HDZ 1990 izašao iz koalicije s HDZ BiH, ali ostaje u vlasti

tiskovna

Glavni odbor HDZ-a 1990 danas je odlučio da ta stranka ide samostalno u buduće političke procese i da je više ne obavezuje koalicijski sporazum sa HDZ-om BiH. Ovakav stav obrazložen je činjenicom da je HDZ BiH raskinuo koaliciju s HDZ-om 1990 smjenom Vlade u Hercegbosanskoj županiji.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je raskidom koalicije u toj županiji sporazum s HDZ-om BiH poništen u cijelosti.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da će HDZ 1990 izaći iz vlasti na svim razinama u kojima sudjeluje, Raguž je rekao da ta stranka i dalje ostaje dio vlasti, jer ima odgovornost prema biračima, ali i ukupnoj situaciji u BiH, te nema pravo da povlači potez koji će značiti ulazak u još dublju krizu.

"Mi ćemo nastaviti da djelujemo kao odgovorna stranka, a isto tako svi relevantni pokazatelji daju nam za pravo da kažemo da je naša pozicija ojačala", rekao je Raguž.

Kada je riječ ustavnim promjenama i provođenju odluke "Sejdić-Finci", Raguž je potvrdio da HDZ 1990 ne odustaje od djelovanja radi rješavanja hrvatskog pitanja i popravljanja njegove pozicije, dodajući da to pitanje treba odvojiti od personalnih i međustranačkih odnosa.

Raguž je naveo da će se upravo zbog toga pokušati spasiti Hrvatski narodni sabor koji, kako je rekao, treba postati svenarodni okvir koji će poštivati sve snage koje dolaze iz hrvatskog korpusa, a ne prostor u kojem će neko manipulirati i "odrubljivati glavu kadrovima 'devedesetke' kao što se dogodilo u Hercegbosnaskoj županiji".

"Zbog ukupne situacije u BiH, HNS mora postati nadstranačko tijelo, sve dok se političko stanje ne stabilizira i hrvatska pozicija ne izjednači s druga dva naroda. Mi ne odustajemo od tih načela", naveo je Raguž.

Predsjednik Glavnog odbora HDZ-a 1990 Nediljko Rimac rekao je da ono što se događalo u Hercegbosanskoj županiji pokazuje da je sporazum raskinuo HDZ BiH.

Sjednica Glavnog odbora HDZ-a 1990 održana je u Eko selu Grabovica na Buškom blatu kod Tomislavgrada.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari