Čović: HNS nije u funkciji HDZ-a

mrka faca

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u razgovoru za Večernji list je komentirao najavu HDZ-a 1990 o raskidu koalicije s HDZ-om BiH, kazavši kako on osobno i stranka čekaju odgovor HDZ-a 1990 od prije mjesec dana kada im je ponuđeno više mogućnosti, te ako je raskid koalicije stav HDZ-a 1990 čekaju da ih službeno o tome izvijeste.

Kada je riječ o preispitivanju odnosa unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Čović je kazao kako će za nekoliko dana biti upriličena sjednica i kako bi predsjednik HDZ-a 1990 tada trebao reći što želi.

"I na prošloj sjednici HNS-a je ponuđeno da se opredijeli oko zajedničkog nastupa. A najbolji način da prokomentirate izjave Nedjeljka Rimca je da vidite njegove izjave u javnosti i sporazume koje je sklapao s drugim strankama, i to će pokazati dosljednost njegove politike" - kazao je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kakva je suradnja s HDZ-om 1990, Čović je kazao kako taj proces prolazi kroz svoja iskušenja, te kako je Kreševo bilo jedno od tih iskušenja, a drugo je vrlo izraženo ovih dana i tiče se Hercegbosanske županije.

"Mi moramo biti partneri. To jesmo ili nismo. Naša vrata su otvorena i ja sam rekao da će se devedesetka morati izjasniti kakav odnos želi s HDZ-om BiH. Kakav god put oni izaberu, ja ću se prema njemu odnositi na korektan način. Svi predsjednici stranaka u HNS-u, pa i HDZ 1990., će se morati izjasniti jesu li za zajednički nastup. Slika mora biti jasna do kraja ove godine" - kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanje mogu li Hrvati više pomoći sami sebi, bilo kroz HNS ili neki drugi način, Čović je kazao kako HNS nije iskoristio sve svoje mogućnosti, te kako još uvijek oni koji ne vole ono što se događa oko Hrvata pokušavaju podmetnuti da je HNS interes HDZ-a i da svi drugi služe HDZ-u BiH.

"To je jedna klasična podvala. Ponetko i nasjedne na nju. HNS je tu da štiti interese hrvatskog naroda i uvjeren sam da ćemo mi to praktično pokazati nakon 2014. To je izborna godina, između ostalog i za Europski parlament. HDZ će sigurno imati svoga kandidata i naša je zadaća da se uključimo u tu kampanju i da jedan naš predstavnik uđe u Parlament EU. Drugi izbori su opći izbori u BiH, a tu su i predsjednički izbori u Hrvatskoj i oni se također odnose na BiH. To je prilika da se rasteretimo nekih personalnih interesa, ostavimo po strani zacrtane fotelje za neke persone" - kazao je Čović.

Govoreći o tome može li zajedništvo stranaka pomoći, Čović je kazao kako kako je sve to prigoda da HNS pokaže svoju snagu te da se napravi čvrst dogovor oko zajedništva.

"To neće uništiti pluralizam među Hrvatima, već će pokazati kako nećemo dopustiti da nas se olako zatire. Na prijevremenim izborima u Kreševu pokazali smo koliko je HDZ BiH snažan, jer smo dobili dvije trećine glasova praktično bez predizborne kampanje. Poziv svim drugim hrvatskim strankama je da ne trošimo energiju boreći se međusobno, već je usmjerimo za poboljšanje života našim građanima tamo gdje imamo vlast u županijama i općinama i ublažimo te socijalne udare" - kazao je Čović.

Komentirajući događaje vezane za provedbu presude 'Sjedić-Finci' Čović je kazao kako je uvjeren kako je želja jednog broja političara u pregovorima oko provedbe presude, pa i nedavnim u Pragu, bila da se označi krivac, a da se ništa ne riješi.

Po Čovićevim riječima u spomenutom najviše prepoznaje lidere vodećih bošnjačkih stranaka, SDP-a i SDA, koji su, kako je kazao za Večernji list, iskazivali načelnu volju da se neka pitanja riješe, a posebno da se regulira način izbora članova Predsjedništva tako da svaki narod ima jednaku mogućnost birati, ali kada se došlo u realizaciju, onda se svjesno išlo na označavanje krivca.

"Optužbe na račun hrvatskih pregovarača me nisu iznenadile. Važno da sam u hrvatskoj javnosti, i to iz svih dijelova BiH, dobio ogromnu potporu za ono što radimo" - kazao je Čović.

Dodao je, kako se trenutno pregovarači nalaze u fazi kada su svi modeli analizirani i kako se pokušava ponovno kroz Ustav dobiti riješenje gdje bi bošnjački narod ponovno bio u poziciji birati dva člana Predsjedništva, te kako je to završena priča.

"Model koji se u javnosti zvao 'plutajući model', a gdje bi se drugi član Predsjedništva birao iz neke nepoznate regije sastavljene od pet županija, dovoljno govori sam za sebe. Ali mi smo i oko toga bili spremni razgovarati na tragu principa potpisanih u Bruxellesu. Mi smo trebali nadopunjavati ono što smo već dogovorili, a ne zaboravljati to" - kazao je Čović.

Na upit kako se zaštiti od izbornog inžinjeringa i je li riješenje u virtualnim područjima, Čović je kazao kako je jasno da rješenje nije u virtualnim područjima, jer je kroz njih teško definirati način kako se zaštititi od izbornog inžinjeringa, ali i zbog tog što se tako definitivno jedan član Predsjedništva bira asimetrijom.

"Minimum smo iznijeli u Pragu, a to je da se u Ustavu, u članku 5., gdje se govori o članovima Predsjedništva BiH, jasno navede da unutar FBiH postoje dva izborna područja i da ona ne mogu biti od većine istog konstitutivnog naroda. Dakle, nema nikakve osnove Hrvate optuživati da su prepreka dogovoru, jer ne tražimo ništa više od onoga što imaju drugi".

Valentina Rupčić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari