Na vlasti lokalni šerifi i poglavice

ljubuski.info

Europski parlament trebao bi danas popodne razmatrati Rezoluciju o izvješću o napretku BiH u 2013. godini. Njemačka eurozastupnica i specijalna izvjestiteljica za našu zemlju Doris Pack ponovno je zatražila suspenziju BiH iz Vijeća Europe i ukidanje višemilijunske pomoći Europske unije putem IPA-e. Povod je svima jasan – nesposobnost domaćih izabranih političara da postignu konsenzus i provedu presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić – Finci" te donesu učinkovit mehanizam koordinacije različitih razina vlasti.

U prošloj rezoluciji tražilo se isto, no ona je u posljednji trenutak, nakon ponovljenog glasovanja sa samo tridesetak glasova više odbačena, u parlamentu koji broji 766 zastupnika.

Spajanje županija

Predlagateljica rezolucije posebno je gnjevna zbog "rasprostranjene korupcije, organiziranog kriminala, razmirica oko raspodjele nadležnosti među različitim razinama vlasti", što smatra preprekom za financijsku podršku europskih fondova u kojem se nalazi novac poreznih obveznika iz zemalja članica EU-a. Posebno se naglašava "sprega političara, gospodarstvenika i medija, koja je prožeta korupcijom".

Među ključnim problemima identificirani su i "nedostatak zajedničke vizije političara u našoj zemlji, visoka razina korupcije, prisutnost organiziranog kriminala, stalni pritisak na medije, loš sustav socijalne zaštite, zabrana državljanima Kosova da putuju u našu zemlju i govor mržnje, posebno prema manjinama". Pack traži da Europski parlament urgira na izabrane, (ne)odgovorne vlasti u FBiH na nastavak rasprave o ustavnim promjenama te na uvažavanje prijedloga (američke) stručne skupine, između ostalih i o spajanju pojedinih županija.
"Struktura FBiH je vrlo nefunkcionalna – deset županija s tko zna koliko ministara, mislim da ih je više od 140, a koji ne funkcioniraju u tako maloj zemlji! Suviše je razina koji se moraju pitati, a tu ima i previše mogućnosti za korupciju. Mislim da struktura mora biti jasna i funkcionalna, da se stoga snage trebaju usmjeriti na promjene, ne samo kad govorimo o domaćim političarima nego i o međunarodnoj zajednici" – ističe Pack. Inače, ona je u Europskom parlamentu u redovima Europske pučke stranke, čiji su pridruženi članovi i dva HDZ-a i SDA.

Ratni političari

S njom se slažu i neki od europarlamentaraca koji iznose mnogo teže ocjene, iako su u suštini protiv tako drastičnog kažnjavanja jer smatraju da će time biti mnogo više kažnjeni ljudi, nego same političke elite. Tako je Nikola Vuljanić, hrvatski eurozastupnik (iz redova Hrvatskih laburista), ocijenio je da bh. političari nisu navikli na kompromise.
"Oni znaju za kompromise oružjem, a nisu naučili kako to raditi na miran način. Naš zadatak je natjerati ih na to. Politički pritisak nije baš najbolja metoda ali, trebalo bi ga ipak primijeniti i povezati s novčanim sredstvima koje EU isplaćuje BiH. Tamo ne postoji funkcionalna država, tamo su lokalni šerifi i poglavice pojedinih plemena" – kaže Vujanić.

Nizozemska eurozastupnica Marije Cornelissen kaže da je razočaravajuće to što se u BiH "ne događa ništa posljednjih godina, a ne samo u ovoj 2013."
"Mi stalno snižavamo naša očekivanja od BiH kako bismo izvijestili o nekom napretku, ali toga nema" – ističe Cornelissen.
"Potpuno se slažem s Doris Pack. Daytonski ustav BiH je nametnut kako bi se završio rat, ali on više ne funkcionira. No, mi ih ne smijemo same ostaviti u ovom procesu" – smatra njemački eurozastupnik Bernt Posselt.

Predrag Zvijerac | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari