Asić: Ovo je montirani politički proces

priča

"Ovo je montirani politički proces", kazao je predsjednik Glavnog odbora Stranke pravde i povjerenja (SPP) i zastupnik u Zastupničkom domu FBiH Željko Asić, komentirajući današnje podizanje optužnice protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i još sedam osoba, među kojima je i Asić.

Tužiteljstvo BiH Budimira tereti da je sam i djelujući s drugim optuženima, zloupotrijebivši položaj predsjednika Federacije BiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

"Budimir apsolutno nije ništa radio nezakonito i ovo je montirani politički proces", izjavio je Asić novinarima u Mostaru, ustvrdivši da je cijeli taj proces pokrenut u travnju iz razloga tadašnje rekonstrukcije vlasti u FBiH.

"Ovo danas je samo pravdanje ili pranje onoga što s punim pravom kažemo da je državni udar. Da bi se promijenila vlast u travnju ove godine trebalo je smijeniti predsjednika FBiH a to se tada nije moglo legalnim i zakonskim putem. Onda je to tada krenulo od nama nepoznatih ljudi i došlo je do montiranja ovog procesa", smatra Asić.

Napomenuo je kako zbog toga ne optužuje ni SIPA-u, ni Sud ni tužiteljstva, ali traži od Federalnog MUP-a da istraži tko je i na koji način pokrenuo taj, kako kaže "montirani proces"

Predsjednik Glavnog odbora SPP-a mišljenja je kako je današnje podizanje optužnice tempirano i iz razloga slabljenja te stranke.

"Vjerujem da je ovo sve tempirano i da ima veze i s nedavnim održavanjem sabora naše stranke, jer je SPP u vrlo kratko vrijeme okupio više od 5000 članova i raširio mrežu stranačkih podružnica", kazao je Asić.

Govoreći o dijelu optužnice u kojoj se spominje, Asić je kazao kako nikada nije nikoga niti pitao, a niti sugerirao za pomilovanje.

"Odgovorno tvrdim da su brojni dužnosnici i predsjednici velikih političkih stranka tražili i inzistirali za pomilovanje određene osobe od predsjednika FBiH. Na početku istrage spominjana su brojna imena tko je za koga tražio pomilovanje, međutim, u ovoj ih optužnici više nema", kazao je Asić.

Na optužbe da je pomogao neupošljavanje jedne osobe u Elektroprivredi HZ HB krajem 2011. godine i to na naputak predsjednika FBiH Živka Budimira, Asić je kazao kako se to nije dogodilo jer u to vrijeme nisu imali uopće kontakta s upravom tog poduzeća.

Na optužbe za mito i korupciju, Asić je istaknuo kako nikada nije uzeo nikakav novac, a da su čovjeku koji je protiv njega svjedočio podmetnuli iskaz jer je u velikim financijskim dugovima zbog, kako kaže, kamatara koji vladaju njegovim životom.

"Riječ je o osobi koja je meni dužna 8000 KM, a osim toga, rodbina je moje supruge. Riječ je o osobi koja je bila ugledni građanin Mostara", kazao je Asić te pojasnio kako je ta osoba, koju nije želio imenovati, dva dana nakon prvog iskaza otišla u SIPA-u da promijeni taj iskaz te da kaže istinu.

"Međutim, nisu mu dozvolili da dadne novi iskaz, već su o tome obavijestili tužitelja Olega Ćavku, koji mu je kazao kako će ga pozvati u Sarajevo da dadne taj iskaz. No, tužitelj ga nikada nije zovnuo", ustvrdio je Asić, ocijenivši da je to još jedan dokaz kako je taj sudski proces politički montiran.

"Mene optužuju da sam sugerirao da se dadne 2500 eura za reklame. Time se bavi državno tužiteljstvo", kazao je ironično Asić.

Na kraju je pozvao državnog tužitelja Olega Čavku da potkrijepi činjenicama svoju izjavu medijima danu 28. travnja kako je državno tužiteljstvo imalo informaciju da će 26. travnja predsjednik FBiH uzeti novac za pomilovanje.

"Pozivamo Čavku da kaže gdje je to i kada 26. travnja Budimir preuzeo novac", kazao je Asić, podsjetivši kako je Živko Budimir uhićen tog dana.

Uz Budimira i Asića, optužnica je podignuta protiv Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajete Halilović te Armina Kulovca.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari