Zbog neizmirenja obveza štićenici bi mogli biti vraćeni Ljubuškom

en face

Centar za stare i iznemogle osobe već godinama brojne probleme ima s neispunjenjem obveza od vlada HNŽ-a i ZHŽ-a.

Naime, radi se o podmirenju troškova za šest štićenika iz ZHŽ-a koji borave u centru, a koje su uputili centri za socijalni rad Ljubuški, Grude i Široki Brijeg, kao i o podmirenju dugova za 25 korisnika u HNŽ-u koje je uputio Centar za socijalnu skrb Mostar. Upravo radi te situacije štićenici Centra mogli bi u ponedjeljak biti vraćeni u centre kojima pripadaju, jer se troškovi gomilaju, a dugovanja su sve veća i nemoguće ih je podmiriti.

Vlade HNŽ-a i ZHŽ-a

"Mi smo ZHŽ tužili u 12. mjesecu prošle godine, ali se na to još uvijek čeka. Poslala sam im dopis da izmire svoja dugovanja u pet rata, ali ništa od toga. Vlada HNŽ-a također ne ispunjava svoje obveze", kazala je Jadranka Markotić, v.d. direktora Centra za stare i iznemogle osobe Mostar. Ogorčena je jer, kako navodi, ukupan dug centara za socijalni rad Ljubuški, Grude i Široki Brijeg u 2012. godini iznosi 24.154,93 marke, a što se tiče duga u 2013. godini, do mjeseca studenoga on iznosi 43 718,73 marke.
"Iako smo tražili objašnjenja i slali apele nadležnom ministarstvu ZHŽ-a, ali nitko se od relevantnih osoba nije oglasio po ovom pitanju", kazala je Markotić, koja navodi kako je jedini odgovor dobila od Samira Hadžihusejnovića, ministra financija u HNŽ-u. On je u svom dopisu naveo kako Vlada HNŽ-a nema novca za podmirenje financijskih troškova zbog teške situacije koja vlada.

"Financijska situacija koja karakterizira izvršavanje proračuna u HNŽ-u tijekom tekuće 2013. godine izuzetno je teška, pa čak i katastrofalna, te u takvim uvjetima Ministarstvo financija funkcionira, kada su plaćanja u pitanju, na način da servisira samo one proračunske izdatke koje Vlada HNŽ-a odobri svojim odlukama", naveo je u svom priopćenju Centru ministar Hadžihusejnović.

Naime, Vlada HNŽ-a prema Centru za stare i iznemogle osobe Mostar ima dugovanja do studenoga ove godine u iznosu od 93.874,07 maraka, no kako je ministar naveo, nisu ih u mogućnosti izvršiti.

Brojni problemi

"Grad uredno ispunjava svoje obveze i s njima nemamo problema, ali što se tiče Vlade, stanje je katastrofalno te bi štićenici u ponedjeljak mogli napustiti dom", navela je Markotić koja ističe kako su i njima na naplatu došla brojna dugovanja koja ne mogu izmiriti, ali se nadaju kako će problem biti riješen jer Centar broji 115 korisnika, a dolazi i vrijeme blagdana kada bi im se trebao ponuditi bogatiji obrok, no Centar je u teškoj financijskoj situaciji.
"Nama su nužno potrebne i pelene za korisnike, ali i ostali artikli koji su nužni za rad, a novca nemamo", kazala je za kraj Markotić.

Ljubica Grubišić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto