Čović i Ljubić ne žele "otvoriti" HNS!

rukovanje

Predsjedništvo krnjoga Hrvatskoga narodnoga sabora će sačekati konačno i službeno očitovanje HDZ-a 1990., inače druge članice po političkoj snazi, oko zajedničkoga izlaska na jesenje parlamentarne izbore hrvatskih stranaka sastavnica toga nacionalnoga foruma.

Iako su promatrači očekivali i neke lomove i radikalnije zaključke pa se stoga u nekim radoznalim "dušobrižničkim" krugovima pojavilo određeno razočarenje, poruke ključnih aktera u HNS-u između redaka su ipak nagovijestile nekoliko sudbonosnih smjerova kojim su već odmakli zategnuti odnosi u Saboru. Predsjednik HDZ-a BiH i istinski gospodar krnjoga HNS-a Dragan Čović je hladnokrvno poručio kako će se sačekati do konca ovoga mjeseca definitivno i službeno očitovanje HDZ-a 1990. o ponudi zajedničkoga izlaska na opće izbore te da je HNS otvoren za sve – "...apsolutno za sve. I one političke čimbenike koji prihvaćaju deklaracije i rezolucije, a i one koji su danas institucionalno negdje oko HNS-a".

Privatizacija Sabora

Niti jednim slovom nije se dalo na znanje da bi moglo doći do istinskoga otvaranja HNS-a. Zapravo, predsjednik HNS-a je samo zacementirao zabranu ulaska svim hrvatskim strankama, nepodobnim dužnosnicima i zastupnicima intelektualcima koji misle drukčije ili znaju politiku više od njega, predstavnicima Crkve.

Nastavlja se privatizirano kormilarenje Saborom u službi izbornih interesa samo jedne stranke. Vjerojatno će takav nepokolebljivi i očekivani stav "vlasnika" HNS-a prenijeti svome Središnjem odboru i Martin Raguž, lider HDZ-a 1990.

"Mandat za određivanje pozicije HDZ-a 1990. daje Središnji odbor, tako da sam rekao kako bez njihovog stava ja ne mogu dati konačni. Mogu kazati kako ćemo zauzeti stav do kraja mjeseca. Međutim, što se tiče stranačkih pozicija, jasno je kako svaka stranka mora preuzeti odgovornost", a mi smo rekli pod kojim uvjetima želimo djelovati i raditi, istaknuo je Raguž.

Uz to, kaže kako je "devedesetka" jasno odredila svoju poziciju u HNS-u, kao krovnoj i trajnoj organizaciji koja je iznad dnevne politike i ne služi za bilo čiju stranačku i političku dominaciju, nego kao okvir da se zauzimaju stajališta o najvažnijim pitanjima. Kategoričan je u ocjeni kako će oni raditi da HNS postane takav, jer smatraju kako do sada nije postignut taj stupanj unutarnjih odnosa.
"Isto tako, mi ne želimo gurati glavu u pijesak kao da stvari uvijek funkcioniraju, nego jasno kazati kako su određena načela HNS-a prekršena i tražimo da postoje instrumenti i mehanizmi kako se to ne bi događalo i da se vodi jedna istinska politika", kaže Raguž.

On nakon sjednice nije krio razočaranje činjenicom kako na dnevni red nije uvrštena točka oko funkcioniranja i reforme HNS-a koju je on kandidirao. Da najjača stranka u okvirima HNS-a ne želi ustupke niti kompromise, zorno pokazuju dosta bahate teorije kako HDZ u ovom trenutku ima dvotrećinsku potporu hrvatskoga biračkoga tijela. Kao, eto, zajedničke liste joj baš toliko i ne trebaju, ali ako se one "našaraju", naravno, flomasterom iz stožerne stranke, to će donijeti i bajkovitih 80 do 90 posto nacionalne potpore. Prevedeno, samo u takvom scenariju i nacionalnom dogovoru Hrvati će konačno izabrati sebi hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, predsjednika Federacije i biti sastavni dio svih mogućih parlamentarnih većina i u vladama od županija preko entiteta pa do države. Ako ne bude zajedničkih lista, Hrvate čeka najcrnji mogući postizborni inženjering.

Floskule

To su grube demagoške floskule oprobanoga zastrašivanja izbezumljenoga naroda koji je spao na prosjački štap i sveden u nekim područjima na ponižavajući ljudski status iza kojih stoji rigidno odbijanje zahtjeva za otvaranje krnjoga HNS-a svim hrvatskim strankama i neistomišljenicima, a koje nadalje ima za cilj disciplinirati HDZ 1990. ili ga politički prisiliti da brzopleto reagira i odstupi iz Sabora, a onda ga popljuvati i oblatiti kod Hrvata za tobožnju izdaju i narušavanje nacionalnoga jedinstva.

U tom kontekstu je vrlo indikativna poruka nekadašnjega lidera "devedesetke" Bože Ljubića koji je također izrazio spremnost dati još jednu prigodu svojoj bivšoj stranci da se končano opredijeli, ali između redaka nagovijestio kako je "većina" u HNS-u već odlučila praviti zajedničke liste na nekim područjima. Dakle, unaprijed računajući da na tim dirigiranim i nametnutim listama vjerojatno neće biti HDZ 1990.
"Vjerujem da će u konačnici većina članica HNS-a, ako ne i sve, što bi bilo idealno, ostvariti takvu izbornu pobjedu da će onemogućiti svaki pokušaj formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH", rekao je Ljubić.

Ljubićeva licemjernost

Formiranje vlasti je umješnost pregovaranja, uvažavajući rezultat, ali do tada prioritetno se mora razriješiti famozni slučaj "Sejdić i Finci". Jer mogao bi na hrvatsku poziciju u državnome Predsjedništvu doći opet netko tko nije iz HDZ-a. Božo Ljubić smatra kako se uvijek pred izbore u strankama razmišlja i "stranački", ali je jasan u ocjeni da se zbog situacije u kojoj se danas nalazi hrvatski narod u BiH trebaju rukovoditi time da više razmišljaju nacionalno.

Nije zgorega podsjetiti javnost, ali i uvaženoga Božu Ljubića kako je takvo nešto zagovarao i pred zadnje lokalne izbore. Upravo je to glasovanje pokazalo svu licemjernost i neiskrenost samoproglašenih nacionalnih vođa koji su sračunatom "izdajom" sporazuma o zajedničkom izlasku na općinske izbore poklonili bošnjačkim strankama nekoliko vrlo bitnih načelničkih pozicija u Bosni i to u najosjetljivijim i najranjivijim općinama.
Pa zar netko nakon takve perfidne "prodaje" nacionalne strategije može vjerovati da će se u županijama u kojima se odigrao taj sramni crni scenarij opet moći iskreno mobilizirati sve hrvatske političke snage kroz korektne zajedničke izborne liste? To nije urađeno niti na zadnjim parlamentarnim izborima u "prekriženom" RS-u.

Nakon svega i dobro je da se koncem siječnja konačno okonča ova šahovska partija između dvaju HDZ-ova. Od njihovoga nadmudrivanja narod nema koristi pa je bolje da na vrijeme spozna što mu je činiti na sljedećim izborima. Zajedničke liste nisu nikada bile iskreni nacionalni projekt, dapače, one su često nepotrebna glupa izmišljotina da se prevari ona druga strana, a napokon, te fantomske liste samo urušavaju pluralizam kod Hrvata.

Da je to doista tako, svjedoče i dosta pouzdane informacije kako se u okvirima HNS-a, naravno, bez HDZ-a 1990., već uvelike prave kombinacije oko raspodjele pojedinih atraktivnih pozicija u izvršnoj vlasti. Od te pohlepe za foteljama isluženi hrvatski političari su davno oboljeli, a narod sve teže preživljava. Bolna je spoznaja da taj isti narod uvijek kuka, a redovito na izborima bira jedne te iste vječne političare za svoje predstavnike.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari