Uhićen udbaš Josip Perković

u šeširu

Josip Perković uhićen je danas u u 10 sati i priveden u policijsku postaju. Potvrdio je to njegov odvjetnik Anto Nobilo. Perković je iza podneva prevezen u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo

"On mora biti priveden Županijskom državnom odvjetništvu gdje bi trebao dati izjavu protivi li se izručenju. Slijedeći korak je sudac istrage Županijskog suda koji treba odlučiti ima li elemenata za određivanje pritvora i nakon toga, vjerojatno sutra na prvi radni dan, Županijsko državno odvjetništvo cijeli spis dostavlja Županijskom sudu u Zagrebu koje formira svoje raspravno vijeće koje bi u roku od 8 dana trebalo zakazati sjednicu i donijeti odluku o izručenju", pojasnio je Nobilo proceduru kasnije za Media servis.

Perković će se protiviti izručenju Njemačkoj koja je raspisala europski uhidbeni nalog zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983.godine.

"Tako ćemo ovih dana elaborirati i zastupljati pravno mišljenje da je nastupila zastara i da je ona apsolutna zapreka za izručenje", rekao je Nobilo.

Bivšeg čelnika jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe Josipa Perkovića njemačko pravosuđe tereti da je sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.  Tijekom dana Perković će biti odveden na ispitivanje u državno odvjetništvo.

Uhićen i Zdravko Mustač

Jutros u 10 sati u svojoj kući u Svetoj Nedjelji pored Zagreba uhićen je i Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije. Mustač je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi.

Prema propisanoj proceduri državno odvjetništvo treba ispitati uhićene i pitati ih pristaju li na izručenje. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću no Nobilo ističe da će se Perković usprotiviti izručenju.

Nobilo očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića zatražiti i određivanje istražnog zatvora pa bi nakon Županijskog državnog odvjetništva trbao biti odveden i pred suca istrage koji će odlučivati o tom zahtjevu.

Po propisanoj proceduri, policija bi Perkovića trebala privesti županijskom državnom odvjetniku, koji će ga ispitati i upitati pristaje li na izručenje.

Njemačke pravosudne vlasti traže i poznatog pripadnika Udbe Ivana Lasića iz Širokog Brijega, izvijestio je HTV. Hoće li on biti dostupan hrvatskim vlastima ostaje vidjeti u danima koji dolaze.

index.hr

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari