Županija na rubu, Darijo Knezović: "Ne čujem dobro!"

skupština

Posljednja sjednica Skupštine Zapadnohercegovačke županije u 2013. godini prošla je u sumornoj atmosferi, s mnogo teških riječi i prozivanja ministara i zastupnika iz reda HDZ-a BiH zbog dubioza u koje su, prema tvrdnjama oporbenih zastupnika, doveli ovu županiju.

Naime, na sjednici Skupštine, iako se mjesecima najavljivao, ipak nije donesen rebalans proračuna za 2013. godinu, unatoč velikom deficitu.
Na upit zastupnika HSP-a BiH o rebalansu, ministar financija ZHŽ-a Rade Luburić svoje objašnjenje je "spakirao" u rečenicu kako će se još malo sačekati s tim, odnosno, dok se ne vidi hoće li ZHŽ dobiti obećane grantove.

Nejasna situacija

Ovakva situacija je, tvrdi Viktor Kvesić, zastupnik HSP-a BiH, potpuno nejasna te s njom se još nisu susretali.
"Deficit je u proračunu, a nema rebalansa. Ovakva 'procedura' je zaista neozbiljna i neodgovorna. Pitam se postoji li zakonsko uporište donositi rebalans proračuna za 2013. u drugom ili trećem mjesecu 2014. Mi iz HSP-a smo mjesecima na sjednicama Skupštine tražili i inzistirali da nam se objasni što će biti s rebalansom te na koji se način popunjava i izvršava proračun. Odgovor je uvijek bio isti – rebalans je u pripremi. Pa koliko im treba da ga pripreme?", pita se Kvesić. Prema njegovim riječima, deficit u proračunu iznosi oko 5 milijuna maraka.
Kvesić nadalje dodaje da je potpuno razočaran situacijom u županiji te da se boji kako će se sve na kraju završiti loše za građane ove županije koji će se prvi naći na udaru loše politike HDZ-a BiH.
"Već je udareno po njima, no, ako se ovako nastavi, bit će i gore. Vjerujte, u početku sam i imao vjere da će ova Skupština i Vlada, bez obzira što ne pripadam njihovoj većini ponešto i raditi, međutim, prevario sam se. Sjednice Skupštine su frizirane sjednice bez sadržaja, održavaju se na način da samo prođe vrijeme, što je nedopustivo. A što se Vlade tiče, njihov najznačajniji potez u tri godine koliko su na vlasti jest umanjenje plaća proračunskim korisnicima za osam posto", kaže Kvesić.

ZHŽ na dnu

Razočarani su i zastupnici iz Narodne stranke Radom za boljitak, a jedan od njih, Slobodan Tomić, tvrdi da je županija dosegla samo dno te da niže ne može.
"Zaista ne mogu biti pametan kada vidim što se ovdje sve događa. Kako će ovo dalje financirati, ja stvarno pojma nemam. Županija ovako ne može dalje funkcionirati", ističe Tomić koji se ne sjeća da je na sjednici Skupštine ikad uspio dobiti odgovor na bilo koje pitanje vezano za financije.
"Kada ih se nešto pita, izbjegava se to u širokom luku ili se odmahne rukom. No, najsmješnije od svega je to što i nije moralo biti ovako. Mogli su zatražiti sredstva s viših razina, ali njima je to iz poniženja. Jer, kako zatražiti pomoć od Vlade koju, eto, oni ne priznaju. A vide da izlaza nema", zaključio je Tomić.

Tijekom jučerašnjeg dana kontaktirali smo i Darija Knezovića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a BiH, koji je, nakon što je čuo pitanje što je s rebalansom i deficitom, pod izgovorom da ne čuje dobro na telefon, prekinuo vezu i više se nije javljao.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari