Dr. Nevenko Herceg predsjednik Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske

ljubuski.info

"Ovo je poruka Hrvatima u BiH da izvandomovinska Hrvatska prepoznaje važnost Hrvata u BiH i na simboličan način šalje poruku da nisu zaboravljeni", rekao je prof. dr. sc. Nevenko Herceg nakon što je jučer izabran za predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske na konstituirajućoj sjednici koja je održana u Zagrebu.

BiH i Vojvodina

Po njegovim riječima, Hrvati u Bosni i Hercegovini i Vojvodini su u najtežem položaju od svih Hrvata izvan Hrvatske.

"Hrvati izvan Hrvatske su u različitim položajima. Hrvati BiH kao i Hrvati Vojvodine su u najtežem položaju", rekao je Herceg. Objasnio je da su Hrvati u BiH "samo na papiru konstitutivni narod" i u vrlo su teškom položaju jer ne mogu birati svoje predstavnike, ili im se to pravo onemogućava. Osim toga, imaju nepovoljno ustavno rješenje i nisu ravnopravni u svim segmentima s ostala dva konstitutivna naroda, Srbima i Bošnjacima. Također je rekao da se hrvatske zajednice u susjednim zemljama gdje su manjine nalaze u teškoj situaciji, osobito hrvatska manjina u Vojvodini.

Susret s Milanovićem

Ja se nadam da ćemo se bolje čuti, bolje razumjeti u budućoj suradnji", kazao je. Također je izrazio nadu da će Vlada čuti o čemu pričaju Hrvati izvan Hrvatske. Upitan što očekuje od Savjeta da učini za Hrvate u BiH, Herceg je odgovorio kako bi volio da za njih postoji poseban savjet.

Sjednica Savjeta nastavlja se danas kada će govoriti predstavnici iz raznih zemalja o položaju, stanju i potrebama Hrvata. Održat će se plenarna sjednica na kojoj je predviđeno donošenje deklaracije i prijedloga. Članove Savjeta primio je premijer Zoran Milanović, i to je bio prvi susret predstavnika svih Hrvata izvan domovine s predstavnicima izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari