ZHŽ tuži Federaciju zbog financijske i nacionalne diskriminacije

ljubuski.info

Zapadnohercegovačka županija do kraja godine pokreće tužbu protiv Federacije Bosne i Hercegovine zbog financijske, kao i diskriminacija na osnovi nacionalne pripadnosti, kazao je premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Umanjena sredstva

Povod za tužbu su preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013. u BiH koji su, prema Ćosićevim tvrdnjama, pokazali kako se već godinama u ovu županiju vraća manje novca nego što bi trebalo jer Federalni zavod za statistiku nije uzimao relevantne podatke o brojevima stanovništva u županijama s hrvatskom većinom među kojima je i ZHŽ.
"Danas je potpuno evidentno, kada imamo preliminarne rezultate popisa stanovništva, da je, primjerice, naša županija svake godine bila zakinuta za nekih 5 milijuna maraka samo po toj osnovi što je federalna služba za statistiku radila procjene na način na koji ih je radila, umanjivala bogzna na temelju čega broj stanovnika u našoj županiji kako bismo dobivali manje novca", kaže premijer Ćosić. Dodaje kako je za tih proteklih sedam godina Zapadnohercegovačka županija oštećena za cijeli jedan županijski proračun.

"S obzirom da je ista situacija i u drugim županijama s hrvatskom većinom, odnosno da su i one također po toj osnovi zakinute zbog pogrešnog prikazivanja broja stanovnika, a da je u isto vrijeme Federalni zavod za statistiku vrlo precizno procjenjivao ukupan broj u Federaciji, znači da nije u pitanju pogreška i neznanje nego smišljeni politički plan prijevare odnosno potkradanja i krađe tih županija s hrvatskom većinom. Znajući sve to podnijet ćemo tužbu protiv Federacije", kazao je Ćosić.

Naglašava kako je priprema tužbe već u tijeku.
"Vještaci su već počeli raditi na toj tužbi i čim bude pripremljena, uputit ćemo je na relevantne adrese", poručio je Ćosić. Dodaje kako je inicijativa za podizanje tužbe potekla iz Zapadnohercegovačke županije, ali da on kao premijer očekuje podršku ostalih premijera županija s hrvatskom većinom, budući da su i one u istoj situaciji, odnosno da ih se već godinama potkrada s razine Federacije BiH. Ćosić je ovakav pristup Federacije prema županijama s hrvatskom većinom nazvao: 'nacirasističkim' pristupom federalnih vlasti u krojenju, odnosno donošenju raspodjele sredstava od PDV-a".

Međunarodni sudovi

Svjestan situacije u kojoj se nalazi, kao i načina na koji rade sudovi u Bosni i Hercegovini, Ćosić ističe kako nema iluzije da će nešto uspjeti na domaćim sudovima, ali kako postoje međunarodne sudske instance koje o tome odlučuju i prema kojima će uputiti svoju tužbu. Podsjetimo, ZHŽ, kao i ostale županije s hrvatskom većinom, nepravednom raspodjelom sredstava od PDV-a dovedena je u nezavidnu situaciju.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari