Ništa od izvoza ljubuškog krumpira u EU

sudionici

Ljubuški krumpir se u 2014. zasigurno neće naći na tržištu Europske unije. Zaključak je to jučerašnjeg predavanja u organizaciji udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije, na kojem su gostovali predavači iz Sarajeva: Nenad Čolaković, šef Odsjeka za zaštitu zdravlja bilja u ime državne Agencije za zaštitu bilja, zatim Selma Šoše, stručna suradnica za zaštitu bilja Federalnog ministarstva poljoprivrede, i Mirsad Mujković, šefa Odsjeka za fitopatološka istraživanja Federalnog zavoda Sarajevo.

Okupljene poljoprivrednike zanimalo je ide li ljubuški krumpir na tržište EU-a, na što su dobili odgovor da se to zasigurno neće dogoditi u nadolazećoj godini.

Ono što je okupljenima pomno prezentirano jest na što Europska unija posebno obraća pozornost kada su u pitanju oboljenja krumpira, te tko se, zašto i kako treba upisati u fitoregistar, koji je preduvjet da Europska komisija iziđe na teren i ponudi odgovor zadovoljava li ljubuški krumpir njihove standarde, odnosno hoće li dobiti zeleno svjetlo za europsko tržište.

Budući da se dolazak FWO komisije, odnosno Europske komisije, očekuje tijekom ožujka i travnja sljedeće godine, ono što je prije svega potrebno učiniti jest da se svi već registrirani poljoprivredni proizvođači krumpira upišu u fitoregistar, a o njegovim detaljima prisutne je upoznala Selma Šoše u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Razgovarajući s poljoprivrednicima doznali smo kako im je bitnije znati hoće li se krumpir moći izvoziti u 2015. jer su, kaže, i sami svjesni da im je nemoguće očekivati takvo odobrenje za nadolazeću godinu. Prema predviđanjima ljubuških proizvođača krumpira, proizvedene količine krumpira za iduću godinu će biti oko 5000 tona, a ta će se količina uvećati i za 50 posto otvorenjem europskog tržišta.
"Dosta ljudi smanjuje količinu sjemena jer su svjesni da iduće godine neće moći izvoziti, što će prouzročiti prezasićenost tržišta, ali kada se otvore vrata Europske unije, većina nas će svoje proizvodne kapacitete povećati za 50 posto, posebice što se tiče mladog krumpira, koji je u Europi jako tražen", komentar je poljoprivrednog proizvođača.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari