Raskol - Božo Ljubić za izbore s Čovićem, Martin Raguž protiv

zajedno

Dok je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a BiH, jedan od zaključaka i taj da su "nazočni članovi Predsjedništva HNS-a BiH iskazali spremnost zajednički nastupiti na sljedećim izborima", predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž ne dijeli ovaj stav kao ni predsjednik DC-a Antonio Matešković.

Naime, bivši predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je još uvijek predsjednik Glavnog vijeća HNS-a te svoju dužnost nije ustupio novom predsjedniku stranke, iako Ljubić nije ni član Predsjedništva HDZ-a 1990.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj je, kako je istaknuto, analiziran rad Glavnog vijeća HNS-a BiH donesen je i zaključak kako je Predsjedništvo HNS-a BiH suglasno da i dalje treba unaprijeđivati rad Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH, sukladno dokumentima donesenim na posljednjem Saboru HNS-a BiH.

Također, nazočni članovi Predsjedništva HNS-a BiH, kako je priopćeno, iskazali su spremnost zajednički nastupiti na sljedećim izborima, a o ovoj temi će se i raspravljati na sljedećoj sjednici te razmatrati moguće modele zajedničkog nastupa stranaka HNS-a BiH na sljedećim izborima.

"Nisam bio na sjednici Predsjedništva HNS-a i jedino što mogu kazati je da je ovo pokušaj prejudiciranja odluke prije bilo kakve rasprave o budućnosti HNS-a a koju smo inicirali. Kakav je moj stav po ovom pitanju jasno sam kazao u pismu koje sam uputio predsjedniku HDZ-a BiH", komentirao je Raguž najave o mogućnosti zajedničkog nastupa na izborima stranaka članica HNS-a.

Podsjetimo, nakon najava o mogućnosti tzv. uvezivanja dva HDZ-a od strane predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, iz HDZ-a 1990 jasno su se odredili za samostalno djelovanje te da će stranačka tijela sama donositi odluke i o općim izborima sljedeće godine.

No, kako se čini, 'Devedesetka' će teško se otrgnuti od "željeznog" zagrljaja s HDZ-om BiH u koji ju je ubacio bivši predsjednik, a danas predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, za kojeg bi se slobodno moglo kazati - čovjeka "bez portfelja".

Na sjednici HNS-a nisu bila dvojica predsjednika stranaka

Naime, iako je Središnji odbor HDZ1990 odlučio kako stavove i interese stranke u HNS-u može zastupati samo njen predsjednik, u ovom slučaju Martin Raguž, Ljubić svoj mandat nije ustupio novom predsjedniku te su vrlo upitni i zaključci koje najviše tijelo HNS-a donese s nelegitimnim predstavnikom HDZ-a 1990.

Također, današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a BiH nije nazočio i predsjednik Demokratskog centra Toni Matešković.

"Nisam htio biti na sjednici Predsjedništva HNS-a jer smatram da najjače stranke, HDZ BiH i HDZ 1990, moraju raščistiti međusobne odnose. Smatram da se mi, kao manje stranke članice HNS-a, ne trebamo uplitati u njihove međusobne odnose i sukobe. Također, današnje zaključke ne smatram obvezujućim te smatram da sve odluke, pa tako i o eventualnom zajedničkom izlasku na izbore, treba donositi konsenzusom, sukladno Deklaraciji i Rezoluciji koje su također donesene konsenzusom svih stranaka članica HNS-a kako ne bi došlo do urušavanja ove institucije. Stoga, nisam vidio nikakvog smisla da danas budem prisutan", komentirao je Matešković svoj nedolazak na sjednicu Predsjedništva HNS-a za republikainfo.com.

Stoga bi se najnovija zbivanja oko, ionako upitne legitimnosti Hrvatskog narodnog sabora kao krovne političke institucije Hrvata u BiH, mogla protumačiti kao daljnje urušavanje i ovakvog Sabora, kakav trenutačno egzistira.

U ovom svjetlu može se promatrati i značajna, dvostruka uloga bivšeg predsjednika HDZ 1990 Bože Ljubića, u daljnjem urušavanju legitimnosti HNS-a ali i šteti koju nanosi ugledu vlastite stranke čiji je bivši predsjednik.

Zbog ovih njegovih "zadaća", kako republikainfo.com doznaje, Božo Ljubić uskoro bi mogao imati "nečastan otpust" iz HDZ 1990, doduše, manje grub nego što je imao 2005. godine iz HDZ-a BiH, kada je, bez ikakve procedure, iz te stranke isključen zajedno s Martinom Ragužem i Josipom Merdžom.

Dakako, u sveopćem kaosu koji se proizvodi i u HNS-u ali i u HDZ-u 1990, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ima ključnu ulogu, prihvaćajući podložnog, bivšeg i nelegitimnog predstavnika 'Devedesetke', koji mu više "paše" od "kočopernog" Raguža.

Raguževo pismo Čoviću

Predsjednik 'Devedesetke', 13. prosinca uputio je pismo predsjednicima stranaka HNS-a i članovima Predsjedništva HNS-a u kojem ističe kako zbivanja u HBŽ-u ne smiju dovesti u pitanje suradnju stranaka i u HNS-u te da, između ostalog, jedino on u HNS-u može zastupati interese HDZ 1990. Kako izgleda njegovo pismo "nije pilo vode".

Isto prenosimo u cijelosti:

"Sa žaljenjem moram konstatirati kako je došlo do grubog kršenja načela HNS-a i odstupanja od odredbi Deklaracije usvojene na 5. zasjedanju HNS.

Naime, u Hercegbosanskoj županiji je na inicijativu i uz aktivno sudjelovanje predstavnika HDZBiH došlo do smjene Vlade i smjene predsjednika Vlade HBŽ (HDZ1990), te imenovanja nove vlade sa strankama, koje ne samo da nisu članice HNS-a[1], nego su bile sudionici ‘Najočitijeg primjera majorizacije nad Hrvatima u BiH, odnosno grubog kršenja njihovih ustavnih, političkih i demokratskih prava poništavanja legitimne izborne volje hrvatskog naroda pri formiranju izvršne vlasti na federalnoj razini’[2].

Na sjednici Središnjeg odbora HDZ1990, koja je održana 12. prosinca 2013. godine, usvojeni su zaključci koji se odnose na novonastale okolnosti:

  1. U najvažnije dokumente HNS-a ugrađena je i dimenzija HDZ1990, a to se ne smije dovesti u korelaciju sa ovim što je urađeno u Hercegbosanskoj županiji.
  2. HDZ 1990 kao jedna od ključnih sastavnica HNS-a  vidi Hrvatski narodni sabor kao trajnu krovnu, nacionalnu i političku instituciju hrvatskoga naroda u BiH, kao „narodni parlament“ i kao vrhovnu instancu odlučivanja kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi hrvatskoga naroda u BiH.
  3. Zato tražimo ozbiljnu reformu HNS. U HNS se trebaju uključiti i ostali predstavnici političke, intelektualne, kulturne, znanstvene i akademske zajednice kao i predstavnici crkve, te da nitko ne može prekršiti načela HNS, a da ne snosi izravnu političku odgovornost za to. Potrebna je reforma za istinski HNS. HDZ1990 je i ranije pokretao ovakve inicijative i smatramo kako je krajnji trenutak za reforme.
  4. HDZ1990 je odredio svoje predstavnike, svoj tim za razgovore o ovim pitanjima s HDZ-om BiH i drugim strankama unutar HNS-a, te predlažemo da se o ovim pitanjima žurno otvori rasprava.
  5. Mi nastavljamo pregovarati na nacionalnoj razini poštujući HDZ BiH kao legitimnog pregovarača, čvrsto opredijeljeni da se zajednički borimo za nacionalna prava i nacionalne interese[3].
  6. Do zakazivanja općih izbora 2014. godine ostaje dovoljno vremena, te nema potrebe bez ozbiljne rasprave o ovim pitanjima ishitreno donositi odluke.
  7. Za zastupanje ovih političkih stajališta u tijelima HNS-a, koje je jednoglasno usvojio Središnji odbor HDZ1990, zadužen je predsjednik HDZ1990, Martin Raguž.

HDZ1990 želi izraziti svoje poštovanje prema svim predsjednicima stranaka članica HNS-a, kao i uvaženim članovima Predsjedništva HNS-a, na ukupnim zajedničkim postignućima u revitalizaciji HNS-a kroz zajednički rad, a posebno na otvaranju hrvatskog pitanja kao temeljne pretpostavke za rješenje duboke institucionalne i političke krize u BiH.

HDZ1990 unutar HNS, na ovim principima, želi graditi nove odnose poštujući autonomiju svih članica HNS-a.

Središnji odbor HDZ1990 je, u cilju očuvanja temeljnih načela na kojima je uspostavljen HNS, a zbog očiglednog kršenja istih, donio ovakve zaključke, te smo se zbog toga odlučili na ovaj oblik komunikacije.

Predlažemo otvaranje rasprave o ovim pitanjima prije bilo kakvih političkih odluka u ime HNS-a u interesu djelovanja HNS kao ‘trajne krovne, nacionalne i političke institucije hrvatskoga naroda u BiH, kao „narodni parlament“ i kao vrhovnu instancu odlučivanja kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi hrvatskoga naroda u BiH", stoju u pismu predsjednika HDZ 1990.

republikainfo.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari