Čović i Raguž danas otvaraju karte

tiskovna

Sve oči javnosti uprte su na današnju dugoočekivanu sjednicu Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora nakon koje bi stvari u odnosima dvaju HDZ-ova, ali općenito u hrvatskom korpusu trebale biti mnogo jasnije. Mnogo je otvorenih pitanja na koja bi se trebao dobiti odgovor – od toga hoće li biti koalicije kako zagovara Dragan Čović, ili će se HNS prvo otvoriti svim hrvatskim predstavnicima iz društvenog i političkog života te reformirati kao svenarodni parlament, a ne puka matematička koalicija, što zastupa HDZ 1990. i njihov lider Martin Raguž. Pozicije su u ovom trenutku jasne, Čović i Raguž imaju različite vizije nastavka djelovanja HNS-a, pa iako se u javnosti suzdržavaju od međusobnih prepucavanja, jasno je kako će danas obojica morati otvoriti karte. Čović je tijekom jučerašnje sjednice Glavnog vijeća HNS-a potvrdio kako vjeruje da će sve stranke u HNS-u, ipak, dogovoriti zajednički nastup na listopadskim izborima, iako o modelima i načinima ostvarivanja te koalicije još uvijek nije htio govoriti.

Očekuje 80 posto glasova

Iako na njoj nije bio Raguž, Čović podsjeća kako su na prošloj sjednici Predsjedništva svi stali uz takvu ideju, no, definitivan odgovor znat će se danas nakon što predstavnici svih stranaka članica HNS-a jasno kažu kakvo je njihovo viđenje ove problematike. To će se vidjeti ili žele zajedno ili ne, poručio je Čović, misleći pritom na rukovodstvo HDZ-a 1990. koje uvelike razvija samostalnu izbornu strategiju uz poruke kako ne želi da se HNS pretvori u stranački sabor nekoliko političkih opcija. Bez obzira na činjenicu da je savez dvaju HDZ-ova definitivno razvrgnut zbog situacije u HBŽ-u, Čović je jučer naglasio kako vjeruje da je uz druge stranke članice HNS-a moguće pokušati organizirati iduće izbore na način da se dobije više od 80 posto glasova hrvatskog naroda.

S druge strane, predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž naglašava kako je bitno svehrvatsko jedinstvo oko strateških projekata poput ustavnih promjena, no upozorava kako HNS mora doživjeti preobražaj na način da prestane biti skup podobnih stranačkih dužnosnika te konačno otvori vrata drugim Hrvatima, neovisno o stranačkoj pripadnosti, kao i intelektualcima pa i Katoličkoj crkvi.

Svenarodni parlament

Tek se na taj način, smatra, može govoriti o svenarodnom saboru koji će uključivati sve snage iz hrvatskog korpusa i na kojem će se slobodno iznositi mišljenja i definirati strateški nastup za duže razdoblje. Stoga poručuje kako se HNS u ovom obliku mora suzdržati od odluka koje se tiču predizbornih koalicija sve dok se ne riješi pitanje njegove rekonstrukcije i prevladavanja uskih stranačkih interesa koji su vidljivi već duže vrijeme.

U tom kontekstu, Raguž će danas, doznajemo, predložiti svim članicama HNS-a usvajanje deklaracije o hrvatskom nacionalnom konsenzusu koja bi trebala, smatra, biti temelj oko kojeg će se okupljati svi i koja bi, u neku ruku, mogla predstavljati i logičan nastavak rada na pomalo zaboravljenoj Kreševskoj deklaraciji.

HNS stoga, onako kako zamišljaju u HDZ-u 1990., upravo treba postati mjesto na kojem će se definirati dugoročni prioriteti, a ne, kao što se radi posljednjih mjeseci, prostor za dominaciju jedne političke opcije i skupljanja predizbornih bodova. Iz HDZ-a 1990., kada su u pitanju ovi izbori, već razvijaju samostalnu izbornu strategiju neovisno o tomu što Čović govori, te pokušavaju na sve načine odvojiti pitanje nacionalnog konsenzusa od kratkoročnih ciljeva, a hoće li im to poći za rukom, moglo bi se vidjeti već danas.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari