OV Ljubuški o Integriranoj strategiji razvoja na financijskim ruševinama općinskog proračuna

ljubuski.info

Upravo ovaj naslov teksta odgovara oprečnim razlikama između sadašnjeg financijskog kolapsa općine Ljubuški sa uspinjanjem načelnika Nevenka Barbarića i stranačkih općinskih službi da pokažu kako općina pod njihovom upravom nije pred stečajem, te da slijede ulaganja od čak 26.261.000,00 KM u narednih 10 godina.  Uz to iz proračuna općine bi se osiguralo čak 8.823.000,00 KM vlastitih sredstava.

Uostalom, što se od ovakve vlasti može očekivati nego bacanje pijeska u oči javnosti.

Tko se brine o našoj budućnosti?

To su: Toni Kraljević predsjednik Općinskog razvojnog tima, načelnik općine Nevenko Barbarić, općinske službe i odjeli, društvene institucije općine i lokalne organizacije. Jednostavno kazano o našoj budućnosti brine HDZBiH Ljubuški od «vrha do dna».

Danas je pred vijećnike stigla Integrirana strategija lokalnog razvoja općine Ljubuški za razdoblje 2014.-2024. godine na čak 132 stranice.

Običnom čitatelju ovakav naslov je bombastičan i to još na 132 stranice onda steknete dojam da se radi o strašno važnom dokumentu napravljenom od stručnih osoba.

Integrirana strategija je obično štivo

Kakva je razina rada općinskih službi, takvom bi se mogla ocijeniti razina kvalitete navedenog dokumenta sa 132 stranice teksta, grafikona i tablica.

Govore o kulturnim događanjima, športu, školama, uopćenim podacima o zemljopisnom položaju općine, snazi naše poljoprivrede, potencijalu turizma i poslovnih zona, bogatstvu ljudi i veličini plaća i td.

Malo je toga u ovoj strategiji obrađeno stručno, standardizirano prema propisima EU, a nisu korišteni znanstveni pristupi ovako jednoj ozbiljnoj temi. Uostalom nikakvih stručnih osvrta nije niti bilo, jer su stručnjaci obilaženi u velikom luku.

Zanimljivo je da je na 132 stranice zabilježen i financijski trenutak općine Ljubuški, koja trenutačno ima četiri kredita u visini čak 8,8 milijuna KM (UniCredit bank, Hypo bank i World bank).

Kad se pridodaju ostala dugovanja općine Ljubuški i pridodaju dugovanjima javnih poduzeća, dolazimo do strašne brojke od cca 20.000.000 KM (tri općinska proračuna), koja trenutačno opterećuju općinu Ljubuški, da je teško pričati o bilo kakvim investicijama, osim za potrebe lokalne politike i dobivanja glasova na izborima.

Ovih 20.000.000 KM su se nakupili u zadnjih 7 godina (načelnik Nevenko Barbarić).

Zašto je općinska politika «nerealna i neistinita»?

Za 18. prosinca je zakazana javna rasprava s početkom u 9 sati u Gradskoj vijećnici i to bi za sadašnju vlast bilo dovoljno za upoznavanje stanovnika o svojim zabludama. Tako važan dokument zahtijeva puno bolje organiziranu javnu raspravu, ali takva je za vlast kontraproduktivna, jer pred javnost ne smije doći surova stvarnost.

Zbog trenutačnog stanja koje je obrnuto proporcionalno stanju želja vlasti, ona osjeća da mora zamagljivati sadašnje stanje, jer bacati milijune pred oči i u uši čitatelja im prolongira ostanak na vlasti. 

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari