Selo gori, a baba se češlja

zipa đale

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer revizorska izvješća o financijskom poslovanju 72 institucije BiH u prošloj godini, kao i zaključke i preporuke Komisije za financije i proračun ovog doma u vezi s revizorskim izvješćima. Zastupnici su, kao i u godinama ranije, upozorili na sramno trošenje sredstava u institucijama koje su nezakonito potrošile desetke milijuna maraka, a uz to učinkovitost velike većine njih je ravna nuli. O brojkama koje su potrošene u 2012. mediji su pisali bezbroj puta i javnosti je vrlo dobro poznato kako se na telefone daje po deset milijuna maraka, na gorivo i automobile oko 18 milijuna, reprezentacije po pola milijuna svako ministarstvo i sl., te je čak i zastupnicima bilo dosadno o ovoj tematici pričati.

Bez sankcija

I pored brojnih izlaganja i osuđivanja, parlamentarci ponovno nisu ništa poduzeli, tek je usvojen niz zaključaka kojima se obvezuje Vijeće ministara da razmotri situaciju u institucijama koje su dobile negativna mišljenja i da izradi mjere kojima bi se smanjili troškovi, dok je jedina učinkovita inicijativa odbačena.

Naime, zastupnik SDS-a Darko Babalj predložio je na kraju da se od Tužiteljstva BiH zatraži da pokrene istragu o svim revizorskim izvješćima u kojima je revizija utvrdila kršenje zakona. Ovaj zahtjev, naravno, nije dobio potporu ostalih parlamentaraca koji su odreda sa zgražanjem nekoliko minuta ranije pričali o trošenju novca. Njih 13 je bilo "za", a 14 protiv što govori sve o iskrenosti parlamentaraca koji za govornicom tvrde jedno, a kod glasovanja drugo. Najgore u cijeloj priči jest što se iz godine u godinu situacija kada je u pitanju trošenje državnog novca pogoršava, sve je više kršenja zakona i odluka, a sve manje onih koji rade u skladu s pravilima što je dovelo do toga da su u 2012. pozitivno revizorsko mišljenje dobile samo četiri institucije, dok je ostalih 68 institucija radilo izvan zakona.

'Selo gori, a baba se češlja'

Na sjednici Zastupničkog doma mnogo se govorilo i o standardima koji vladaju u BiH, pa je tako zaključeno kako nam je standard Škoda, a kako naši dužnosnici voze BMW i Audi, ali i kako nitko tko je u vlasti nikada neće podignuti ruku da se to promijeni sve dok sjedi u vlasti. Zanimljiva poruka pred kraj rasprave na kojoj su iznesene mnoge optužbe došla je od zastupnika Slavka Jovičića koji je kazao kako ova sjednica nema smisla i poručio revizorima: "Uzaludan posao ste uradili jer ovo nikoga ne zanima."

"U čemu je razlika između ovih koji su racionalno trošili i ovih koji su nemilice bančili?! Sedam godina postavljam ista pitanja, a nitko iz Parlamenta ili drugih zgrada nije odveden zato što je bančio državni novac", kazao je Jovičić dodajući kako nije logično da tajnice u institucijama nose službene telefone i troše 450 maraka mjesečno, a da pomoćnici ministara imaju službeni automobil za "kafić i more".
"Ovdje nitko ni za što nikada neće odgovarati… Naše institucije ne uhićuju lopove u institucijama, svi su isti…Prepisuju jedni od drugih jer vide da se ne kažnjava… Kod nas je sve po sustavu 'selo gori, a baba se češlja', a nitko ne vidi da je i baba odavno izgorjela, rekao je Jovičić i dodao da je nesuvislo raspravljati o onome što je potrošeno prije godinu dana, a u isto vrijeme ništa ne raditi da se novac rastrošnim institucijama smanji.

Vanja Bjelica-Čabrilo [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari