Profesionalno neprofesionalni zastupnici

ljubuski.info

Na dan prije Silverstrova održana je zadnja sjednica Skupštine ZHŽ. Novinari su zabilježili da je atmosfera na skupštini bila sumorna. Ovo je bila 3.  sjednica u zadnjih pola godine, pa se može zaključiti da su zastupnici efektivno radili svega 5 sati u 182 dana.

Skupština financijski "odlično stoji", pa je svima uredno isplatila zastupničke naknade, a za desetak profesionalaca zastupnika i pozamašne plaće koje iznose do 2.519 KM (podatak CCI-a). I za mjesece kada nije bilo zasjedanja profesionalni zastupnici su dobili plaće.

Nema tema od društvenog značaja

Predsjedavajući Skupštine je Ante Mišetić-Sova. Na dnevni red gotovo svih zasjedanja donosio je političke odluke po traženju Vlade ZHŽ, ali niti oporba nije bila posebno zahtjevna i nije tražila u posljednje tri godine nikakvu raspravu od društvenog značaja.

Možemo se prisjetiti jedino jednosatne rasprave o stanju gospodarstva u županiji i ništa više. I ta rasprava je zaključena konstatacijom da će Strategija razvoja županije, čija je izrada već tri godine u tijeku, riješiti sve probleme.

Kolike su plaće profesionalnih zastupnika?

Najzaslužniji za loš rad Skupštine ZHŽ i prvi među njima je Ante Mišetić sa temeljnom plaćom od 2519 KM, pa slijede «što ne čuje dobro» Dario Knezović (HDZBiH) 2088 KM, Tomislav Zelenika (HDZBiH) 2160 KM, Ivo Sesar (HDZBiH) 2171 KM, Miro Ćutuk (HDZBiH) 2358 KM, Vedran Markotić (HDZBiH) 2300 KM, Dario Sesar (HDZBiH) 2425 KM, Ivica Gašpar (HDZ1990) 2442 KM, Branko Ćorluka (HSP) 2360 KM, Ante Alpeza (NSRZB) 2004 KM.
Radili su u zadnjih pola godine cca 5 sati na tri sjednice Skupštine, ali su svakog mjeseca dobili plaću, pa čak i prijevoz do 300 KM (Zelenika, Ćutuk, Markotić, Gašpar, Ćorluka, Sesar), kao da svaki dan idu na posao u Široki Brijeg. 

Od nerada se ne mogu abolirati niti ostali zastupnici i njihove su naknade pozamašne.

Politički gledano za ovakve rezultate najveći je krivac vladajuća stranka HDZBiH s koalicijskim partnerom HDZ1990. Diletantski rad proizlazi iz neznanja i nesnalaženja i potpuno pogrešnog shvaćanja politike i društva. Zanimljiv je taj odnos HDZ1990 spram HDZBiH. HDZ1990 ne prihvaća nikakvu odgovornost za loš rad vlade i skupštine, i postavljaju se kao oporba.

Za HDZBiH kad je na vlasti ne postoje zakoni, propisi, norme, poslovnici, pravilnici i statuti. U Županiji su stvorili pravni kaos iza kojeg će trebati vremena vratiti stanje u pravnu regulativu.

S druge strane oporba nije iskoristila zastupničke mogućnosti obogattii rad skupštine temama koje će prilagođavati zakonodavnu vlast europskim pravnim stečevinama s rješavanjem problema pučanstva Zapadne Hercegovine.

Što očekivati u 2014?

Ništa pozitivinije, već mnogo gore. I HDZBiH i oporba su politički izgubljeni u sadašnjoj situaciji, potrošili su se potpuno.

"Vratiti sjaj županiji kakva je bila" - ne može sadašnji predsjednik Skupštine Ante Mišetić i vlast HDZBiH, jer oni za to nisu kadri.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari