Božo Ljubić u službi Dragana Čovića

rukovanje

Dok je bio na čelu HDZ-a 1990, Božo Ljubić se ponašao kao da je to njegova privatna tvrtka. Nakon odlaska s čelne pozicije, pod svaku je cijenu želi dovesti u stečaj. Udruženim snagama s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem definitivno je, na posljednjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora, na kojem je nastupio u svoje osobno ime, a ne Devedesetke, obznanio svoje prozirne nakane.

Naime, želi Devedesetku dovesti u podređen položaj HNS-a i Dragana Čovića, koji kormilari tim tijelom.

Nakon odlaska Bože Ljubića s mjesta predsjednika HDZ 1990 mislio sam da ga više nikada u svojim tekstovima neću ni spomenuti.

Međutim, na to me navode Ljubićevi postupci koji ukazuju na činjenicu kako on nikako da shvati da više nije predsjednik Devedesetke nego da je to Martin Raguž. Dapače, Ljubić se ponaša kao da je iznad svih, iako, osim kao običan član, nema nikakav položaj u toj stranci

Ljubić u službi Dragana Čovića

Ljubićevo ponašanje u Hrvatskom narodnom saboru, u kojem ima status političkog samca, predstavljajući samoga sebe po odlasku s čelne stranačke pozicije, i na sve moguće načine pokušava Devedesetku uvesti pod krov starijeg brata, govori o njemu samome. A što drugo kazuje nego da je Ljubić svoj angažman uložio za realiziranje Čovićevih mutnih političkih igara kako bi Raguža doveli u politički ring vezanih ruku i prozirnim političkim igrama mu nametali stavove HNS.

Ljubićevi postupci samo potvrđuju moja ranija pisanja o njemu kao političkom prevarantu. I umjesto da po odlasku s čelne pozicije Devedesetke ustupi poziciju predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Ragužu, što mu po političkoj dužnosti i pripada, on radi po svome – Čovićevom. Njegov odlazak na posljednju sjednicu HNS-a mimo stava rukovodstva Devedesetke samo je potvrda da je u službi HDZ-a BiH Dragana Čovića, čime nastavlja svoju raniju praksu rušenja digniteta te stranke, a uz to, i svoga nasljednika Raguža. Ovoga puta je na sjednicu HNS poveo i Pericu Jelečevića, svoga starog ortaka iz Devedesetke, 'gluhonijemog' zastupnika u Saboru Republike Hrvatske. Taj zastupnik još ni riječi prozborio nije u Saboru, a kamo li iznio probleme Hrvata BiH koje, navodno, tamo predstavlja.

Iako Ljubićevi stavovi u HNS nemaju potporu Devedesetke, nego su njegovo osobni, Čović ih uvažava i drži do njih više nego do službenih stavova te stranke i aktualnog predsjednika Raguža. Dapače, Čović Devedesetkine stavove ignorira i pak najavljuje kako će i za njih stavovi HNS biti obvezujući. Kako drugačije objasniti činjenicu budući da Raguž traži rekonstrukciju HNS u ovakvom sazivu dok mu Čović daje snagu iznad stranaka i najavljuje zajedničku izbornu listu za sljedeće izbore. To je način po kojem bi Čović u cijelosti pod svoj nadzor stavio Devedesetku, čime bi joj oduzeo političku snagu. Neće ići.

Ljubića isključuju iz Devedesetke?

Glede Ljubićeve samovolje, postavlja se opravdanim pitanje njegove daljnje opstojnosti kako u HNS-u tako i Devedesetki. Uvjeren sam da je ovim činom prešao granicu tolerancije i da će iz Devedesetke biti nečasno otpušten. Ne povuče li Raguž taj potez onda će ta stranka biti u kontinuitetu rušena iznutra, na čemu je Ljubić, sudeći i po njegovim ranijim, a i sadašnjim, postupcima u HNS, uglavnom i radi. Njegova sprega s Čovićom je čvrsta do te mjere da će sve poduzeti kako bi blokirali Raguža u provedbi reformi ne samo državnih institucija nego i HNS. Uostalom, Raguž je i najavio da u HNS mjesto trebaju naći predstavnici svih hrvatskih političkih stranaka, hrvatski zastupnici na svim razinama, predstavnici vjerskih i kulturnih institucija, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i intelektualci. HNS je u postojećem sastavu, faktički, dvostranački s ključnim favoritima HDZ BiH i HDZ 1990, dok ostali nemaju stranačku infrastrukturu i predstavljaju sami sebe kao i Božo Ljubić u ovom slučaju.. Čoviću upravo takav sastav i odgovara i daje mu iznimno značenje. Jasno je to dokazao ovih dana svojom izjavom da je HNS ispred stranke te da će za predstojeće izbore ići sa zajedničkom listom. Možete misliti tko bi bio na toj listi. Dakako, samo Čoviću odani kadrovi. Božo bi zasigurno bio i nositelj liste. Neće moći, unatoč činjenici što mu Čović priprema teren, ali kao kandidatu Devedesetke.

Ilija Šagolj [ neznase.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari