Prezentiran idejni projekt velike Gospodarske slobodne zone Zapadna Hercegovina!

U ljubuškoj je gradskoj vijećnici u organizaciji Ravnatelja Agencije za razvoj ŽZH gosp. Milivoja Hercega održana prezentacije Idejnog projekta za osnivanje velike Gospodarske slobodne zone Zapadna Hercegovina.

Prezentacija je bila namjenjena općinskim načelnicima Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja, kao i vodstva ŽZH.

Uz predstojnike Ureda predsjednika Vlade ŽZH, ministra MUP-a Ivice Gašpara, direktora Agencije za privatizaciju Ante Markića, pomoćnika ministra gospodarstva ŽZH, prezentaciji su se odazvali načelnici Nevenko Barbarić, Miro Kraljević i Petar Polić.

S inozemnim stručnjacima iz Austrije na čelu s dr. Rauschom, konzultatatom velikog broja Slobodnih gospodarskih zona u srednjoj Europi, razmjenjena su mišljenja o načinu organizacije, ustroju i mogućnostima jednog mješovitog društva čiju bi vlasničku strukturu kroz javno – privatno partnerstvo, činila lokalna zajednica i inozemni ulagač.

prezentacija
Prezentaciji su nazočili načelnici Ljubuškog, Posušja i Širokog Brijega

Kroz pitanja dotaknuta je i tema zakonske regulative, koja treba potaknuti ovakav vid inozemnih ulaganja. Činjenično je, kako je područje zapadne Hercegovine, koje je na sjecištu dva velika prometna koridora, optimalno za osnutak velike slobodne zone, što bi rezultiralo ekonomskim procvatom šire zajednice i postupnim otvaranje velikog broja novih radnih mjesta, kroz proizvodnu i uslužnu djelatnost.

Milivoj Herceg je istakao, kako je na Agenciji za razvoj da pripremi projekte slobodnih gospodarskih zona, kao i otvaranje javne rasprave o njihovom značaju za Hercegovinu i prilaženje realizaciji konkretnih projekata.

Očekuje se i velika potpora EU kroz financiranja iz predpristupnih fondova i prekogranične suradnje, jer ovakva slobodna zona nije samo od značaja za Hercegovinu, već i primorje od Dubrovnika do Splita.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari