Prihvaćena zajednička deklaracija HDZ 1990, HDZ BiH, SDA, PDP i SDS

priča

Ova godina je obilježena kao godina propuštenih prigoda za ovu zemlju, njezine narode i građane, kazao je danas u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990 predsjednik te stranke Martin Raguž ocjenjujući godinu koja je na izmaku.

Istaknuo je kako u BiH nema spremnosti da se postigne unutarnji dogovor koji će značiti budućnost ove zemlje na način da se priznaju realnosti i identiteti i da se nađe balans među njima. Nije iskorišten povijesni trenutak dolaska Europe na granice s BiH, uključivanjem Hrvatske u punopravno članostvo, BiH i njezine institucije i predstavnici nisu učinili ono što su bili dužni i odgovorni učiniti da i BiH krene tim smjerom, kazao je Raguž.

Podsjetio je kako nije dogovorena promjena Ustava, promjena Izbornog zakona, promjena i izbor mehanizma koordinacije, te kako BiH nije aplicirala za status kandidata.

"Mi smo dio parlamentarne većine na razini BiH (...) i mislim da smo konstruktivno djelovali i kroz Vijeće ministara i kroz oba doma Parlamenta u usvajanju najvažnijih prioriteta za ovu zemlju. Imali smo svoje prijedloge oko reforme ustava, nismo bili ultimativni oko modela, bili smo i za izravan i za neizravan izbor (članova Predsjedništva BiH) i za moguću asimetriju ako je to način da se BiH pokrene. Nažalost ovu zemlju čvrsto prikovanu drže ultimativne pozicije pojedinih stranaka i pojedinih dijelova BiH. Pokušavajući da konzerviraju status quo i svoje monopolističke i ekskluzivne pozicije oni urušavaju ukupno stanje i doveli su zemlju na najniži prag, u ralje najdublje ekonomske, političke i institucionalne krize", izjavio je Raguž.

Pozvao je sve sudionike pregovora da ne propuste početak godine i mogućnost da se dogovor ipak postigne oko provedbe presude Sejdić-Finci, te da izbori budu održani na način da budu priznati, da imaju europski kredibilitet i da sačuvaju europsku perspektivu i zbog unutarnje dinamike i zbog fondova i zbog ukupnog ozračja u kojem ova zemlja zaslužuje biti.

Vezano za državni proračun, Raguž je kazao kako postoji šansa da se on usvoji 30. i 31. prosinca, te je pozvao na usvajanje proračuna i na ne odustajanje od dogovora jer ukoliko se to ne dogodi BiH čeka duboka financijska nestabilnost.

"Što se tiče izbornog zakona i zakazivanja izbora, tri prijedloga promjena zakona su u opticaju, dva su se pojavila na Domu naroda i to prijedlog SNSD-a i prijedlog hrvatskog kluba vezano za promjene izbornog zakona po pitanju Mostara i nužnosti da se omogući Mostaru i njegovim građanima da imaju pravo birati svoje legitimne i legalne predstavnike u Gradsko vijeće i da se ova agonija Mostara prekine", naveo je Raguž.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a 1990 prihvaćena je zajednička deklaracija stranaka bliskoj Europskoj pučkoj stranci o europskim vrijednostima i identitetu i pravnoj državi kao mogućem okviru za nastup na izborima 2014. godine. Inače, stranke koje su sudjelovale u pripremi deklaracije su HDZ 1990, HDZ BiH, SDA, PDP i SDS.

Komentirajući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako je i dalje na snazi sporazum između dvaju HDZ-ova jer HDZ BiH ništa nije napismeno dobio oko raskida sporazuma, Raguž je ustvrdio kako je HDZ BiH smjenom i formiranjem nove Vlade u Herceg-bosanskoj županiji HDZ BiH taj sporazum jednostrano poništio.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari