Nova lista u ZHŽ-u veća za 323 lijeka

lijekovi

Stupanjem na snagu nove esencijalne liste lijekova u Zapadnohercegovačkoj županiji, građanima će se omogućiti kupovina velikog broja lijekova po znatno nižim cijenama nego što je to bilo do sada, potvrdio je ministar zdravstva rada i socijalne skrbi ZH županije Stjepan Bogut. Nova esencijalna lista lijekova u Zapadnohercegovačkoj županiji, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade ZHŽ-a, umjesto 401 lijeka sadrži 724.

Nema favoriziranja

Razlog zbog kojeg je povećan broj lijekova na esencijalnoj listi je taj da ne može biti favoriziranih proizvođača. Prema riječima ministra Boguta, nova esencijalna lista lijekova je u potpunosti usklađena s Federalnom esencijalnom listom lijekova.

Zanimljivo je spomenuti i kako Zavod zdravstvenog osiguranja ima sada veći udio u plaćanju određenog broja lijekova, zbog čega će oni krajnim korisnicima, odnosno građanima, biti jeftiniji. Radi se, primjerice, o nekim lijekovima za liječenje očnog tlaka, dijabetesa...

Umjesto dosadašnjih 50 posto sudjelovanja u cijeni, Zavod zdravstvenog osiguranja sada sudjeluje sa 70 posto u cijeni, tako da građani plaćaju svega 30 posto cijene lijeka. Inače nova esencijalna lista lijekova pokriva sve lijekove koji se propisuju u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Većinu lijekova s esencijalne liste propisuju liječnici obiteljske medicine, međutim postoje i određene kategorije lijekova koje liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu propisivati samo uz nalaz specijalista odgovarajuće grane medicine ili bolničkog otpusnog pisma. Preslik nalaza ili otpusnog pisma mora biti priložen u zdravstvenom kartonu osiguranika, a na poleđini recepta mora biti naznačeno da je lijek preporučen od specijalista odgovarajuće grane medicine, potvrđeno žigom i potpisom ordinirajućeg liječnika.
Radi se o lijekovima poput Amitriptilina, Fluoksetina, Sertralina, Dorzolamida, Timolola.

Marija Medić Bošnjak [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto