Produžetak agonije: Odgađanje izbora do 2016. godine?

glasovanje

Upravo je stigao novi dokaz da je BiH zemlja mimo svijeta – raspada se iznutra jer njezin unutarnji sustav ruše stranke na vlasti. Da pri tome gaze i Ustav BiH, dokazuju svojim uštimanim igrama ne bi li izborili da se redoviti opći izbori ne održe u listopadu 2014. nego u listopadu 2016. godine, zajedno s lokalnim.

Ako im to prođe, a nije nemoguće, po automatizmu će aktualnim vlastima mandat biti produžen za još dvije godine! O čemu se radi?

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je 5. prosinca prijedlog SDS-a o izmjenama Izbornog zakona BiH. Time je provedena odluka Ustavnog suda BiH iz 2011. godine po kojoj jedna odredba Izbornog zakona mora biti usklađena sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a, odnosno moraju se izbrisati dvojni nazivi dvadesetak općina u Republici Srpskoj.

Po proceduri, isti SDS-ov prijedlog trebao je biti ponuđen na usvajanje i izaslanicima Doma naroda Parlamenta BiH.

Umjesto toga, do Doma naroda nije stigao SDS-ov nego prijedlog njegovog predsjedatelja Staše Košarca iz SNSD-a i dobio je većinu glasova. Dom naroda je, usvajajući SNSD-ov prijedlog, prihvatio da se u Izborni zakon upišu službeni nazivi dvadesetak općina koje su do sada bile registrirane s dvojnim imenima i da se regulira raspodjela mandata u Zastupničkom domu tako što RS mijenja broj svojih izbornih jedinica. Sada bi SNSD-ov prijedlog trebali usvojiti zastupnici Zastupničkog doma koji su se samo deset dana ranije izjasnili za SDS-ov.

Kada se sve zbroji i oduzme, ispada da je BiH ne samo u političkom i ekonomskom nego i u totalnom pravnom kaosu i rasulu s obzirom da u Parlamentu stoje dva izborna zakona s različitim tekstovima.

Tko će i kako "pomiriti tekstove", odnosno uskladiti njihove sadržaje i tumačenja, više nikom nije jasno. U najkraćem, nakon što su se sukobi između SDP-a i SDA prelili u Parlament, to isto se događa i sa sukobom na relaciji SNSD – SDS. Valja dodati da su iz SNSD-a još ranije poručili da više nikada neće prihvatiti ništa što dolazi od SDS-a, ma o čemu se radilo.

Zbunjeni su i u Središnjem izbornom povjerenstvu, ne znaju što sada raditi i potpuno su im svezane ruke jer je jedno tehničko pitanje, što je i suština presude Ustavnog suda BiH, pretvoreno u krupno političko.

Upozoravaju da se onim što je usvojio Dom naroda izravno krši načelo jednakosti glasova: "Dokaz je da bi po novom rješenju banjolučka izborna jedinica imala tri mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH baš kao i zvorničko-fočanska, a razlika između njih u broju birača je oko 200.000."

Također upozoravaju da ovakva situacija i rješenja dopuštaju mogućnost slanja žalbe Ustavnom sudu BiH i prije, ali i poslije eventualnog održavanja izbora iduće godine što bi tek dovelo do problema.

Mladen Ivanić, izaslanik Doma naroda, koji je bio protiv prijedloga SNSD-a, izravno i precizno upozorava:

"Izborni zakon usvojen u Zastupničkom domu omogućava da se iduće godine održe redoviti izbori, a Izborni zakon usvojen u Domu naroda znači da nema zakona kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i znači vraćanje na početak", kaže Ivanić.

Po običaju, sve stranke se zaklinju u europski put BiH, ali je sada i više nego očito da zakulisnim potezima i podmetanjima igraju na odgađanje izbora 2014. Ovog puta pribjegli su taktici odugovlačenja. Po europskim standardima, nipošto se izborna pravila ne smiju mijenjati u godini u kojoj se održavaju izbori.

Kada bi se BiH toga pridržavala, onda bi promjene državnog Izbornog zakona morale biti završene do 31. prosinca. Gotovo je pa nemoguće da se to dogodi što znači da će se pravila mijenjati u godini izbora. To će zasigurno Središnje izborno povjerenstvo "dovesti do ludila" jer zadnji rok za službeno raspisivanje izbora je 8. svibnja 2014. godine, a prije toga treba donijeti više od 40 podzakonskih, odnosno provedbenih akata i propisa!

Jučer je predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić (SNSD) kazao da je veliko pitanje po kojim pravilima će izbori 2014. biti organizirani:

"Sve što se uradi do travnja, još je moguće implementirati, a sve nakon toga neće se reflektirati na izbore jer se oni trebaju raspisati u prvom tjednu svibnja", kaže Radojičić.

U cijelu igru natezanja prekjučer je ubačen i Mostar iako se zna da se redoviti izbori mogu raspisati bez provođenja odluke Ustavnog suda vezane za izborni proces u tom gradu jer se radi o lokalnoj zajednici. Također, mogu se raspisati i bez provođenja presude "Sejdić – Finci" koju je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio prije četiri godine.

Druga je stvar bi li EU priznao rezultate idućih općih izbora ako bi na snazi ostala ustavna odredba koja diskriminira građane koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda.

M. Osmović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari