Nužna reforma socijalnog sustava FBiH: Troši se tri puta više no što se ima!

izjava

Sustav socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini je fiskalno neodrživ, ekonomski neučinkovit i socijalno nepravedan, ocjena je domaćih i inozemnih stručnjaka, a taj zaključak vrijedi i kada su u pitanju niže razine vlasti, što znači u Federaciji BiH.

"Reforma socijalnog sektora: Ovako više ne može", poruka je kampanje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, proistekle iz činjenice da je sustav socijalne zaštite u BiH fiskalno neodrživ, ekonomski neučinkovit i socijalno nepravedan.

O modelima za bolju i pravedniju raspodjelu sredstava, za socijalno restruktuiranje društva danas se, u okviru projekta, razgovaralo s federalnim ministrom rada i socijalne politike Vjekoslavom Čamberom u Mostaru, na susretu s novinarima gdje je domaćin druženja bio istaknuti bh novinar i urednik Ahmed Burić, ujedno i koordinator kampanje.

"Mi smo kroz kampanju pokušali ukazati na nužnost reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH, apelirajući prije svega na trenutne nepravednosti pri uživanju socijalnih prava po linijskoj osnovi, a ne na način da socijalna pomoć dolazi do onih kojima je najpotrebnija", kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, istaknuvši kako za socijalnu zaštitu ne treba izdvajati dodatna sredstva, već ga pravilnije i pravednije raspodijeliti.

Čamber je, kao primjer nepravilne raspodjele sredstava za socijalno izdavanje, istaknuo činjenicu da su načelnici općina u F BiH podijelili 7 milijuna KM pomoći osobama koje nisu u stanju socijalne potrebe.

Stoga bi se, u cilju uređenje ovog segmenta, pred federalnim zastupnicima uskoro trebali naći set zakona, između ostalih, iz oblasti prava invalida i civilnih žrtava rata te zaštite obitelji s djecom kao i zakon o socijalnoj zaštiti i minimumu socijalne sigurnosti.

Donošenjem istih, izjednačila bi se temeljna prava osoba s invaliditetom, zakonski reguliralo uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom s javnih institucija, uredilo područje inkluzivnog obrazovanja djece s invalidetom i osiguranje asistenata za njihovo obrazovanje te osnovan jedinstvene fond za financiranje dječjih doplataka i porodiljnih naknada.

Iako će donošenje ovih važnih zakona pobuditi veliku pozornost javnosti, kao i zbog činjenice da se radi o izbornoj godini, ministar Čamber je ipak kazao kako da mnogi zastupnici u parlamentu žele da se ovaj set zakona što prije nađe na zastupničkim klupama.

"Ova zemlja troši tri puta više nego što ima i kao takva je osuđena moliti kredite od MMF-a i Svjetske banke koji poslije idu u javnu potrošnju. Takva politika je jednostavno neodrživa", komentirao je koordinator kampanje Ahmed Burić, pojasnivši kako se novim setom zakona formira jedinstven registar korisnika te tako izbjegava dvostruko ili čak trostruko korištenje socijalnih prava.

"Ovo što se sada radi je varanje države. Jednostavno, moramo znati tko je u socijalnoj potrebi, što ljudi moraju dobiti i tko zaista treba neku pomoć, a tko je koristi stoga što mu je netko, praveći od njega glasačku mašinu, dao da je koristi", komentirao je Burić.

Inače, Bosna i Hercegovina izdvaja skoro 4% bruto društvenog proizvoda na razne socijalne naknade iz proračuna i po tome je vodeća zemlja u regiji. S druge strane, ta relativno visoka davanja ne doprinose značajno smanjenju siromaštva u zemlji. Procjenjuje se da bi u slučaju da se ukinu sve proračunske naknade za socijalna davanja, stopa siromaštva na razini BiH bila povećanja za samo 1,7%.

Također, prema israživanjima, korisnici socijalnih davanja diskriminirani su po teritorijalnom principu, a iznos se razlikuje od županije do županije, u rasponu od 54 KM do 120 KM, a dječni dodatak od 12 KM do 33 KM, dok se uvećani dječji dodatak ostvaruje samo u tri županije. Također, osobe s invaliditetom, koje čekaju na posao ostvaruju prava samo u četiri županije, dok su se iznosi primanja kretali od 24 KM do 120 KM, a novčana naknada za pomoć i njegu druge osobe, za osobe s invaliditetom s više od 65 godina starosti, nije utvrđena u većini županija.

Predložena rješenja do učinkovitog sustava socijalne zaštite:

  • promjena zakonske regulative
  • utvrđivanje kriterija i iznosa socijalnog minimuma
  • izjednačavanje osnova za sva prava u F BiH, dok županije mogu prema specifičnostima proširiti ta prava
  • osigurati jedinstveno rješenje za zaštitu djece u F BiH osnivanjem posebnog fonda ili kroz proračun F BiH
  • utvrditi jedinstvenu definiciju invaliditeta, bez obzira na uzrok i način nastanka
  • razdvojiti sustave i prava po sustavima (PIO, zdravstvo, socijalna zaštita)
  • uvesti jedinstven registar korisnika socijalne zaštite i osoba s invaliditetom
  • ojačati centre za socijalni rad i informacijski ih povezati
republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari