Srbijanski udbaši brane Perkovića, a napadaju Angelu Merkel

ljubuski.info

Postoji nekoliko verzija ubojstva Stjepana Đurekovića, a u jednoj se kao izravni izvršitelji spominju poznati članovi beogradskog podzemlja, danas pokojni: Željko Ražnatović Arkan, Đorđe Božović Giška, Ranko Rubežić, Dragan Malešević Tapi i Dragan Joksić.

Slučaj ubojstva star 31 godinu, u kojem se kao egzekutori pominju i najpoznatija imena beogradskog podzemlja, već u prvom danu nove 2014. godine iznova je potresao Hrvatsku. Riječ je o likvidaciji Stjepana Đurekovića, kojeg je jugoslovenska tajna policija UDBA ubila 28. lipnja 1983. godine u Volfratshauzenu kod Munchena, u tadašnjoj SR Njemačkoj.

Đureković je bio istaknuti gospodarstvenik komunističke Jugoslavije i jedan od direktora naftne industrije INA, ali je 1982. godine emigrirao u SR Njemačku i povezao se s hrvatskom emigracijom. UDBA ga je optuživala da je ukrao veliku količinu nafte od Ine i da je surađivao s ustaškim elementima, uz pomoć njemačke tajne policije.

Kako analizira Blic Đureković je, po nalogu UDBA-e, ubijen godinu dana po emigriranju. Postoji nekoliko verzija tog događaja, a u jednoj se kao izravni izvršitelji spominju poznati članovi beogradskog podzemlja, danas pokojni: Željko Ražnatović Arkan, Đorđe Božović Giška, Ranko Rubežić, Dragan Malešević Tapi i Dragan Joksić.

Zbog ovog ubojstva jučer su po tjeralici njemačkog pravosuđa u Hrvatskoj uhićeni Josip Perković, koji je u vrijeme ubojstva Đurekovića bio šef odela zagrebačke Službe državne sigurnosti (SDS) zadužen za neprijateljsku emigraciju, i Zdravko Mustać, tadašnji šef SDS za cijelu Jugoslaviju.

Ubojstvo Đurekovića jedna je od najkontroverznijih likvidacija u povijesti Jugoslavije. Desetljećima se nagađalo o nalogodavcima, a u žižu javnosti su ga vratili njemački sud i kancelarka Angela Merkel, zahtijevajući od Hrvatske izručenje Perkovića.

Najkontroverznije podatke o ovom ubojstvu iznio je prije desetak godina u svojoj knjizi 'Lasica koja govori' bivši obavještajac Boža Spasić.

"Preko suradnika smo doznali da novcem od ukradene nafte Stjepan (Đureković) namjerava financirati terorističke akcije u Jugoslaviji. Na Savjetu za zaštitu ustavnog poretka Jugoslavije 1983. godine donijeta je odluka da se Đureković stavi pod tretman opasnog terorista - financijera. Dali smo mu šifrirano ime 'Dunav'. Tu je i odlučeno da se on 'eliminira', a tajna akcija nazvana je 'Operacija Dunav'", napisao je Spasić.

Boža Spasić kao jednog od izvršitelja navodi Dragana Maleševića Tapija

Đureković je 28. lipnja iste godine nađen izrešetan i sa smrskanom glavom u tiskari u gradiću pored Munchena.

"Svi koji su izveli akciju sada su mrtvi. Tu su, pored Đorđa Božovića Giške, sudjelovali i Željko Ražnatović Arkan, Ranko Rubežić, Dragan Malešević Tapi i Dragan Joksić Joksa", izjavio je Spasić 'Politici' 2005. godine.

Spasić tvrdi da "Perković nije ni mogao organizirati ubojstvo Đurekovića, već da je izravan nalog dao Stane Dolanc, tadašnji savezni tajnik unutarnjih poslova. Spasić navodi da optužnicom protiv Perkovića Nijemci zapravo žele prikriti da je njemačka tajna služba BND tijesno surađivala s odbjeglim ustašama".

"Stjepan (Đureković) je bio špijun njemačke BND i mi smo ga označili kao teroristu zbog suradnje s ustaškom emigracijom. Likvidiran je zbog špijunaže za BND, jer je financirao ustašku emigraciju ukradenim parama, a sve to u organizaciji njemačke tajne policije", naveo je Spasić u tekstu objavljenom na njegovoj web stranici.

republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari