Legende o Ljubuškom

stara

Umjesto u Tihaljini, Herceg Stjepan je udario temelje Ljubuškom. I za to je vezano narodno kazivanje: da je herceg taj grad sazidao svojoj ženi Ljubuši (staro slavensko ime Libuša).

Herceg Stjepan, i po narodnim kazivanjima i po povijesnim zapisima, bio je u znatnoj mjeri i okretan i vrlo lukav političar, ali i smion avanturista. U tim prilikama, kada su se za duše ljudi njegove zemlje otimale dvije crkve-katolička i pravoslavna-herceg se opredjeljivao sada za jednu, sad za drugu vjeru, ravnajući se prema zlatnim cekinima koje je dobivao sad od Rimskog pape, sad od bizantiskog patrijaha iz Carigrada. U suštini je, kako izgleda, intimno u duši ostajao u trećoj vjeri-bogumilskoj-kao većina tadašnjih bosansko-hercegovački upravljača, pa i naroda. Herceg je imao jake veze i s dubrovčanima i s Mlecima. Tako se u narodu i održala priča o zidanju Ljubuškog. Ta priča kazuje da su Mlečani uputili Sultanu u Carigradu jednu vrlo lijepu balerinu, za njegov harem. Mlečanka je putovala kroz Hercegovinu preko Hercegovih, a kad je Stjepan vidio ovu ženu tako mu se svidjela da je ljepoticu zadržao za sebe-kraj žene Ljubuše i mnogo djece. Da bi nesmetano uživao s Mlečankom, u svojim gradovima Blagaj i u drugim, sagradio je za svoju zakonitu ženu Ljubušu i djecu novi tvrdi grad Ljubuški, koji se po Ljubuši i prozvao. Do danas dosta sačuvanu kulu toga grada narod zove "Herceguša". Herceg je ovamo doselio i svoje stočare, te osnovao selo Gradsku, naselje blizu hercegovog grada. A čitav taj predio oko kule dobio je ime "Grad".

Po zapisima povjesničara, sve ovo je samo legenda. Herceg Stjepan je bio oženjen Jelenom, kćerkom zetskog kneza Balše III, a u povjesti nema spomena o njegovoj ženi Ljubuši, odnosno Libuši. Međutim u tim zapisima je ipak zabilježeno da je Herceg zadržao ljepoticu iz Firence, koja je došla s trgovcima iz Italije. Njegova žena pobjegla je, od sramote, sa sinom Vladislavom, u Dubrovnik. Pošto ih Dubrovčani nisu htjeli izručiti Hercegu na njegov zahtjev, izbio je rat, a protiv Hercega su se pobunili i neki njegovi vojvode i tukli se s njim, na čelu sa njegovim sinom Vladislavom i Dubrovčanima. Rat je potrajao blizu dvije godine i na kraju su Vladislav i Jelena dali pokajničke izjave, a knez im oprostio bijeg. Ipak ljepotica iz Firence, po imenu Cecilija, spominje se kasnije kao udovica Herceg Stjepana. Za vrijeme toga rata sa sinom Vladislavom i Dubrovčanima, kada su svi Hercegovi utvrđeni gradovi pale u ruke Vladislava, ostao je starom Hercegu od Svetog Save na kraju samo Ljubuški, tvrdi grad, u koji se povukao.

I pored povjesnim izvorima Herceg je bio opasan protivnik katoličke crkve i zaštitnik bogumila pa je jednom prevario i papina izaslanika, Hrvatskog biskupa Tomu. Obećao mu je da će primiti katoličku vjeru na koju je već prešla njegova kćerka Katarina, Bosanska kraljica, udata za kralja Stjepana Tomu. Kada je Herceg ponovo pokazao da ne samo što samo nije napustio bogumilsku vjeru, nego je i ustajao protiv širenja katoličanstva, papa je kao najvećeg nevjernika i "nevrjednog bogumila", prokleo i njega i sve one koji mu pomažu.

Herceg je, inače, bio ne samo političar nego i okretan vojnik. On je u Hercegovinu uklopio Poljica sa Omišom i Primorje sve do Boke, a i Nikšić je tada bio u Hercegovoj zemlji. Svoju titulu "Herceg" Kosača je uzeo iz Mađarskog jezika, odnosno po tituli splitskog hercega Hrvoja. Po Herceg Stjepanu prozvana je ova zemlja Hercegovinom dok se prezime Herceg zadržalo sve do danas u Ljubuškom kraju i susjednoj Dalmaciji. Ime Hercegovina prvi je spomenuo vojvoda Isabeg 1. sječnja 1454. god i to u putovnici nekog Dubrovčanina, komu je odobren slobodan prolaz kroz Hercegovinu.

Zvonko Palavra

Komentari

Kad se pisu prilozi , trebalo bi da se naznaci izvor , ili bar autor .
Potsjecanja radi samo , autor ovog teksta je - cestiti MAHMUD KONJHODZIC ,
i prenesen je iz njegove knjige "Kronika o ljubuskom kraju " , stampane 1974.
.
Da bar , ovom prilikom , izrazimo - rahmet i pokoj dusi - autoru , a to da li je probijanje puta -
posebno asfaltiranje , cin za pohvalu....ostaje da se vidi . Jer , Hercegusa nije samo
tvrdjava , nego i okolis , sa selom GRADSKA , cija je nepristupacnost ( osim za
planinare ) bila vazna , gotovo koliko i tvrdjava !
.
Ali , ipak se neko sjetio da bar da - na pristojnom otstojanju , zaustavi ...a s f a l t !
Hercegusa je dozivjela svoje najdramaticnije ljudske trenutke
u vrijeme zivota BALERINE IZ FIRENCE , Cecilije - ali...to je sada jedna
druga , strasna prica o nasem - ROMEU I JULIJI !...Ta prica jos ceka - svoga pisca !

bravo komunjara nnte granić ti nisi kupio školu pozdravlja te ljubuški ustaša samo piši fališ nam

Ovo je musli manski pamflet.Svi su bili bogumili i borili se protiv Katoličanstva.Herceg Stjepan musliman.

Legende o Ljubuškom

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto