HNS: Slabljenje županija u cilju stvaranja bošnjačkog entiteta FBiH

sjednica

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je na proširenoj sjednici kojoj su uz čelnike HNS-a nazočili državni ministri, premijeri županija s hrvatskom većinom i ministri financija poručilo kako neće dopustiti daljnju centralizaciju Federacije BiH koju se pokušava pretvoriti u bošnjački entitet što se provodi otimanjem prihoda i financijskim osiromašivanjem Hrvata i slabljenjem uloge županija.

Čisti računi

Sjednici kojoj je predsjedao Božo Ljubić, čelnik Glavnog vijeća HNS-a, istaknuo je da je fiskalna stabilnost proračuna i pokušaj uzurpiranja nadležnosti županija najvažnije pitanje za BiH jer se preko toga pokušava dovesti u pitanje egzistencija ljudi, poremetiti nacionalne i političke odnose.

"Ova država ide u pogrešnom smjeru. Jačanjem entiteta, slabljenjem države, centraliziranjem prihoda županije se nastoje baciti na koljena, a onda se to koristi kao argument za priču o njihovoj neodrživosti i gašenju. Korjenita reforma BiH nije hit niti nacionalizam, nego je pitanje budućnosti BiH. Čisti računi će BiH dovesti do njezine stabilnosti", rekao je Ljubić. Po njegovim riječima, samo analiza federalnog proračuna u kojemu je projicirano unaprijed 650 milijuna maraka deficita za 2014., što čini četvrtinu ukupnog iznosa proračuna govori o postojanju smišljenoga plana zaduživanja kojega onda zbog Zakona o raspodjeli javnih prihoda ustvari vraćaju županije.
"Ne mogu se oteti dojmu da se namjerno kreira deficit znajući da će se financirati iz kreditnih zaduženja. Distribuira ga se tako što bošnjačke političke oligarhije kupuju socijalni mir, pokušavaju spašavati propala poduzeća, kupovati izbore i osiromašiti Hrvate", rekao je Ljubić. Trenutačnu poziciju Hrvata u FBiH Ljubić je usporedio s bivšom Jugoslavijom kada je tiskara Topčider, odnosno vlasti u Beogradu tiskala nevrijedne dinare, a građanima uzimali devize.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je kako je očito cilj vlasti Federacije BiH da se Hrvati u ovoj godini bave problemima i dodatno vrši pritisak na županije.
"Ono što se događa u kontinuitetu jeste da se pokušava centralizirati ovaj entitet, pa da onda Federacija postane entitet bošnjačkog naroda. Pokušavaju se socijalne napetosti prebaciti Hrvatima ucjenama s proračunima", rekao je Čović. Po njegovim riječima, to bošnjačke stranke neće uspjeti provesti kao i nakane da usisaju elektroprivredna i telekom poduzeća koja funkcioniraju na većinskim hrvatskim područjima.

Tko je uzeo, neka vrati

Predstojnik Odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a Dragan Vrankić u 2014. godini projicira pad BDP-a, ukupnih prihoda i povećanje javnog zaduženja za 4 posto. Po njegovim riječima, federalne vlasti tiskanjem obveznica, trezorskih zapisa i novim zaduživanjem dovode u ozbiljan problem županije. Zbog toga je predložio da Federacija BiH vraća ta dugovanja izmjenama Zakona o raspodjeli prihoda.
"Moj je prijedlog da se oni koji se zadužuju, novac vraćaju nakon raspodjele prihoda. Tko je uzeo, neka vrati novac. Deficit se preko kredita ispostavlja županijama jer prioritet ima vanjski dug, entitetski proračun i županijama preostaje manje novca od neizravnih poreza", rekao je Vrankić.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari