Priča o obitelji Nižić, koja vas ne može ostaviti ravnodušnima!?

hranjenje

Ante Nižić je suprug Radmile Nižić, koja već nekoliko godina ima tešku atrofiju mozga ili jednostavnije kazano kod nje je mozak sasušen za 30 godina unaprijed, veli nam Ante!.

Nakon konzultacija s konzilijem liječnika Ante je već 2008. godine požurio s izgradnjom obiteljske grobnice pošto Radmili nisu davali velike šanse za održavanje na životu u predstojećim mjesecima, međutim supruga je živa i danas, a živa je ponajprije zahvaljujući nevjerojatnoj brizi i ljubavlju svog supruga Ante.

Ante Nižić je pristao govoriti o svemu onome s čime su se on i njegova obitelj susretali kroz posljednjih jedanaest godina koliko ima da je bolest zahvatila Radmilu. Tako nam Ante priča o problemima na koje je nailazio još u ono vrijeme dok je supruga bila pokretna, pa o svemu onome što je nadalje slijedilo, o činjenici da kod nas nema dekvatnog smještaja za bolesnike ovakve vrste, o financijskim potrebama....

Medicina još nije na tragu uzroka ovakve bolesti, pa nema ni valjanog lijeka. Postoje tek lijekovi za ublažavnje bolova. Priča pred kamerama našeg portala Ante i o tome kome se sve obraćao za pomoć svih tih godina i na kakve je odgovore nailazio.

Dodaje kako je lijek za usporavanje bolesti supruzi počeo davati na svoju odgovornost. Danas ona koristi 12 različitih vrsta lijekova. Tih 12 lijekova na mjesečnoj bazi koštaju oko 1.300 KM, a najveću pomoć ima od trojice franjevaca koji žive u inozemstvu i koji žele ostati anonimni.

Pored samih lijekova tu su i druga pomagala, posebna ishrana, čak i posebni prostirači za prostoriju u kojoj je smještena Radmila...

U kući mu živi i majka Delfa, koja je već tri godine nepokretna i bez ikakvih primanja. S njima u obiteljskoj zajednici žive još kćerka, zet i unučica, a odnedavno i sin. Mirovina mu je u konstantnom opadanju, Radmila prima 310 KM invalidske mirovine, ali to nije dostatno ni za jedno pakiranje lijeka za usporavanje bolesti koje košta 400 KM, a dostatno je tek za kojih 15 dana!

Ponekad ostaju i bez struje, kao primjerice 2008. godine kada su im lokalni općinski vlastodršci na tri dana isključili električnu energiju zbog duga od 150 KM, pa se Radmila ta tri dana takorekuć smrzavala u obiteljskom domu.

"Preživio sam jednu golgotu, ali od Boga je i nije mi žao. Moja supruga je ovdje ostala s dvoje malodobne djece kada su u ratu gotovo svi otišli. Ona je s njima bila tijekom šest godina koliko sam bivao na ratištu, pa ako je ona sve to izdržala i ja sada mogu i moram izdržati koliko god bude trebalo da budem uz nju" - kazuje nam Ante Nižić.

Pored pomoći franjevaca iz inozemstva Ante napominje kako im pomaže i Radmilin rođak koji se nalazi na čelu jedne lokalne ljekarne u Ljubuškom, a žalosti ga što nije naišao na razumijevanje mjerodavnih da se bar jedan od lijekova, što ih konzumira njegova supruga, uvrsti na listu besplatnih lijekova pri Zdravstvenom zavodu ZHŽ-a.

en face

On neće ni putem našeg portala da zatraži bilo kakvu pomoć, iako napominje da su za njega najveći dar i bogatstvo obilazak supruge. Ističe kako mu je drago kada netko navrati u kuću i posjeti Radmilu. Ali kako je čovjek u velikim kreditima, te kako sve ovo uistinu jako košta mi se usuđujemo apelirati na cjelokupnu javnost da pomognete ovoj obitelji, dakako u skladu sa svojim mogućnostima.

Oni to zaslužuju, jer Ante Nižić je bio heroj i u ratu, heroj je i danas u miru, a oni koji bolje poznaju Radmilu prisjetit će se njezinih vrlina, o čemu nam ponešto kaže i Ante:

"Ponosan sam na nju da je i danas živa, jer osim toga što mi je supruga ona je voljela svakog čovjeka, bila spremna svakog primiti i počastiti, pomoći, bez obzira na vjeru, naciju i rasu i to svi znaju. U vrijeme rata posebno je pomagala Bošnjacima ovog kraja na lakšem izlasku iz Ljubuškog i njihovom odlasku u inozemstvo" - priča nam Ante koji niti u jednom trenutku našeg 40-minutnog razgovora ne ostavlja dojam zabrinutosti.

To je Ante Nižić, naš heroj, naš izbor za osobu 2013. godine.

Kako pomoći obitelji Nižić:

Ime i prezime: Ante Nižić
Adresa: Lisice, Ljubuški

Banka: Unicredit bank d.d.
Poslovnica Ljubuški, Kralja Zvonimira bb,

SWIFT CODE: UNCRBA22
IBAN: BA39 3381 6028 8463 4589
Poslovnica Ljubuški

Transakcijski račun: 3381602501678298

Danijel Ivanković, Mili Marušić [ javno.ba ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari