Izbori u Kreševu - test za hrvatski oporbeni blok!?

panorama

Na izvanrednim lokalnim izborima u Kreševu, ipak, je uvjerljivo pobijedio kandidat HDZ-a BiH Radoje Vidović koji je, prema neslužbenim podacima dobio 1123 glasa od ukupno 1813 glasova koliko je izašlo na izbore, što je negdje oko 60 posto.

Kandidat HDZ-a 1990. Željko Puljić je dobio oko 650 glasova. Lokalni izbori u Kreševu su posebno važni i zanimljivi zbog testiranja odnosa i snage dvaju HDZ-ova. Naime, poznato je da je Kreševo općina s izrazitom dominacijom hrvatskoga stanovništva pa je to i bila prigoda da snage odmjere, prije svega, dva HDZ-a, neopterećeni i neugroženi od nekoga 'opakoga' kandidata druge nacionalnosti.

Blok

Prije analize rezultata i uvjerljive pobjede kandidata HDZ-a BiH Radoja Vidovića potrebno je podsjetiti kako je do sada načelnik općine bio Zdravko Miličević iz Narodne stranke Radom za boljitak te da Željko Puljić zapravo nije bio isključivi kandidat HDZ-a 1990. nego pobjednički adut više stranaka i to: SDP-a, SDA, HSP-a, Narodne stranke Radom za boljitak i naravno HDZ-a 1990.

Naime, još dok je bivši načelnik Miličević razmišljao o napuštanju dužnosti načelnika, te su se stranke u Općinskome vijeću dogovorile zajedno isturiti kandidata koji je prihvatljiv za cijeli blok i koji bi mogao pobijediti Radoja Vidovića iza kojeg je stalo stabilno i prilično brojno biračko tijelo HDZ-a BiH željno domoći se načelničke pozicije. Koliko je to doista bio strateški cilj stožerne stranke, dokazuje činjenica da je Vidović žrtvovao svoju atraktivnu poziciju predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH i stavio se na raspolaganje stranci u boju za povrat najvažnije izvršne funkcije u matičnoj općini. Neformalni oporbeni blok nije uspio promovirati Željka Puljića u izbornoga pobjednika i sama činjenica da je HDZ BiH pobijedio, makar proklamiranoga, kandidata svih drugih stranaka članica Općinskoga vijeća dokaz je njegove neupitno narasle snage. Jednako tako može se kazati kako je teško procijeniti trenutačnu snagu HDZ-a 1990. u Kreševu pa stoga i šire, jer je Puljić unatoč nekim neiskrenim i blijedim stranačkim agitiranjima, ipak, dobio i određeni broj glasova birača iz drugih stranaka.

U vrhu HDZ-a 1990. ističu da su jako zadovoljni rezultatom s obzirom na zadnja zbivanja u stranci koja se tiču promjene čelništva, a i činjenice da je stranka pod vodstvom bivšega lidera Bože Ljubića naprosto zamrla ne samo na tom području.. U vrhu 'devedesetke' sumnjaju da neformalni blok oporbenih stranaka, ipak, nije čvrsto podržao Željka Puljića iako je to najavljivao pa je s toga njegov rezultat još i više ohrabrenje za stranku, jer smatraju da je zapravo kampanju iznio samo HDZ 1990. i da je omjer 60 posto za Radoja Vidovića naspram 40 posto za Željka Puljića zapravo pravi odnos snaga dvaju HDZ-ova u Kreševu.

Bojkot

Čelništvo HDZ-a 1990. nije sigurno, ali spekulira da članstvo 'Boljitka', SDP-a i SDA nije u značajnom broju izašlo na izbore. Nema dokaza o smišljenom bojkotu i opstrukcijama, međutim, indikativno je da su se i izvan HDZ-a 1990. pojavili tračevi da su neke stranke iz vijećničkoga oporbenoga bloka čak podržale Radoja Vidovića, a ne 'svoga' Željka Puljića. Što god da bilo, sastavni je dio uvježbanoga političkoga spletkarenja na ovim prostorima .

U končanici oba HDZ-a mogu biti zadovoljna, makar je neoboriva činjenica da je Čovićeva stranka, ipak, istinski i formalni pobjednik lokalnih izbora u Kreševu. U tom je gradiću, gdje je na kratko stolovala famozna Kreševske deklaracija, upaljen alarm za neizbježno formiranje hrvatskoga oporbenoga bloka na svim razinama ako se želi potući stabilni i samouvjereni HDZ BiH. O tome se, čini se, više nema opravdanja zamajavati i uzalud rasipati vrijeme, inače će se na sljedećim općim izborima dogoditi pravo 'metenje' svih stranaka koje se odluče na samostalno izborno okušavanje.

Da se najozbiljnije razmatra takva koncepcija, potvrdio je i zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Rudo Vidović svjestan i krajnje realan u prosudbi trenutačne pozicije i šansi svoje stranke, ali i zahtjeva stranačke baze koja je spremna podići glavu i srušiti mit o nepobjedivosti još uvijek najjače hrvatske stranke koja im po terenu nudi samo poniženja i varanja. Pa, treba li podsjećati kada je i formiran HDZ 1990., njegova je avangardna misija bila srušiti zablude, otvoriti oči i stati na čelo drukčijeg koncepta vođenja politike, rješavanja hrvatskoga nacionalnoga pitanja i uređenja države. Nažalost, izgubljeno je nekoliko dragocjenih godina, ali nikada nije kasno ako se zna što se želi i na koji se način može ostvariti.

A. Mrkonjić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari