Zavedena županijska akcija pojačane kontrole prometa "Zima"

zimska oprema

U cilju poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti u prometu Uprava policije MUP-a ŽZH zavela je županijsku akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom "Zima".

Tijekom akcije "Zima", koja će trajati do 15. travnja 2014. godine, aktivnosti će biti fokusirane na otkrivanje i sankcioniranje sudionika u prometu koji ne posjeduju propisanu zimsku opremu, te koji čine najteže prometne prekršaje kao što su upravljanje motornim vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanje motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim motornim vozilom ili prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila.

Inače, u razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Pod zimskom opremom podrazumijeva se slijedeće:

Za motorna vozila do 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone:
Pneumatici sa zimskim profilom (zimske gume) na svim kotačima, s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm ili pneumatici sa ljetnim profilom (ljetne gume), s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila s više od 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase preko 3,5 tone:
Pneumatici sa zimskim profilom (zimske gume) na pogonskim kotačima, s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm, lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili pneumatici sa ljetnim profilom s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (kada pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša koja se ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Postupajući u okviru ove akcije PU Posušje u petak je provodila aktivnosti na terenu – postupajući po planu akcije policijske ophodnje kontrolirale su promet na dva lokaliteta, na magistralnoj cesti M6.1.

Tijekom akcije kontrolirano je 25 motornih vozila, a za počinjene prometne prekršaje sankcionirano je 6 vozača, od čega 4 vozača zbog neposjedovanja propisane zimske opreme.

MUP ŽZH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari