Kod nas se svi bave nekim visokim politikama a nema tko nije dužan!

kraj Trebižata

Općina Ljubuški posljednjih mjeseci je konstantno na lošem glasu po više pitanja, prije svega glede financijskih dubioza, zaduženja, te netransparentnog trošenja novca. Tim povodom smo tražili najboljeg mogućeg sugovornika koji bi javno pred kamerom našeg portala o svemu tome razgovarao.

I našli smo ga u osobi Tihomira Bradvice, jednog izvrsnog poznavatelja svih tih (ne)prilika, a odnedavno i kandidata za preuzimanje dužnosti generalnog direktora u mostarskom Aluminiju što je svakako predstavljalo samo dodatni razlog za ovaj razgovor.

U uvodnom dijelu željeli smo da nam naš sugovornik kaže koju riječ o ljepšoj strani Općine Ljubuški.

"Ljubuški je dosta raznolika općina. Tu je prekrasna rijeka, prekrasno polje, raznolikost krša, lijepa pozicija grada... Grad nam je izuzetno star, život se živi unatrag 3.000 godina, te mi je žao što Ljubuški u današnje vrijeme, dakle na početku trećeg milenija nedovoljno valorizira i koristi sve to za razvoj i općine i šire regije" - govori Tihomir Bradvica.

No, Ljubuški ima i drugu stranu.

"Nas i u narednih petnaestak godina očekuje gospodarski teška situacija zbog silnih dugova. Više ovdje ne egzistiraju velika poduzeća, grad je dobrano zapušten" - smatra Bradvica.

Ističe da ga pogađaju svekolike negativnosti na relaciji Široki Brijeg - Ljubuški.

"Blizu smo mi i Široki i ne smijemo funkcionirati na način da jedni drugima uzimamo nešto. Moramo zasukati rukave i raditi na dobrobit i Ljubuškog i Širokog. Imamo dovoljne resurse i dovoljno pameti, međutim pamet se u ovom trenutku ne pita. Pitaju se ljudi koji zapravo nisu školovani za upravljanje svim tim javnim dobrima".

Tihomir Bradvica je proanalizirao i aktualnu situaciju u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

"Županija je postojana kojih 15 godina i u tom razdoblju su se nagomilali dugovi od kojih 60 milijuna KM. Toliki je deficit, a samo ostavština HDZ-a BiH je oko 50 milijuna tog duga. Prijašnjih godina smo imali Proračun od 35-40 milijuna KM, dok je sada oko 70 milijuna KM godišnje. Gdje je tih 30-tak milijuna KM razlike, što se radi s tim novcem, gdje on završava, ma nitko to ne zna. Očito nije pametno raspoređen" - rekao je Bradvica i dotakao se i nekih drugih slabosti.

"Nismo kvalitetno povezani s našim iseljenicima, s našom dijasporom. Puno puta smo i prevarili svoju dijasporu. Nemamo kvalitetnu suradnju ni s Republikom Hrvatskom, a to znači ni sa Europskom Unijom. Razdiru nas međustranački sukobi, zaziremo od pomoći Federacije, ne koristimo pomoć, odnosno sve ono što nam se pruža kroz jednu takvu suradnju" - jako je kritičan Bradvica.

O suradnji među političkim strankama Općine Ljubuški također nema što lijepoga za kazati...

"Politička suradnja među strankama u Ljubuškom je nikakva. Svi su u svojim torovima, radi se za osobno dobro, kupuju se glasovi od gotovo svih stranaka, nema kvalitetnog rada ni Načelnika ni Općinskog vijeća".

Načelnika je i ocijenio (skala od 1-10):

"Njegov rad nije zaslužio ni ocjenu 1, već čistu nulu. Ljubuški ima dug od 20 milijuna KM. Općinski Proračun je oko 7 milijuna KM što će reći da smo dužni tri čitava proračuna. To su dubioze po računima, kreditima... To je omča koja Ljubuški vraća unatrag i spriječava bilo kakav razvoj općine, poboljšanje infrastrukture, općinskih službi, ali kod nas se svi bave nekim visokim politikama a samo 9 milijuna KM imamo trenutnih kredita. Od toga 5 i pol milijuna KM prema Unicredit i Hypo banci. Tu su i 3 milijuna KM duga prema vjerovnicima tvrtke Nativa. Za vraćanje tog duga podignut je kredit, ali je novac potrošen u sasvim druge svrhe što je nezakonito. Situacija je dovedena do krajnjih granica strpljenja" - argumentirano Tihomir Bradvica proziva odgovorne.

Proračun je prije par godina bivao i po 13 milijuna KM, ali bi se izvršilo svega kojih 7 milijuna KM. Kako, zašto?

"Prikazivao se nekakav procvat općine, manipuliralo s javnošću. Oko 50% današnjeg proračuna je namijenjeno za plaće namještenika. Imali smo 50 uposlenika, a sada ih u Općini imamo 144! Oko 3,3 milijuna proračuna odlazi na njihove plaće. Financiraju se privatne kompanije poput Albe, čak i subvencioniraju, dok je JKP Ljubuški oduzet posao, novac nam odlazi iz općine i svi šute. Ja ne mogu šutjeti gledajući sve to. Naš Načelnik nije ispoštovao odobriti poljoprivrednicima ni 50.000 KM..." - priča Bradvica, te dodaje kako je izgradnja autoputa velika perspektiva za Ljubuški, ali i tu postoje propusti.

"Velika perspektiva, ali se krenulo nestručno po pitanju izgradnje gospodarske zone, jer nije riješeno vlasništvo, ponovno dolazi do sudskih sporova, načelnik je pričao da ima puno investitora, ali ih nema, a nema ih pošto nema idejnih projekata, pravno nije regulirano vlasništvo te zemlje, ni elaborata nema, strategije, klasifikacije, izvedbenih projekata".

JKP Ljubuški također je u jednoj bezizlaznoj situaciji!

"Oni su dužni 11 milijuna KM. Pa Biblioteka ima dug od 55.000 KM, nema tko nije dužan. Mjesnim zajednicama je kao iz proračuna isplaćeno 287.000 KM, navodno ih Općina dodijelila, ali ako i jeste to je tako netransparentno učinjeno, pa se sumnja na razne radnje kako bi se došlo do glasova, zadržale fotelje...".

S obzirom da se Tihomir Bradvica nedavno kandidirao i za generalnog direktora Aluminija navodi razloge svoje kandidature, te i po tom pitanju prvi put javno istupa.

"Ne znam tko tamo koga gura, kao što se priča. Mogu govoriti u svoje ime, reći da posjedujem određene reference, iskustvo i znanje. Jako dobro poznajem hiearhiju za ovdašnje društvo. Imam i menadžerske sposobnosti, prošao sam svijeta od zapada do istoka..." - navodi Tihomir Bradvica i dodaje kako nije u bilo kakvim rodbinskim vezama s bivšim generalnim direktorom Aluminija Ivom Bradvicom, te da se uopće ne poznaju.

"Aluminij može biti ekonomska okosnica Hercegovine, ali svjedoci smo da se preko tog giganta sada odvijaju i političke igre. Opet ću reći kako znam svoje mogućnosti, spreman sam dati želju i htijenje kako bi se taj gigant digao, a hoću li dobiti takvu priliku samo dragi Bog zna" - zaključio je na kraju ovog sveobuhvatnog razgovora Tihomir Bradvica.

javno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari