Utvrđene nepravilnosti kod podjele poljoprivrednih poticaja

poljoprivrednik s kravatom

Federalna uprava za inspekcijske poslove okončala je dvomjesečnu kontrolu podjele poljoprivrednih poticaja koju je izvršilo resorno ministarstvo s ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem (NSRzB) na čelu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, naložena je obustava isplata poticaja, a protiv korisnika poticaja, za koje bude utvrđeno da su prevarom pokušali doći do proračunskog novca, bit će podneseni izvještaji o počinjenom kaznenom djelu.

Avaz donosi potpuni popis firmi koje je kontrolirala Federalna uprava za inspekcijske poslove. Prema izvještaju koji potpisuje direktor Uprave Ibrahim Tirak, nedostaci su utvrđeni kod firme "Gajevina Dušići" Kupres u vlasništvu Pere Buntića, dobrog prijatelja ministra Lijanovića.

Ovoj firmi Lijanovićevo ministarstvo do sada je odobrilo više od dva milijuna maraka, iako je Buntića Sud BiH još 2008. osudio na dvije godine zatvora uvjetno i kaznio ga novčano zbog utaje poreza, pranja novca i falsificiranja dokumenata.

Nedostaci su utvrđeni i kod podjele poticaja za kladanjsku firmu "Ribnjak Rumeni", a sporna je u svemu ovome bila procjena sudskog vještaka.

Daljnja isplata poticaja obustavljena je "Vrtnom centru Lovre Međugorac" iz Ljubuškog, "Staklenicima" Čapljina, Dragi Čuljku iz Ljubuškog, zatim firmi "Perčinović" Tomislavgrad te firmi "Muša" Široki Brijeg.

Svim ovim pravnim subjektima, kako je utvrđeno, Lijanović je neosnovano podijelio proračunska sredstva s obrazloženjem da se radilo o pokrivanju štete od elementarnih nepogoda, koje su se dogodile u veljači prošle godine. Zanimljivo je da je proračunska sredstva Lijanović dao i firmi "ZD.I Produkt", koju je sam početkom ovog mjeseca ugasio.

Najnovija kontrola federalnih inspektora obavljena je 9. prosinca, prilikom čega je utvrđeno da su nezakonito, pod plaštom otkupa i proizvodnje ovčijeg mlijeka, podijeljena sredstva za 13 firmi i fizičkih lica.

Svi oni, kako je konstatirano u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, povezani su s firmom "Eco & Co" Grude, koja je u vlasništvu Mire Pejića, vijećnika NSRzB-a u Općinskom vijeću Grude te predsjednika Udruženja poljoprivrednika BiH.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari