Daleko je do donošenja odluke o Međugorju

ljubuski.info

Iako su u javnosti "curile" informacije kako je Međunarodno povjerenstvo za Međugorje u Vatikanu završilo svoj posao te kako će se odluka znati do kraja godine, čini se kako navedeno povjerenstvo nije niti blizu završetka svog rada. Kako je potvrdio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, pred Povjerenstvom su brojne obveze.

"Nakon što Povjerenstvo završi studijsko istraživanje, predat će rezultate Kongregaciji za nauk vjere iz Vatikana. Ta će kongregacija napraviti prijedlog i podastrijeti ga papi Franji koji će i donijeti konačnu odluku o fenomenu u Međugorju. O tome kakva će odluka biti ne želim prejudicirati niti govoriti u kondicionalu", istaknuo je Puljić.

Stav Vatikana

Prema tome, kako se odmah po osnivanju Povjerenstva moglo i pretpostaviti, odluka o međugorskom fenomenu zahtijevat će duga istraživanja i naporan rad. Tome svjedoči i podatak da je Povjerenstvo osnovano još u ožujku 2010., tako da će ući i u četvrtu godinu svoga rada, a da još uvijek nisu blizu završetka svog posla.
Povjerenstvo je oformio bivši papa Benedikt XVI., koji je na taj način želio jednom zauvijek donijeti stav Crkve oko Međugorja. Nakon toga u javnost su dolazile raznorazne informacije o tome kako dio kardinala želi da se za Međugorje zadrži "status quo", dok drugi dio želi da se istraživanja završe kako bi se donio konačan stav. Dolaskom pape Franje, istražno Povjerenstvo je nastavilo svoj rad kao i ranije, a sam Papa o fenomenu Međugorja nije izravno govorio. Prema svemu sudeći, papa Franjo će sačekati završetak rada, a tek onda donijeti odluku o ovoj problematici.

Rad Povjerenstva

Povjerenstvo od 17 članova, kojim predsjeda rimski kardinal Camillo Ruini, do sada je uradilo brojne teološke ekspertize kako bi se donijela odluka o autentičnosti navodnih "ukazanja" Gospe Međugorske.

Isto tako, na održanim sjednicama razgovaralo se s biskupom mostarsko-duvanjskim mons. dr. Ratkom Perićem te s provincijalom hercegovačkih franjevaca fra Ivanom Sesarom. Nakon toga članovi Povjerenstva su ispitali i nekadašnjeg župnika u Međugorju fra Jozu Zovku te svih šestero takozvanih "vidjelica".

Povjerenstvo radi u tajnosti, a svi članovi su vezani tajnom, tako da informacije u javnost "cure na kapaljku". Prema tome, sve dok se ne donese konačna odluka, koju treba potvrditi Kongregacija za nauk vjere i sam Papa, i dalje ćemo o svemu što se radi iza zatvorenih vrata moći samo nagađati. Kada će se to, pak, dogoditi, nemoguće je prognozirati.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari