I čapljinski načelnik dr. Vidić nezakonito prodavao zemlju za 1KM / m2

ljubuski.info

Pod sloganom imam lijek Čapljinski doktor Smiljan Vidić trijumfalno je stupio na dužnost načelnika općine Čapljina 2008. godine.

Danas nakon pola godine od kako je zagazio u drugi mandat Čapljina je jedan od najsiromašnijih gradova u BiH sa jasnom dijagnozom nekolicine rijetkih bolesti poznatih tek vrsnim ekonomistima ili čak Tužiteljstvu BiH.

"Da u ovoj državi mnogi načelnici općina, pod krinkom općeg dobra, debelo pune svoje vlastite džepove, to je poznato čak i neupućenim u bosanskohercegovačka politička događanja. Međutim, čapljinski načelnik Smiljan dr. Vidić, o ovome bi mogao napisati "doktorsku" disertaciju" riječi su kojima iz Inicijativnog odbora Čapljinske neovisne stranke započinju novu priču o čapljinskom kriminalu.

Ovih dana predstavnici IO Čapljinske neovisne stranke iznijeli su javnosti mnoge nezakonite radnje čapljinskog načelnika Smiljana Vidića . Jedna od takvih je prodaja 15 ha, ili točnije 149. 159, 00 četvornih metara neizgrađenog zemljišta u općinskom vlasništvu na k. č. 202/1 K. O. Hotanj, tvrtki NERETVA ENERGIJA d. o. o. Čeljevo bb, Čapljina, po cijeni od 1 KM  po četvornom metru.  A stvarnu vrijednost zna samo načelnik i par njegovih suradnika.

"U dokumentaciji koju prilažemo, i kojom raspolažemo, vidljivo je da se u ovom slučaju napravilo više nepravilnosti u svrhu osobne koristi", kažu iz IO Čapljinske neovisne stranke.

  • K. č. 202/1 K. O. Hotanj, nalazi se uz regionalni put Čapljina-Stolac, na lokaciji koja će biti u neposrednoj blizini trase auto-puta Vc , prije skretanja za Šuškovo naselje.
  • Općina Čapljina raspisala je javni poziv dana 21.03.2011. godine, za iskazivanje interesa za dodjelu na korištenje ovog zemljišta po cijeni od 1KM po četvornom metru. Postojalo je više zainteresiranih investitora na ovoj lokaciji.
  • Pismo namjere uputila je i tvrtka NERETVA ENERGIJA d. o .o. Čeljevo b. b. Čapljina, za izgradnju foto-naponske elektrane snage 10 MW u budućoj poslovnoj zoni Nakovanj. U pismu navode da će u fazi realizacije biti uposleno 60 - 80 radnika, a u fazi eksploatacije stalno će bit zaposleno 30 radnika, te dodatnih 20 sezonskih radnika ( od svibnja do listopada). Potrebno vrijeme za realizaciju projekta je 14 mjeseci.
  • 14. 10. 2011. godine, pomoćnik načelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Darko Šimović, upućuje izvješće Općinskom vijeću o iskazivanju interesa navedene tvrtke.
  • Na 20. Sjednici Općinskog vijeća Čapljina, od 25. 10. 2011. godine, usvojena je odluka o dodjeli zemljišta NERETVA ENERGIJI d. o. o. Tom prilikom vijećnik HDZ-e 1990., Miroslav Rako, jedini se usprotivio ovakvoj odluci, smatrajući da je naknada od 1 KM  po četvornom metru premala i da je lokacija jako atraktivna. Već tada je izrazio sumnju da se na planiranoj lokaciji solarna elektrana može staviti u funkciju, i predlagao neko drugo, manje atraktivno mjesto.
  • 19.01.2012. godine, NERETVA ENERGIJA d. o. o. Čapljina, registrira se u Sudskom registru pod broj 58 - 01 - 0013 - 12 T, gdje se vidi da imaju 1 uposlenog radnika, a tip vlasništva je privatni.
  • Nakon toga ova firma u katastru se vodi kao posjednik parcele 202/1, i vrši uplatu novčanog iznosa prema Općini Čapljina, po dogovorenoj cijeni od 1 KM po četvornom metru.

"Na današnji dan, nakon više od 18 mjeseci predviđenih za realizaciju ovoga projekta, na spomenutoj parceli ništa se nije izgradilo, osim što je šumu posjekao i unovčio novi vlasnik, kažu iz IO Čapljinske neovisne stranke.

"Iz ovih dokumenata, vidljivo je da je načelnik Općine Čapljina, Smiljan Vidić, smišljeno i planski pogodovao tvrtki NERETVA ENERGIJA, koja u vrijeme prilaganja pisma namjere, kao i u vrijeme odluke Općinskog vijeća Čapljina, uopće nije bila REGISTRIRANA.

Današnja vrijednost ovog zemljišta je deseterostruko veća, i raste iz dana u dan, a posebno će biti izraženo završetkom trase auto-puta Vc.

Zašto služi općinsko vijeće ? Dali jedan čovjek odlučuje o svemu?

"Iz odluka koje su donošene jasno se vidi da je načelnik Smiljan Vidić gospodari svega i vlada sa svime pa tako i ljudskim životima, zaključuju iz IO Čaoljinske neovisne stranke te dodaju kako općinski vijećnici ili uopće ne pročitaju materijale koje dobiju ili se ne smiju suprotstaviti načelniku u nakani da sve rasproda u bescjenje. Čast izuzecima kojih je malo (na prste jedne ruke prebrojati) , ostali donose odluke koje su od velikog značaja za buduće naraštaje bez imalo razmišljanja i služe kao klimoglavi", naglašavaju iz IO ČNS

U ovoj prodaji osnovano se sumnja što materijali i dokazuju da za ovu odluku načelnik je imao debelu korist.

U interesu uposlenja treba dati potporu tvrtkama koje žele investirati kako bi se uposlio jedan broj djelatnika u ovom vremenu kada je posla sve manje, ali ovdje se radi o smišljenoj pljački javnog (općinskog dobra ) koje će se prodati za veliki novac.

"Ako postoje institucije u ovoj zemlji o ovom slučaju bi se trebale pozabaviti", poručuju iz IO Čapljinske neovisne stranke.

Novinar emisija Mreža FTV Amarildo Gutić se također bavio ovom pričom.

neznase.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, bit ću ministar Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Što nam znači statistika? Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Nezaboravljenim braniteljima Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari