Dragan Čović kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH?

ljubuski.info

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pred samu je Novu godinu silno obradovao predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kratkim pismom u vezi s odlukom bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna od 29. ožujka 2005. godine kojom je lideru HDZ-a BiH zabranjeno obavljanje izvršnih funkcija sve dok ga visoki predstavnik izričito za to ne ovlasti ili dok se sudski postupak koji je pokrenut protiv njega u poznatom slučaju 'Lijanović' ne okonča, ovisno koji uvjet bude ispunjen prvi.

A to se upravo dogodilo u prosincu prošle godine na Vrhovnome sudu FBiH.
"Na temelju informacija dobivenih od Vrhovnog suda Federacije BiH okončan je sudski postupak iz 2005. godine", navodi se u pismu visokog predstavnika.

Valentin Inzko je podsjetio Čovića da svi oni koji se nalaze na funkcijama imaju obvezu vršiti svoje dužnosti, pridržavajući se najviših etičkih standarda i u skladu sa svim važećim zakonima i propisima.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je sredinom prosinca oslobađajuću presudu Čoviću i po automatizmu mu se ukida zabrana koju je visoki predstavnik Paddy Ashdown donio 29. ožujka 2005. godine, čime mu je bilo zabranjeno obavljanje dužnosti u izvršnoj vlasti.

Velik apetit

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u tzv. slučaju Lijanović bio optužen za zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio zamjenik federalnog premijera i ministar financija Federacije BiH, zbog čega je u istražnom zatvoru u Sarajevu proveo oko mjesec dana.

Punih osam godina je samoproglašeni hrvatski stožernik nostalgično promatrao atraktivne i za njega nedohvatljive državne i entitetske pozicije i zapravo ih je morao darivati nekim drugim stranačkim suradnicima i na svojim leđima iznositi izborne kampanje. Je li Valentin Inzko nakon "višegodišnjega sušnoga razdoblja" napokon odškrinuo vrata izvršne vlasti za još uvijek ambicioznoga i nezasićenoga lidera HDZ-a BiH? Slijedeći Čovićeva razmišljanja i poruke nakon zadnjih općih izbora sve upućuje kako će se nekadašnji član Predsjedništva BiH i bivši federalni ministar financija pod svaku cijenu pokušati dograbiti neke pristojne državne funkcije.

Za njegova poimanja federalna je razina odavno prevladana i nije izazov za političkoga čelnika koji u tandemu s Miloradom Dodikom kreira ključne državne političke procese i to želi i nastaviti. Za Dragana Čovića čak niti premijerska funkcija u Federaciji nije osobiti politički adrenalin, njega motivira najviša pozicija u državnoj izvršnoj vlasti, recimo kreiranje vanjske politike, obrambenog sustava, susreti sa stranim državnicima i veleposlanicima, nadzor nad pravosudnim, policijskim i obavještajnim sustavom…

Hrvatski obračun

Iako je uvijek bio zaljubljen u financije, makar je po struci strojarski inženjer, Čović se zasitio "mešetarenja", a uz to niti proračunske mogućnosti više nisu tako raskošne da bi čovjek trošio energiju i živce kad su tolika grla gladna.
S obzirom da po nepisanom nacionalnom ključu koji godinama funkcionira, budući da predsjedatelj Vijeća ministara treba biti bošnjačke nacionalnosti, za Dragana Čovića bi bila jedino "dorasla" dužnost hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Teško je povjerovati da bi se on prihvatio, primjerice, pozicije državnoga ministra financija, koja po ključu pripada Hrvatima, i po svoj prilici ona će biti darovana Vjekoslavu Bevandi.

Dakle, moglo bi biti jako zgodno i zanimljivo. Kandidati za Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskoga naroda: Dragan Čović, Martin Raguž, Živko Budimir… kakav bi to mogao biti žestok obračun pri čemu se nikako ne smije zanemariti možda i presudna stvar, odnosno neupućenima, u kakvom će se izbornom sustavu nadmetati budući kandidati.

Ako se doista i kandidira Dragan Čović, makar za nijansu ima veće izglede u izravnom izboru za hrvatskoga člana Predsjedništva, dok bi po mnogim procjenama Martin Raguž u parlamentarnome modelu biranja imao niz pogodnijih varijanti. Valentin Inzko je svojom odlukom zaželio dobrodošlicu Draganu Čoviću za izvršnu vlast uz upozorenje kako se ona mora obnašati odgovorno i moralno.
Sigurni smo kao će Čović bez oklijevanja svom silinom napasti najatraktivniju državnu polugu, novca, hvala Bogu, za kampanju ima za rasipanje.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari