Kreativni potencijal Hercegovine

tiskovna

Po prvi put tri visokoškolske likovne institucije iz Hercegovine predstavit će se na zajedničkoj izložbi koja je postavljena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Na ovoj velikoj izložbi zajedno će se predstaviti profesori i suradnici Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Sveučilišta u Istočnom Sarajevu i Odsjeka likovnih umjetnosti Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Tako će likovna publika po prvi put na jednom mjestu imati priliku vidjeti djela ukupno 53 autora, profesora i suradnika spomenutih visokoškolskih ustanova, rađene u svim medijima koji se izučavaju na likovnim akademijama.

Višestruki značaj

Zadovoljstvo zbog suradnje i realizacije jedne ovakve izložbe – a ideja je postojala već dosta dugo – na konferenciji za novinare iskazali su Ivan Vukoja, predsjednik Udruge građana "Krug", Stjepan Skoko, dekan ALU-a Široki Brijeg, Marko Musović, dekan ALU-a u Trebinju, i Mirsad Begović, voditelj Odsjeka likovnih umjetnosti Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Ova je izložba višestruko značajna, istaknuto je. Musović je naglasio da je do 1990. postojala tek jedna likovna akademija, ona u Sarajevu. Danas, uz sarajevsku, likovne/umjetničke visokoškolske ustanove djeluju u Mostaru, Širokom Brijegu, Trebinju i Banjoj Luci. Vukoja je naglasio da je ova izložba značajna iz najmanje dva razloga: prvi je ona umjetnička, kreativna dimenzija izložbe koja će omogućiti pregled recentne umjetnosti, a drugi je društveni značaj jer će ova izložba okupiti i pokazati kreativni potencijal Hercegovine.

Prva ovakva

Izložba tri hercegovačke likovne institucije bit će u Galeriji kraljice Katarine Kosača postavljena do 30. prosinca, a organizator je Udruga građana "Krug", Mostar, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu (Sveučilište u Mostaru), Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju (Sveučilište u Istočnom Sarajevu) i Odsjekom likovnih umjetnosti Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Postav izložbe potpisuju Mirsad Begović, Marko Musović, Stjepan Skoko i Ivan Vukoja.

Prethodnica analu

Predgovor s naslovom "Svehercegovačka likovna manifestacija kao prethodnica analu likovnih umjetnosti" napisao je Ivan Vukoja, likovni kritičar i predsjednik Udruge građana "Krug" iz Mostara. Vukoja piše da je ova izložba prethodnica analu likovnih umjetnosti jer je ova inicijativa pokrenuta i izložba organizirana "s nadom i željom da već od iduće godine preraste u hercegovačko anale likovnih umjetnosti, likovnu manifestaciju na kojoj će sudjelovati ne samo likovne institucije iz Hercegovine, nego iz cijele regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore".

Andrijana Copf [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari