Započeo sudski proces protiv Mladena Markotića, direktora Croatia osiguranja d.d.

ljubuski.info

Iz sudskih izvora smo doznali da je protiv Mladena Markotića direktora Croatia osiguranja d.d. započeo sudski postupak na Općinskom sudu u Ljubuškom. Glavna bi rasprava trebala početi za nekoliko tjedana. Radi se o sudskom procesu po prethodnoj kaznenoj prijavi, kojeg vodi sutkinja Lena Raspudić, a tko je podnio ovu prijavu nismo uspjeli doznati.

Već nekoliko godina iz Croatia osiguranja d.d. u Ljubuškom dolaze informacije sa sumnjama o nezakonitostima i pozamašnim milijunskim utajama poreza. O tome su mali dioničari obavijestili nadležne institucije, vlasnike i javnost, što se sve moglo pročitati u pisanim i elektronskim medijima. Jesu li te informacije bile povod istražiteljima da pokrenu istrage i procesuiraju odgovorne osobe pokazat će vrijeme, ali se čini da u ovom slučaju ne vrijedi ona Rojsova "ko je jamio, jamio"?

Sve je to palo u zaborav, da bi nakon nekoliko godina evo počeo proces na sudskoj instanci.

Sumnje u višemilijunske utaje poreza?

Na Skupštini Croatia osiguranja d.d. u Ljubuškom 2011. godine donijeta je odluka o revidiranju godišnjeg financijskog izvještaja za 2009. godinu u iznosu od 3.202.611,37 KM. U dokumentu kojeg donosimo stoji da su utvrđene nove obveze društva i to u milijunskom iznosu, pa je doista nejasno kako su ranije promaknule osobama koje vode financije CO Ljubuški.

Također u njima ne stoji o čemu se radi, ali iz procesnih istraga se doznaje da se radi o poreznom dugovanju. Tako je CO Ljubuški te godine poslovalo s gubitkom i porezni iznos je po rješenju trebalo platiti u tri jednaka obroka.

Neslužbeno doznajemo da se i oko toga zakomplicirala situacija i da je utvrđeni porezni dug bio mnogo veći, ali da se navodnim političkim urgencijama tadašnjeg ministra Vjekoslava Bevande i Dragana Čovića predsjednika HDZ-a BiH smanjio opet za nekoliko milijuna maraka. U Ljubuškom je čest gost bio HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

Zaposlenicima nisu uplaćivani stvarni doprinosi

Dugi niz godina zaposlenicima su isplaćivana primanja polovica preko računa, a druga polovica u gotovini, pa bi oni koji odlaze u mirovinu mogli biti uskraćeni. Tužiteljstvo i sud u sudskom postupku žele utvrditi je li u CO Ljubuški postojao crni fond i ako da kako se punio novcem da su se godinama tako isplaćivali zaposlenici, doznajemo iz sudskog izvora.

Mladen Markotić je bio visoki policijski službenik

Sadašnji direktor ovog osiguravajućeg društva Mladen Markotić je bio visoki policijski službenik, pa je kao stručnjak doveden u Croatia osiguranje d.d. Ljubuški za vrijeme Zlatana Luburića, koji je devedesetih godina povratio Croatia osiguranje u BiH, napredujući do same pozicije generalnog direktora, na kojoj je i danas neprikosnoven, bez obzira što se vlast u Hrvatskoj promijenila.

Dok su državni organi puno službeniji u javnosti se proturaju informacije da je postupak pokrenuo DORH i slične službe u BiH, te da se na njemu već radi oko tri godine.
 

javno.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari