Strateški savez Boljitka i SDP-a

sjednica

Stvarnu vlast u Vladi Federacije BiH imaju samo dvije stranke - Lagumdžijin SDP i Lijanovićev Boljitak.

Federalna vlada SDP-ovog mandatara Nermina Nikšića definitivno je uplovila u "mirnu luku" nakon skoro dvogodišnjih stalnih potresa izazvanim burnim raspadom početne platformaške koalicije i učestalim zahtjevima nove parlamentarne većine (SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990) da preuzme poluge izvršne vlasti. Ali, umjesto najavljene rekonstrukcije federalne Vlade, uslijedio je raspad nove parlamentarne većine, tako da Vlada premijera Nikšića unazad dva-tri mjeseca radi u svojevrsnom parlamentarnom vakuumu.

No, kaotično stanje u federalnom Parlamentu, u kojem nema ni jasne većine ni jasne oporbe, nije se ni najmanje odrazilo na rad federalne Vlade. Dapače, odnosi između zavađenih federalnih ministara koji su se do jučer za svaku sitnici hvatali za vratove postupno su izglađeni i već neko vrijeme Nikšićeva vlada radi bez većih unutarnjih sukoba.

Preslagivanje ministarskih blokova

Takav razvoj događaja unutar izvršne federalne vlasti rezultat je tajnog političkog pakta između SDP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Nenadmašni politički trgovci okupljeni oko Lijanovića majstorski su kapitalizirali skoro dvogodišnju ravnotežu nemoći uspostavljenu nakon raspada platformaške koalicije i svrstavanja ministara u dva jednakobrojna zaraćena tabora.

Dopremijer federalne Vlade Jerko Ivanković Lijanović, kao jezičac na vagi, stajao je čas na jednu čas na drugu stranu, u zavisnosti od toga koji će mu blok ponuditi više. U početku je to radio u rukavicama, koristeći odbjeglog ministra SDA Desnicu Radivojevića, koga je na volšeban način uspio vratiti u ministarsku fotelju iz koje je najuren nakon što je otkazao poslušnost matičnoj stranci SDA.

Preko "povratnika" Radivojevića, dopremijer Lijanović neko vrijeme je trgovao i sa jednim i sa drugim ministarskim blokom, no uskoro se bez ostatka svrstao na stranu SDP-a procjenjujući da će iz tog saveza izvući puno veću korist i za sebe i za svoju partiju.

To se uskoro i obistinilo. U neprikrivenom savezu sa SDP-om, Lijanović je uspio ovladati nekim od najprofitabilnijih tvornica s državim kapitalom, poput primjerice Fabrike duhana Sarajevo, koja prvi put u posljednje dvije decenije nije pod kontrolom SDA.

Trgovinski savez

Savez Lijanovića i SDP-a potvrđen je i na slučaju vladine Agencije Odraz preko koje je Svetska banka namjeravala plasirati kredit za mala i srednja poduzeća vrijedan oko 130 milijuna KM. Kredit Svjetske banke umalo je propao zbog nesloge federalnih ministara koji su se mjesecima svađali oko izbora direktora i formiranja nadzornog i kreditnog odbora ove institucije. Rad Agencija deblokiran je u posljednji tren, zahvaljujući dogovoru SDP-a i Lijanovića, koji su na ravne časti podijelili utjecaj u banci: Lijanovići se se uspjeli izboriti da na čelu Agencije ostane novoimenovani direktor Vinko Jakić, dok je SDP-u pripala pozicija zamjenika direktora, na koju je imenovan raniji direktor Safet Daut.

SDP i Lijanovići uspjeli su preuzeti i punu kontrolu nad Željeznicima Federacije BiH, te dodatno učvrstiti pozicije u iznimno značajnoj financijskoj institiciji - Razvojnoj banci Federacije BiH.

Savez SDP-a i Lijanovića potvrđen je i u aktuelnom slučaju Aluminijskog kombinata Mostar, koji je zbog duboke financijske krize ostao bez cjelokupne uprave i Nadzornog odbora. Kombinatom trenutno upravljaju privremeni Nadzorni odbor i privremena uprava, na čelu s Mirkom Puljićem (SDP) i v.d. direktorom Vjekoslavom Domljanom (Boljitak). Po svoj prilici, Domljan će na upravo raspisanom natječaju biti izabran za direktora Kombinata, dok će Puljić po sili zakona (67 godina) čelnu poziciju u Nadzornom odboru prepustiti nekome mlađem iz SDP-a.

Savezu SDP-a i Lijanovića, makar privremeno, priklonio se i aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je nakon razlaza sa HSP-om osnovao vlastitu stranku SPP. U tijesnom dogovoru Nikšića, Lijanovića i Budimira nedavno je izglasano nepovjerenje dijelu Nadzornog odbora Elektroprivrede HZHB, i to na taj način što od šest članova Nadzornog odbora samo dva nisu dobili prolaznu ocjenu - Marijan Bunoza i Marijo Bencun, obojica iz HSP-a, uz raniji dogovor da se oba upražnjena mjesta popune kadrovima Budimorove stranke SPP.

SDP protiv rekonstrukcije

Ministri iz SDA i HSP-a u aktualnoj Vladi FBiH gurnuti su na marginu. Zadržali su nadležnosti u ministarstvima kojima rukovode, no nemaju praktično nikakvu mogućnost da se na djelotvoran način suprotstave brojnijem ministarskom bloku SDP-a i Lijanovića, pravim suverenima aktualne Vlade Federacije BiH. Unosan savez s Lijanovićima ujedno je i ključni razlog zbog kojeg SDP nikada nije iskreno bio zainteresiran za rekonstrukciju izvršne vlasti u skladu s novouspostavljenom parlamentarnom većinom. Naime, s partnerima Lijanovićima SDP prolazi neuporedivo bolje nego što bi prošao u slučaju rekonstrukcije izvršne vlasti kada bi ministarske pozicije Lijanovića preuzeli ministri iz HDZ-a. Jer u savezu s HDZ-om, SDP bi bio ravnopravan, dok je u aktuelnom savezu s Lijanovićima nesumnjivo superioran partner.

Crveno-plava koalicija

Neko vrijeme nakon raspada četveročlane platformaške koalicije, federalni dopremijer Jerko Lijanović bio je svrstan uz blok s ministrima iz SDA i HSP-a. Upravo je Lijanović najzaslužniji za povratak Desnice Radivojevića u ministarsku fotelju, nakon čega je ovaj ministarsku blok dobio tijesnu brojčanu prevagu (9:8) nad SDP-om. No, u podjeli federalne Vlade na dva suprotstavljena i nepomirljiva tabora, Lijanović je vidio šansu za sklapanje unosnih aranžmana i s jednom i s drugom stranom. Partnere iz SDA dugo je vukao za nos glumeći lojalnost, sve dok nije postalo očito da je sklopio tajni pakt sa SDP-om. Povjerenje SDA definitivno je prokockao kada je pogazio riječ koju je dao lideru SDA Sulejmanu Tihiću i u dogovoru s SDP-om krenuo u preuzimanje kontrole nad Fabrikom duhana Sarajevo.

Raspad parlamentarne većine

Tajni pakt s Lijanovićima donio je SDP-u ogromnu premoć u federalnoj izvršnoj vlasti, no istovremeno je proizveo i neviđeni kaos u zakonodavnoj vlasti u kojoj više nije jasno ni koja je stranka na vlasti ni koja je u opoziciji. Primjerice, Predstavničkim domom predsjedava Fehim Škaljić iz SBB-a, a zastupnici iz ove stranke već dulje vremena djeluju kao klasična oporba i redovno glasuju protiv svih zakonskih prijedloga koji stižu iz federalne Vlade!

Premijer Nikšić nedavno se pred najbližim suradnicima požalio da "ide na slijepo" jer nikada nije siguran koja će partija podržati vladin prijedlog u federalnom Parlamentu.

Slobodna Bosna

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari