprave Županija potpisala sporazume sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i Zavodom za zapošljavanje oko pozajmica za plaćanje zaostalih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te zapošljavanje, Vlada ŽZH je u 2013. godini nastavila s neplaćanjem čime se stvorio novi dug u visini od cca 16,5 milijuna KM, doznajemo iz Vlade ŽZH.

Kuda je Ministarstvo financija preusmjerilo navedeni novac uskoro će pokazati revizija poslovanja. Valja napomenuti da su plaće proračunskim korisnicima umanjene za 8 %, imaju zaostao jedan topli obrok. 31. prosinca prošle godine na zadnjoj sjednici Vlade nije proveden rebalans proračuna i u medijima se pojavila informacija da on iznosi oko 5 milijuna KM.

Nisu ostvarene nikakve uštede

U Vladi ŽZH puno je međusobnih primjedbi među ministrima. Neki smatraju da se novac trošio neprioritetno, da je otišao za grantove bez kojih bi se moglo izdržati. Kritike su upućivane ministarstvima gospodarstva, prosvjete, prostornog uređenja, zdravstva, a osobito MUP-u, koji je nastavio trošiti novac bez obzira na krizno vrijeme.

Zaposlenici nezadovoljni

Zbog nemogućnosti ostvarenja svojih prava zaposlenici s pravom negoduju. Mnogi nakon odlaska u mirovinu ne mogu doći do rješenja, drugi ostaju bez validnog upisa radnog staža. Porezna uprava zbog takvog stanja ne može imati točan uvid u stanje dugovanja i nije u mogućnosti izdati valjan dokument, jer se doprinosi kako saznajemo ne uplaćuju pojedinačno po osobi, već skupnim uplatama.

Ovakvo stanje producira pravi društveni kaos.   

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari