Čović je namjerno demonstrirao silu po najjačoj utvrdi HDZ-a 1990!

ljubuski.info

Skupština Hercegbosanske županije smijenila je u ponedjeljak Vladu na čelu s premijerom dr. Nediljkom Rimcem, inače predsjednikom Središnjega odbora HDZ-a 1990.
Za smjenu su glasovali zastupnici iz HDZ-a BiH, SDA, SDP-a, SNSD-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Naravno, cijelu je priču oko smjene pokrenuo HDZ BiH. “Rekonstrukcija” je iz više razloga jako zanimljiva, naglašeno u kontekstu odnosa između dvaju HDZ-ova. Ako je netko gajio iluzije u opstanak ionako klimavoga stožernoga stranačkoga braka, one su se u Livnu raspršile poput maslačka. Hladnokrvni čelnik HDZ- BiH Dragan Čović je namjerno demonstrirao “silu” po najjačoj utvrdi HDZ-a 1990.

Odmazda

Osvetoljubivi Čović nikada nije zaboravio niti oprostio Nediljku Rimcu i njegovoj stranačkoj organizaciji sve otrovne strjelice koje su odapinjane na račun njegove stranke i samo je vrebao pogodan trenutak za brutalnu odmazdu. Tempirao je vođa HDZ-a BiH “sječu” Vlade u Livnu svjestan da je brakorazvodna parnica s “devedesetkom” neizbježna i da je s one druge strane upravo Nediljko Rimac jedan od glavnih zagovornika turbulentnoga razlaza.

Smjena Vlade u Hercegbosanskoj županiji je zapravo eklatantan primjer besmislenoga sklapanja sporazuma o partnerstvu i formiranju vlasti između dvaju HDZ-ova u dominanto hrvatskim županijama. U takvim sredinama nema “vanjskoga” neprijatelja, a samo je pitanje trenutka kad će se i sestrinske stranke potući oko pokretanja nekih projekata ili raspodjele proračunskih sredstava. Napokon, idila može umjetno potrajati neko vrijeme, ali kad se približe izbori, onda se prirodno mora krenuti u bespoštednu borbu za glasače. Što će ti dva HDZ-a ako će isto misliti i djelovati i glatko bez otpora donositi važne odluke?!

To nigdje nije preživjelo pa kako će u Livnu gdje je stalno vrilo kao u košnici i vlade visjele o koncu i volji nadobudnih pojedinaca. Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž je ponašanje HDZ-a BiH doživio kao zabadanje noža u leđa i jednostrani raskid sporazuma po kojem dva HDZ-a nisu smjela koalirati sa strankama izvan krnjoga HNS-a. Jasno, Raguž je dovoljno iskusan i svjestan da razlozi za smjenu Vlade Nediljka Rimca nisu ekonomske i financijske prirode. Iako to lider “devedesetke” nije potencirao, razvidno je da je Rimčeva smjena dio izborne taktike i ovladavanje županijskim resursima i emocijama biračkoga tijela.

Nakon “događanja Vlade” u Livnu, Ragužu je ciljano skučen manevar i “devedesetka” više nema ne tri opcije kako se poručivalo nakon zadnjega stranačkoga sastanka nego nema niti “uzmi ili ostavi” . U ponudi je samo izlazak iz podvaljenoga partnerstva u kojem su se ionako osjećali nelagodno i poniženo.
Izlazak iz HNS-a.

Središnji odbor HDZ-a 1990. će na sljedećoj sjednici raspraviti nastalu situaciju i donijeti neke radikalnije mjere. Teško je tvrditi, ali je gotovo sigurno da će jedna od odluka biti raskidanje dosadašnjega vida partnerstva što bi zapravo značilo samostalno djelovanje “devedesetke” na svim razinama.

Pritisak na vrh HDZ-a 1990. i lidera Martina Raguža s terena je veliki i stranačka baza traži da se odmah odlučno postupa. Odluku o samostalnom djelovanju HDZ-a 1990. je relativno lako donijeti, ona je i logična ako se želi ojačati stranka pred opće izbore, međutim, bit će vrlo zanimljivo pratiti kave će poteze povući Martin Raguž oko pozicije HDZ-a 1990. u HNS-u. Opće je poznato da u HDZ-u 1990. nisu zadovoljni dominacijom HDZ-a BiH u okvirima Sabora, ali i činjenicom da se taj nacionalni forum nije otvorio prema drugim strankama i intelektualcima što je bio jedan od uvjeta za daljnji opstanak HDZ-a 1990. unutar HNS-a i što je jasno zatraženo od Dragana Čovića.

Uz to upravo je HDZ BiH u Livnu prekršio dogovor dvaju HDZ-ova da se u formiranju Vlada ili famoznoj rekonstrukciji surađuje isključivo sa strankama iz HNS-a. To nije Narodna stranka Radom za boljitak, a naravno nisu niti SNSD, SDP i SDA. Moguće je da vrh HDZ-a 1990. neće odmah donijeti konačnu i rigidnu odluku o istupanju iz HNS-a, jer se radi o osjetljivoj političkoj odluci koja se mora debelo obrazložiti, argumentirati i na koju se javno mnijenje mora pripremiti. Pod tim se prioritetno mora dokazati da je ona druga strana prevarantska i isključivi krivac za raskid partnerstva. Vrlo je indikativan i intrigantan detalj sa zadnje sjednice Predsjedništva HNS-a.

Još uvijek aktualni predsjednik Glavnoga vijeća Božo Ljubić je sugerirao da se već sada otvore razgovori oko mogućnosti zajedničkoga izlaska dvaju HDZ-ova na sljedeće izbore na načelu da se pregovori i kreiranje lista odvijaju u okvirima Sabora kako je on to i dogovorio s Čovićem. Prema pouzdanom izvoru, Martin Raguž je vrlo uljudno odgovorio da Ljubić to može predlagati u svoje osobno ime, a ne u ime HDZ-a 1990. te da će se o svemu konačni sud dati stranačka tijela “devedesetke”. Taj stav nečemu vodi i na nešto aludira.

E sad, kalkulanti će uvijek ukazivati na oprez i zapitati se je li mudro izazvati takav potres prije nego što se na izborima provjeri stranačka snaga. U svakom slučaju, bliži se kraj partnerstvu između dvaju HDZ-ova onakvomu kakvog su ga kreirali Dragan Čović i tadašnji lider HDZ-a 1990. dr. Božo Ljubić.

Antun Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari