Kumovi posvađali Dodika i Čovića

šu šu

Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović zbog svojih se kumova ne mogu dogovoriti oko državnog proračuna za 2014. koji se mora usvojiti do kraja godine, a u protivnom neće stići novac od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je nužan entitetima.

Ako u siječnju ne bude tranše od MMF-a, mogle bi biti upitne plaće proračunskih korisnika, mirovine i sve naknade. Sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta, koja je trebala biti održana u ponedjeljak i na kojoj se trebao razmatrati proračun, otkazana je. Zbog toga je oporba progovorila o tome zbog čega je nastao zastoj kod usvajanja
proračuna u Parlamentu.

Graditelji i zgrade

Prema njihovim tvrdnjama, problem je nastao kada je Čović shvatio da za Mostar ponovno nije planirano dovoljno novca kroz stavku za kapitalne investicije, što bi značilo da u 2014. nema 6 milijuna maraka koje su ranije dogovorene za kupnju smještaja za državne institucije. Ovo i ne bi bio problem da se, tvrde mediji, ne radi o novcu kojim se trebao kupiti dio zgrade Čovićevog prijatelja i kuma Ante Vidačka.

To je navodno zgrada nekadašnjeg hotela Mostar u čijem dijelu se planira smjestiti dio institucija. Potvrdu o kupnji spomenutog smještaja nismo mogli dobiti ni od koga, no ova lokacija je privlačna jer se nalazi u neposrednoj blizini sadašnje zgrade zajedničkih institucija i zgrade HDZ-a BiH.

Ono što je problem u cijeloj priči jest što bi tih 6 milijuna maraka koje Čović traži za Mostar umanjilo sredstva koja je Dodik navodno planirao iz državnog proračuna preusmjeriti na račun svoga kuma Mile Radišića koji gradi zgradu za smještaj institucija BiH u Banjoj Luci. Za kupnju zgrade Dodikovog kuma planirano je iz proračuna 37 milijuna maraka i SNSD trenutačno ne planira glasovati za proračun u kojem bi za ovaj projekt bilo izdvojeno manje.

I HDZ je odlučan u svojoj nakani, a to je da neće glasovati za proračun koji u sebi ne nosi stavku od 6 milijuna za kapitalna ulaganja u Mostaru. I jedni i drugi uvjet su za usvajanje proračuna u Parlamentu, a samim tim i za dobivanje sredstava od MMF-a.

Naplata računa

"U ovom slučaju Milorad Dodik plaća cijenu lakomislenosti svog pakta s Draganom Čovićem koji mu je sada ispostavio fakturu - ili kolaps ili meni 6 milijuna maraka. Ne znam je li to faktura ili reket, ali činjenica je da bez HDZ-a BiH u Domu naroda ne postoji većina za usvajanje proračuna", kazala je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu komentirajući nastalu situaciju.

Sjednica Zastupničkog doma, prema zadnjim informacijama, otkazana je do 30. prosinca, a brojne su sumnje iznesene da ni do tada neće biti dogovora o proračunu i izdvajanju 6 milijuna maraka za Mostar koje je zatražio HDZ BiH. Iako iz Parlamenta optužuju Komisiju za financije i proračun da je morala postići suglasnost i dostaviti im rješenje, zamjenik predsjedatelja Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić tvrdi drukčije.

Po njemu, u sadašnjoj situaciji Parlament ne može sam doći do dogovora o proračunu BiH za 2014. te smatra kako je nužno da se problemi koji koče usvajanje proračuna riješe na razini Vijeća ministara i političkih struktura.
Istog mišljenja je i zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Lazar Proranović koji je pozvao ministra financija Nikolu Špirića (SNSD) i predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu (HDZ BiH) da nađu rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve i kako bi proračun bio usvojen u roku koji je prihvatljiv MMF-u.

Prodanović vjeruje da je moguće postići dogovor nakon kojeg bi Komisija za financije i proračun usvojila amandman kojim bi se zadovoljio zahtjev HDZ-a u smislu kapitalnih investicija, koje su predviđene proračunom za iduću godinu.

Građani taoci

"Vjerujem da je to moguće riješiti, riječ je o promilima rashodovne strane proračuna koje je moguće dogovoriti, odnosno šest milijuna maraka u odnosu na 950 milijuna maraka predviđenih proračunom za institucije", podsjetio je on. Prema njegovom mišljenju, u ovom slučaju važnija je spremnost na dijalog i dolazak do kompromisnog rješenja.

"Naš stav je da se dio kapitalnih investicija koje su planirane za izgradnju objekata u Banjoj Luci ne smanjuje, ali smatram da je moguće naći rješenje i za kapitalne investicije u Mostaru", napomenuo je Prodanović.

Entitetski ministri i premijeri ponovno su, kao i prije desetak dana, pozvali državne institucije da ispoštuju zahtjev MMF-a i usvoje proračun jer u suprotnom entitetima prijeti kolaps. Ponovili su kako građani ne smiju biti taoci osobnih interesa političara i raznih elita.

Da "kum nije dugme" ni Čoviću, a ni Dodiku dokazali su zadnjim slučajem jer dva najveća partnera u BiH do sada su čuvali leđa jedan drugom kada se govorilo o mnogo većim problemima. Ipak, našli su loš trenutak da dokazuju kako brinu o svojim kumovima jer od proračuna koji je blokiran zbog kumova ovise sudbine bh. građana.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari