Martin Raguž: Platili smo cijenu dajući šansu HDZ-u BiH

Radimlja

U razgovoru za saraejvsko Oslobođenje, predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž, otvoreno govori o trenutnoj političkoj situaciji, s posebnim osvrtom na "Hrvatsko pitanje".

Kakva je budućnost HNS-a i kakva je pozicija HDZ-a 1990 unutar te institucije?

"HNS je krovna nacionalna institucija bh. Hrvata, svenarodni parlament koji treba skrbiti o najvažnijim pitanjima za hrvatski narod u BiH, ali i BiH u cjelini. To je strateška institucija koja treba zauzimati stajališta o najvažnijim nacionalnim pitanjima i nakon toga institucionalno djelovati. Načela na kojima je HNS revitaliziran nakon izbora 2010. godine su ozbiljno dovedena u pitanje i to nakon zbivanja u Hercegbosanskoj županiji i načina na koji je smijenjena tamošnja vlada s Nediljkom Rimcom na čelu, predsjednikom Središnjega odbora HDZ-a 1990. Istovremeno, tamo su u vlast uvedene stranke koje nisu članice HNS-a (NSRB; op. a). Želimo reformu HNS-a. HNS u ovim turbulentnim okolnostima nama jeste potreban i to zbog ukupnih procesa u zemlji. Pozicije druga dva naroda su povoljnije u odnosu na Hrvate, te stoga nama treba HNS kao katalizator koji će usmjeravati procese vezane za najvažnija politička pitanja u zemlji. Treba nam otvoren i pluralan HNS, a ne dnevnopolitički, koji će služiti samo za slaganje koalicija, a da se unutar toga ne poštivaju precizno definirani odnosi. HNS se mora otvoriti intelektualcima, istaknutim kulturnim djelatnicima, predstavnicima Crkve i svim vertikalama hrvatskoga naroda."

Nema ultimatuma

Koliko je HNS opravdao svoje postojanje od revitalizacije do danas?

"Upravo zbog toga su naši zahtjevi ovakvi. Svakoga dana dobijamo podršku za naše stavove o HNS-u. HNS mora imati svoje sjedište i adresu. Mora biti otvorena i pluralna institucija. Ipak, HNS jeste uspio artikulirati značaj rješavanja hrvatskoga pitanja, ne samo za Hrvate, nego za cijelu BiH. No, u profiliranju vlastitih institucija i pristupa, razvijanju međusobnog poštovanja svih segmenata hrvatskoga bića u BiH, HNS je još na početku."

Nakon sjednice Središnjega odbora HDZ-a 1990 prekinuto je partnerstvo s HDZ-om BiH. No, najavljena je mogućnost zajedničkog nastupa svih članica HNS-a na izborima?

"Jasno je da bez obzira na to što smo i ranije imali razloga prekidati suradnju s HDZ-om BiH, mi to nikad nismo učinili. Štoviše, platili smo visoku političku cijenu zbog naše strpljivosti i davanju šanse sporazumu između dva HDZ-a. No, ovim korakom u HBŽ-u, HDZBiH je jednostrano poništio naš sporazum. U paketu dogovora o zajedničkom nastupu između dva HDZ-a bilo je dogovoreno da HDZ 1990 dobije premijersku poziciju upravo u HBŽ-u. Mi nismo željeli prekidati suradnju s HDZ-om BiH, no, to je učinjeno zbog kršenja našeg sporazuma. Nastavljamo djelovati kao odgovoran politički subjekt i želimo zadržati nužnu snažnu suradnju s HDZ-om BiH oko nacionalnih pitanja. To je vrlo važno za našu pregovaračku poziciju u procesu ustavnih reformi. Do sada smo pokazali da držimo do svoje riječi. No, sve ostalo je otvoreno i više nećemo tolerirati bilo kakvu dimenziju kršenja međusobnih sporazuma. Nitko nam neće postavljati nikakve ultimatume. Uvažavamo sve partnere, ali nećemo tolerirati kršenje sporazuma. Želimo da već jednom netko u BiH otvori pitanje vlastite odgovornosti. HDZ 1990 to je spreman učiniti. Moramo preuzeti odgovornost za neprovođenje presude Sejdić - Finci, ali i za činjenicu da se zbog toga kažnjavaju građani BiH izostajanjem projekata koje financira EU. Ove smo godine izgubili 50 milijuna eura, a ako se ovako nastavi, izgubit ćemo i više stotina milijuna eura. Ne želimo biti dio te neodgovornosti. Želimo biti dio rješenja i u tom smo smislu napravili i unutarnje promjene. Naš je put od sada definitivno samostalan."

Nakon svake runde pregovora o presudi Sejdić - Finci upozoravate kako je ključ u rješavanju hrvatskoga pitanja u BiH. Stranke iz Sarajeva konstantno optužuju dva HDZ-a da preko ove presude pokušavaju riješiti i hrvatsko pitanje. Je li to istina?

"Činjenica je da provedbom presude zapravo treba mijenjati dijelove Dejtonskoga sporazuma i to u dijelu u kojem jasno stoji da se u Predsjedništvo BiH biraju Bošnjak, Srbin i Hrvat. Čim se to mijenja, imamo izravnu vezu sa hrvatskim, bošnjačkim i srpskim pitanjem. Svi koji tvrde suprotno, nisu u pravu. To ne znači da se ovim hrvatsko pitanje rješava u cijelosti, no zasigurno se otvara. To se ne treba potcijeniti. Pravilnim rješavanjem tog pitanja otvaramo mogućnost da stabiliziramo odnose u BiH. Svi pokušaji da se sadašnji status quo konzervira i da se manipulira hrvatskim pitanjem, doveli su do najveće postratne krize u ovoj zemlji. Ako se dalje nastavi s ovakvim guranjem glave u pijesak, neće samo Hrvati biti u teškoj poziciji, nego će cijela zemlja nastaviti neku vrstu slobodnoga pada. Prepoznavanje tog pristupa je spas za BiH. Provedba presude Sejdić - Finci u suštini znači i europeizaciju dejtonske BiH. Ovo je povijesni trenutak za BiH, jer u tijelo Daytona moramo unijeti europske vrijednosti. To sada izgleda bolno, ali je neminovno i to je jedini način da se kroz usvajanje europskih kriterija i vrijednosti ovdje konačno stvari krenu slagati. Za nas je važan princip da jedan narod drugom ne bira predstavnike i to smo svi potpisali u Bruxellesu. Potpisali smo da ćemo otkloniti diskriminaciju građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, ali i da ćemo spriječiti nametanje izborne volje konstitutivnim narodima. Balans između te dvije odrednice je civilizacijska formula za BiH. Ako se želi trajan mir i stabilnost, te okončati međusobna sukobljavanja i manipulacije, sada imamo povijesni trenutak da to i učinimo. Nemamo pravo odustati od traženja ovakvog rješenja. No, za rješenje koje će uspostaviti balans između nacionalnih prava i prava svakog čovjeka potrebna je mudrost, ali i politička hrabrost. Nje sada nema dovoljno. Kvalitetnim rješenjem svi postajemo pobjednicima. Tako bismo konačno dogovor promovirali kao vrijednost, a ne kao slabost. Sada su definitivno jasne pozicije svake od stranaka. Mi smo spremni razgovarati o svakom od modela koji uvažavaju princip da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Stranke u Sarajevu se moraju dodatno otvoriti i ne smiju više prebacivati lopticu na drugu stranu."

Kontinuirana kampanja

Je li već počela predizborna kampanja i kako riješiti pitanje Mostara?

"Još se ne znaju ni izborna pravila, jer nas čekaju obveze da promijenimo Izborni zakon BiH prema odlukama Ustavnoga suda BiH. Taj proces, nažalost, nije završen. Dodatno je intenziviran na posljednjoj sjednici Doma naroda BiH, kad su se pojavila tri prijedloga izmjena Izbornoga zakona. Sada trebamo sva ta tri prijedloga objediniti u jedan koji će biti održiv. Sve odluke Ustavnoga suda BiH, uključujući i onu za Mostar, moramo objediniti kako bi se izbori mogli održati u cijeloj zemlji. Činjenica je da su stranke u BiH u kontinuitetu u predizbornim kampanjama. To je veliki problem, jer bh. politička scena nije profilirana u smislu jasnog poštivanja zakonskih rokova o početku izborne kampanje. Nije se profilirala ni u smislu polaganja računa biračima za učinjeno u prethodnom mandatu. Koalicije se sklapaju nakon izbora i to ponajviše temeljem podjele fotelja. Zbog toga danas i jesmo tu gdje jesmo. Vrijeme je da se pitanje Mostara ponovno intenzivira. Pokazalo se da dvije stranke (HDZBiH i SDA; op. a), uz dužno poštovanje, nisu u stanju samostalno postići dogovor. Zbog toga je i ova intervencija kroz uvrštavanje pitanja Mostara na dnevni red Doma naroda BiH dobrodošla svima nama da nas potakne tražiti rješenje."

Jurica Gudelj [ Oslobođenje ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari